Annonce
Ringkøbing-Skjern

Millionerne ruller ind til vestjysk turistsamarbejde

Turisterne strømmer til det vestjyske. Et nyt samarbjede skal sørge for, at det bliver ved med at ske. Arkivfoto
Staten giver 3,4 millioner kroner til at udvikle turistsamarbejde mellem Ringkøbing-Skjern og Varde. Borgmesteren er meget tilfreds.

Ringkøbing-Skjern: Mens alt tyder på, at der venter endnu et rekordår for turismen i det vestjyske, har borgmester Hans Østergaard (V) fået endnu en god nyhed.

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelsen har netop sendt 3,4 millioner mod Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner. Pengene skal bruges til at skabe den stærke og sammenhængende vestkystdestination, som de to kommuner har arbejdet på siden januar i år.

Den erhvervsdrivende fond Natur & Kystturisme har allerede bidraget med 400.000 kroner til projektet, mens de to kommuner selv har sat 1,5 millioner kroner af til projektet. Dermed er der foreløbigt 6,8 millioner til at opbygge en organisation, fælles identitet og profilere de 104 kilometer vestkyst og baglandet, som Ringkøbing-Skjern og Varde tilsammen udgør.

- Vi havde måske nok forventet at få penge fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Men med en bevilling på 3,4 millioner kroner er det økonomiske fundament for et rigtig godt samarbejde i turistdestinationen lagt. Det kan vi kun være glade for, siger borgmester Hans Østergaard i en pressemeddelelse.

De to vestkystkommuner står tilsammen for otte millioner turistovernatninger. Det er flere end København og gør området til landets største turistdestination målt på netop overnatninger.

For at strømline den nationale turistudvikling blev det for halvandet år siden vedtaget, at de eksisterende 80 destinationsselskaber i landet skulle samles til omkring 20 tværkommunale selskaber, og her valgte Ringkøbing-Skjern og Varde altså at indgå et samarbejde, som blandt andet betyder, at man med tiden skal have én fælles turistdirektør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bøjer de i vinden? Vesterhav Syd og vores lokale erhverv

Læserbrev: Er Energistyrelsen og Vattenfall ligeglade med vore lokale erhverv? Og hvad agter byrådet nu at gøre? De spørgsmål stiller vi os uvilkårligt, efter at aktindsigt har vist, hvad VVM-tillægget for Vesterhav Syd-møllerne skal indeholde. Som du kan læse nedenfor, udelades nemlig to helt fundamentale undersøgelser for turismen og fiskeriet. Bevares, der kommes vidt omkring med “kollisionsrisiko for trækfugle og flagermus” samt “sejladsforhold og lystfiskeri i undersøgelsesområdet”, og meget andet mere eller mindre (u)nyttigt. Men som med mange af den slags rapporter er det værd at bemærke sig, hvad der ikke skal afdækkes i VVM-tillægget. Og her springer særligt to forhold i øjnene. Både at (s. 11) “Der skal ikke redegøres for økonomiske eller konkurrencemæssige forhold i relation til turismeerhvervet”. Det skriger jo til himlen med turismen som vort største erhverv og i betragtning af, at det nationale Center for Kystturisme er placeret i netop Hvide Sande. Og at der godt nok (s. 22) skal undersøges, hvad indvirkningerne er på fiskeriet, men IKKE hvorvidt det kan gøres muligt at fiske mellem møllerne. Eventuelt blot for mindre fartøjer under for eksempel 20, 15 eller 12 meter. Dette til trods for, at der i flere høringssvar er opfordret til at få netop dette klarlagt. Derimod skal der (s. 26) redegøres for kumulative effekter for andre planlagte projekter, i både Danmark, Holland og Tyskland. Og betydningen for de klimapolitiske mål og CO2-reduktionen skal beskrives. Alt sammen noget meget overordnet og fjernt for os, der bor her. Men noget, der kan bruges i den luftige argumentation for den grønne omstilling på Christiansborg. Det virker nu, som om projektet skal klemmes igennem! Og Energistyrelsen helt bevidst vælger at undlade krav om inddragelse af netop de to argumenter, der kan være med til at flytte Vesterhav Syd langt til havs. Nemlig at turismens indvendinger skal tages alvorligt, og fiskernes tabte fiskevand - ved at flytte møllerne længere til havs - kan kompenseres ved at åbne for fiskeri mellem møllerne. To forhold, der kan tale for at flytte møllerne, belyses nu helt bevidst ikke! Og Vattenfall erkendte jo på et møde d. 1. marts 2018 i Søndervig, at det drejer sig om småpenge, for at flytte møllerne … så hvorfor ikke? Nu hvor der også er god tid til at ændre i projektet … Hvad gør byrådet, formanden for erhvervsudvalget Søren Elbæk eller borgmesteren? Overlader de det endnu engang til brancheorganisationerne og de små erhvervsdrivende? Eller mander de sig op og går i brechen for to store erhverv i kommunen? Eller bøjer de i vinden? Jens Bollerup, cand. merc., Geflevej 221, Hvide Sande Dan Broesch Jensen, cand. merc. aud., Lyngvejen 100, Klegod Tonny Lemqvist, maskinmester, Præstegårdsmarken 35, Velling Karsten Fyhn, sommerhusudlejer, Sønder Klitvej 20, Hvide Sande Birgitte Vinding, journalist, Stauning Finn Ebbe Jakobsen, advokat, Beddingen 7, Ringkøbing Jens Møller, forretningsdrivende, Bakkevej 22, Hvide Sande

Annonce