Annonce
Ringkøbing-Skjern

Miljøministeriet: En grund kan vokse ind i og ud af naturbeskyttelse - sådan har det været i 30 år

En sommerhusgrund i Halby, der definitivt ikke er i fare for at blive naturbeskyttet område. Foto Poul Osmundsen.
Naturbeskyttelseslovens paragraf 3 er en dynamisk paragraf, og et område kan sagtens ændre status, oplyser ministeriet.

RINGKØBING-SKJERN: Det har desværre ikke været muligt for Dagbladet at få et klart svar på rimeligheden af, at grundejere risikerer hvert femte år at skulle omlægge deres grund for at undgå, at den bliver klassificeret som beskyttet natur.

Bladet har sendt følgende spørgsmål til miljøminister Lea Wermelin (S):

"Er det hensigtsmæssigt, at grunde, der er udlagt til andre formål – eksempelvis sommerhuse eller erhverv – risikerer at blive naturbeskyttet område under Naturbeskyttelseslovens paragraf 3, hvis de springer i en vis tilstand af ”natur”, mens de venter på at blive bebygget?"

Annonce

"Hvorfor skal det være nødvendigt at omlægge disse grunde hvert femte år, hvis ejerne vil undgå, at de bliver naturbeskyttet område? Er det ikke skadeligt for både biodiversiteten i området, hvor grundene er liggende og for miljøet, i og med at der sker forbrug af fossile brændstoffer i forbindelse med bearbejdningen af jorden."

Fredag eftermiddag fik vi følgende svar fra presserådgiver Michel Bloch Buch-Larsen:

"Det er desværre ikke muligt med en ministerkommentar på den konkrete sag".

Fagligt svar

Miljøministeriet kan dog give følgende faglige svar, fortsætter han:

"Miljøministeriet oplyser, at beskyttelsen efter naturbeskyttelseslovens § 3 er en dynamisk beskyttelse af vores naturarealer. Heri ligger, at arealer kan henholdsvis ”vokse ind i” og ”vokse ud af” beskyttelsen. Sådan har reglerne været i mere end 30 år. Kommunerne administrerer reglerne i naturbeskyttelseslovens paragraf 3 og behandler konkrete sager om paragraf 3-beskyttede naturområder samt fører tilsyn med, at reglerne bliver overholdt".


Beskyttelsen efter naturbeskyttelseslovens § 3 er en dynamisk beskyttelse af vores naturarealer. Heri ligger, at arealer kan henholdsvis ”vokse ind i” og ”vokse ud af” beskyttelsen.

Miljøministeriet


Dagbladet har søgt at få en kommentar fra folketingsmedlem Dennis Flydtkjær til denne udmelding. Han har tidligere til Dagbladet udtalt, at han vil rejse sagen over for ministeren. Vi har desværre ikke kunnet træffe ham, men tidligere på ugen udtalte han:

"Jeg havde aldrig hørt om den regel før. Det lød helt skørt. Hvad er problemet ved, at en grund, der udlagt til byggegrund står hen som naturgrund? Er det ikke godt for biodiversiteten? Det er da et spild af ressourcer at omlægge den; jeg kan ikke se, at der er nogen som helst værdi i at gøre det, og det gør mod tidens trend, der jo for eksempel går på, at vi skal lade være med at klippe grøftekanterne".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Tage Elkjærs følelsesladede tur på knallert til Herning i 1960: Da otte danske landsholdsspillere mistede livet bare få timer før en landskamp i Herning

Sport

Genlæs livebloggen: Danmark taber 1-2 efter formidabel præstation  

Videbæk For abonnenter

Mangel på medarbejdere: Hvis Center Bakkehuset var et hotel ville belægningen være nede på 79 procent

Annonce