Annonce
Vestjylland

Miljøminister tager spørgsmålet om ulve op i EU: 'Vi skal tage hensyn til både ulve og mennesker'

Efter flere formodede ulveangreb kostede 38 får livet nær Råsted forrige weekend, fortæller miljøminister Lea Wermelin (S), at hun har diskuteret ulve og de problemer, som de giver med andre lande i EU, som har ulve. Og det vil hun fortsætte med. Foto: Jens Kirk
Ulvens tilstedeværelse er ikke uden problemer og forvaltningen af ulven skal ske på en måde, der både tager hensyn til ulvene og til de mennesker, der bor og arbejder, hvor ulven har etableret sig, konstaterer miljøminister Lea Wermelin (S) i et svar til Dagbladet

VESTJYLLAND: Miljøminster Lea Wermelin (S) har allerede på sit første møde med sine europæiske kolleger i juli taget spørgsmålet om ulve op med flere af de lande, som har erfaringer med ulvebestande. Og miljøministeren vil fortsætte med at tale om ulven og forvaltningen af dem på tværs af EU-landene.

Det skriver miljøministeren i et skriftligt svar, efter at Dagbladet Holstebro har stillet spørgsmål i forlængelse af de to angreb forrige weekend, hvor der blev dræbt og skambidt 33 får ved det første angreb nordvest for Råsted - mens fem får blev dræbt ved et angreb natten til mandag få kilometer derfra. Og som ulve med stor sandsynlighed stod bag.

Har ministeren planer om at diskutere i EU, om ulve fortsat skal være rødlistet (i betragtning af det stigende antal ulve)?

- Det har allerede været oppe på EU-plan, om ulven skulle have en mindre streng beskyttelse. Indtil nu har der ikke været opbakning til det forslag, men jeg synes, det er helt naturligt, at vi fortsætter med at tale om ulven og forvaltningen af dem på tværs af EU-landene, så det vil jeg løbende gøre, står der i svaret fra Lea Wermelin.

Miljøministeren konstaterer også, at "vi skal overholde vores forpligtelse til at beskytte ulven, samtidig med, at vi sikrer, at der er plads til både mennesker og ulve."

Hvad er ministerens holdning til forvaltningsplanen for ulve i forhold til beskyttelse af husdyr?

- Heldigvis er erfaringerne med de ulvesikre hegn, at de virker i de fleste tilfælde og holder ulvene væk fra husdyrene, og ellers kan regulering komme på tale i forhold til problemulve. Men jeg er også åben for at se på andre ideer, når Vildtforvaltningsrådet kommer med deres anbefalinger, skriver ministeren og konstaterer at:

Ulvens tilstedeværelse er ikke uden problemer og forvaltningen af ulven skal ske på en måde, der både tager hensyn til ulvene og til de mennesker, der bor og arbejder, hvor ulven har etableret sig. Som miljøminister er det min opgave at få de to hensyn til at gå op, skriver Lea Wermelin, som også udtrykker stor forståelse for de landmænd, der oplever angreb på deres husdyr.

Men også at landmændene får kompensation for de dyr, som ulven tager, og at der er tilskud til at ulvesikre hegn i områder med ulve.

Er der planer om en revision af forvaltningsplanen med en ændret definition af problemulve?

- Vildtforvaltningsrådet er i øjeblikket ved at se på, hvordan forvaltningsplanen kan revideres, så den både afspejler den udvikling, som vi ser i ulvebestanden i Danmark og de udfordringer, som ulvene skaber, og jeg synes, det er oplagt for rådet også at se på definitionen af problemulve, svarer miljøminister Lea Wermelin.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Læserbrev

Overforbrug: Mere genbrug af plastsække og -poser

Læserbrev: I et svar til mig fra Ringkøbing-Skjern Kommune fremgår, at man fremover vil ændre instruks, vedrørende plastsække og –poser, idet der nu på kommunens genbrugspladser bliver skiltet med opfordringen: 'Tøm plastsække og -poser, så de kan genbruges'. Som jeg tidligere har været inde på, er det et stort overforbrug / plastsvineri med blandt andet plastsække, der finder sted. Og så er genbrug af plastsække en vej til formindskelse heraf. Borgmester Hans Østergaard har tidligere, i brev til mig, takket mig for min indsats på området og skriver videre: ”Jeg er overordnet helt enig med dig i, at vi skal være meget opmærksomme på plastproblematikken, og finde løsninger på denne”. En af disse løsninger er at genbruge plastsække. Og det er da skønt, at Ringkøbing-Skjern Kommune er de første, der går ind for genbrug af plastsække og –poser. Der er trods alt, på landsplan, også en stor besparelse herved. Der kører p.t. en kampagne på tv der hedder: ”Plant et træ for 20 kroner”. Ifølge Danmarks Statistik er der cirka 2,7 millioner husstande i Danmark. Hvis alle kommuner går ind for ideen om at genbruge plastsække, ville landets borgere på årsbasis, efter mine beregninger, kunne spare cirka 150 millioner kroner. Og det kunne der så plantes cirka 7,5 millioner træer for. Og jeg tror, at alle er enige i, at der er mere brug for at plante træer end for et unødvendigt stort forbrug af plastsække og –poser.

Ringkøbing For abonnenter

Fælles opråb fra fire rektorer: Elever arbejder alt for meget

Annonce