Annonce
Vestjylland

Miljøminister tager spørgsmålet om ulve op i EU: 'Vi skal tage hensyn til både ulve og mennesker'

Efter flere formodede ulveangreb kostede 38 får livet nær Råsted forrige weekend, fortæller miljøminister Lea Wermelin (S), at hun har diskuteret ulve og de problemer, som de giver med andre lande i EU, som har ulve. Og det vil hun fortsætte med. Foto: Jens Kirk
Ulvens tilstedeværelse er ikke uden problemer og forvaltningen af ulven skal ske på en måde, der både tager hensyn til ulvene og til de mennesker, der bor og arbejder, hvor ulven har etableret sig, konstaterer miljøminister Lea Wermelin (S) i et svar til Dagbladet

VESTJYLLAND: Miljøminster Lea Wermelin (S) har allerede på sit første møde med sine europæiske kolleger i juli taget spørgsmålet om ulve op med flere af de lande, som har erfaringer med ulvebestande. Og miljøministeren vil fortsætte med at tale om ulven og forvaltningen af dem på tværs af EU-landene.

Det skriver miljøministeren i et skriftligt svar, efter at Dagbladet Holstebro har stillet spørgsmål i forlængelse af de to angreb forrige weekend, hvor der blev dræbt og skambidt 33 får ved det første angreb nordvest for Råsted - mens fem får blev dræbt ved et angreb natten til mandag få kilometer derfra. Og som ulve med stor sandsynlighed stod bag.

Har ministeren planer om at diskutere i EU, om ulve fortsat skal være rødlistet (i betragtning af det stigende antal ulve)?

- Det har allerede været oppe på EU-plan, om ulven skulle have en mindre streng beskyttelse. Indtil nu har der ikke været opbakning til det forslag, men jeg synes, det er helt naturligt, at vi fortsætter med at tale om ulven og forvaltningen af dem på tværs af EU-landene, så det vil jeg løbende gøre, står der i svaret fra Lea Wermelin.

Miljøministeren konstaterer også, at "vi skal overholde vores forpligtelse til at beskytte ulven, samtidig med, at vi sikrer, at der er plads til både mennesker og ulve."

Hvad er ministerens holdning til forvaltningsplanen for ulve i forhold til beskyttelse af husdyr?

- Heldigvis er erfaringerne med de ulvesikre hegn, at de virker i de fleste tilfælde og holder ulvene væk fra husdyrene, og ellers kan regulering komme på tale i forhold til problemulve. Men jeg er også åben for at se på andre ideer, når Vildtforvaltningsrådet kommer med deres anbefalinger, skriver ministeren og konstaterer at:

Ulvens tilstedeværelse er ikke uden problemer og forvaltningen af ulven skal ske på en måde, der både tager hensyn til ulvene og til de mennesker, der bor og arbejder, hvor ulven har etableret sig. Som miljøminister er det min opgave at få de to hensyn til at gå op, skriver Lea Wermelin, som også udtrykker stor forståelse for de landmænd, der oplever angreb på deres husdyr.

Men også at landmændene får kompensation for de dyr, som ulven tager, og at der er tilskud til at ulvesikre hegn i områder med ulve.

Er der planer om en revision af forvaltningsplanen med en ændret definition af problemulve?

- Vildtforvaltningsrådet er i øjeblikket ved at se på, hvordan forvaltningsplanen kan revideres, så den både afspejler den udvikling, som vi ser i ulvebestanden i Danmark og de udfordringer, som ulvene skaber, og jeg synes, det er oplagt for rådet også at se på definitionen af problemulve, svarer miljøminister Lea Wermelin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Hjælp kommunen: Frivillig renholdelse

Læserbrev: Gudrun Pedersen havde den 28. december en meget relevant leder i Dagbladet – Giv kommunen en hjælpende hånd. Det var en leder, der igen satte henkastning af skrald på dagsordenen. Skrald på kommunens kyststrækning kan vi nok ikke beskylde kommunens borgere for – som hovedregel. Alt det skrald, der ligger og flyder langs landevejene og rundt omkring i vores byer – både store og små byer – skyldes som hovedregel kommunens egne borgere – desværre. I slutningen af byrådsperioden 2014 -2017 fremsatte Fjordlisten et budgetforslag, som faktisk blev vedtaget og indgik i budgettet. Jeg mener, det var for 2016 og frem. Det gik ud på, at der blev afsat et sekscifret beløb til deling mellem de foreninger, der vil bidrage med at fjerne affald fra vejområder, der er valgt af kommunens administration. Foreningens frivillige skal så renholde en bestemt strækning på nogle kilometer i et år, ikke bare en gang men flere gange i løbet af året. Pengene blev afsat i budgettet, men så vidt jeg ved aldrig effektueret til projektet. Som formand for Videbæk Borgerforening frem til marts 2018, ved jeg, at vi ikke har fået tilbudt muligheden fra kommunen. Var det ikke en ide at få sat det i gang hurtigst muligt. Der er i hvert fald steder nok at tage fat på i hele kommunen.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];