Annonce
Navne

Mindeord: Farvel til en af de 10 kunstnere, der var med til at sætte Ringkøbing på jazz-danmarkskortet

Billedkunstneren og jazzmennesket, afdøde Erik Rasmussens 1998-Jazzplakat pryder væggene i 300 værelser, hjem, virksomheder, kontorer, klinikker og/eller institutioner i ind- og udland: Foto af plakaten: Lars Egelund
Jazzmennesket og kunstneren, Erik Rasmussen, der i 1998 kreerede plakaten til Torvejazz-i-Ringkøbing, er død, 77 år gammel.

Mindeord: Dagbladet har modtaget følgende mindeord fra Lars Egelund, Ringkøbing, om kunstner og jazzmusiker Erik Rasmussen.

Jeg har andetsteds omtalt årene fra 1995-2004 som min bedste Ringkøbing-tid som tilflytter-ringkøbingenser. I hvert fald indtil videre…

Det var det tiår, hvor lokale ildsjæle gik sammen for at promovere vores lille vestjyske hovedstad, som en by, hvor man, hver eneste sommerlørdag - live på købstadens idylliske Torv, samt omme på Kirkepladsen ved ’Slippen’- kunne lytte til herlige jazztoner.

Annonce

Sommersolen har vel næppe skinnet mere dengang, end den har gjort det hverken før eller siden; men det føles bare sådan, hvis man er mig.

Jazz & plakatkunst

Hvert år blev jazz-sommeren indviet med afsløring af en Jazz-i-Ringkøbing-plakat, kreeret af en dansk kunstner med hang til jazzmusik: en lokal, en national, eller en dansk kunstner bosiddende i udlandet.

Vi skævede naturligvis til de kunstnere, der allerede havde lavet plakater til Copenhagen Jazzfestival; men vi ’opfandt’ bestemt også vore egne.

År med korrespondancer, telefonsnakke, forhandlinger og fysiske møder med kunstnerne var spændende og lærerige. Ikke mindst på det menneskelige plan.

Annonce

Kleinsmed og kunstner

Og én af dem var, ikke mindst, Erik Rasmussen fra landsbyen Dannemare på Lolland. Et herligt diskret menneske, autodidakt kunstner, af kloge folk kaldt en pop-art-kunstner, grangiveligt inspireret af bl.a. Andy Warhol og Roy Lichtenstein. Oprindelig udlært kleinsmed, men med en spændende ’pensel’, farvepalet, ’streg’ og et fragmenteret og kollageagtigt motivvalg, der straks bjergtog os.

Så da han dukkede op helt herovre vestpå for at præsentere sit udkast til 1998-plakaten, var vi solgt!

Det havde andre været før os, for han var også mand for københavnerplakaten i 1990.

Annonce

Farvel til Inger og Kalle

Kunstneren indvilgede i at komme til ferniseringen lørdag den 30. maj på Slippen, samt, i samarbejde med Kunstforeningen, at lave en separatudstilling af egne værker på Torvet 12B.

At afsløringen det år skulle foregå netop på Kirkepladsen skyldtes, at der samme dag skulle tages afsked med ’cafémutter’ Inger Høgsberg og gemalen Karl, der overlod Slippen til Elisa og Palle Ebdrup.

Først spillede Neanders Jazzband, og herefter tog Ringkøbing Bigband over – der på dagen kunne fejre sit 25 års jubilæum.

Annonce

Plakater i ind- og udland

Afsløringen af Erik Knudsens plakat tog Fru & Hr Slippen sig af, og alle var enige om, at den var genial, og godt ’tænkt’: et brag af et blikfang, som man ikke kunne andet end drages imod. Plakatkunst fra allerøverste hylde, med genial udnyttelse af figurernes flade, klare farver.

En påstand, som fra dag ét er blevet delt af 300 plakat-kunder i ind- og udland, der på dagen, og i ugerne efter, kunne erhverve plakater, signerede og usignerede, hvor overskuddet ved salget gik til det efterfølgende jazz-år i Ringkøbing.

Igen var det Sv. Åge Rasmussen og hans folk fra Rasmussens Bogtrykkeri, der havde været tro mod kunstnerens forlæg, og lavet smuk plakatkunst.

Annonce

En tåre over jazz-4-kløveret

I sit mindeord i Politiken over Erik Rasmussen, udtaler vennen gennem 40 år, Kjeld Bülow, bl.a.: "Han var aktiv indtil få måneder før sin død af kræft og ville gerne forføre med sin kunst. Han forlangte i princippet det samme af sine egne billeder, som han forlangte af andres. De skulle berøre ham, akkurat som god jazzmusik gjorde det".

Hans erklærede favorit i jazzens standardrepertoire var i øvrigt ’Willow Weep For Me’”.

Erik Knudsen er den fjerde Ringkøbing-plakatkunstner, som vi hermed har sagt farvel til:

1995-kunstneren Bent Karl Jacobsen (†2004), 1999, Kai Lindemann (†2007), år 2000-kunstneren, vores egen Henrik Have (†2014).

Æret være Ringkøbnig-Jazz-4-kløverets minde.

Annonce
Skjern For abonnenter

Økonomisk trængte står i kø for at få råd og vejledning: Marianne afviser flere på grund af mangel på frivillige rådgivere

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Klar besked til 800 festdeltagere efter to coronasmittede: Bliv testet så hurtigt som muligt

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Rokader i Skjern Håndbold

Ringkøbing-Skjern

Snart er der hjælp til vaccine-presset: Læger må vaccinere mod corona i egen praksis

Ringkøbing-Skjern

Vindernumre i Lions Julelotteri 2021

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Udsatte unge cyklede til Frankrig og fandt vejen til et bedre liv: - Hele mit liv har forandret sig

Navne

Mindeord: - Nu er det sjove forbi, lød de sidste ord, inden 92-årige Johannes Kirk fra Spjald sov ind

Ringkøbing

Mistanke om corona-varianten Omikron på Ringkjøbing Gymnasium – 1. g’erne er sendt hjem

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Tarm

Tyveknægte løb fra Brugsen med fyldt indkøbskurv - nu sidder de i spjældet og venter på udvisning

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Boligforening indgår aftale om specialpris: 1700 beboere tilbydes at skifte el-selskab

Ringkøbing-Skjern

Regionsrådet klar med plan, der skal få sygehuse og andre sundhedstilbud godt gennem vinteren

Annonce