Annonce
Tarm

Mikroplast fjernes fra renset spildevand: Renseanlæg i Tarm med i spændende forsøg

Miljøtekniker Gitte Kirkegaard og driftsassistent Niels-Erik Mikkelsen har været tovholdere på den vestjyske del af mikroplast-forsøget. Foto Poul Osmundsen.
Ringkøbing-Skjern Forsyning med i spændende forsøg om at udvikle teknologi, der kan fjerne de mindste fraktioner af mikroplast og mikrogummi i renset spildevand.
Annonce

TARM: Det ligner mest af alt en stor tromle, der er viklet en mørkeblå filtmåtte omkring, og som derefter er nedsænket i et bassin fyldt med vand.

Men faktisk er der tale om et filter, der bruges til at fjerne mikroplast og mikrogummi i det vand, der først har været en tur gennem renseanlægget i Tarm.

For selv om udløbsvandet, som det rensede vand kaldes, lever op til alle miljømyndighedernes krav før det udledes til vandmiljøet - og det gør det selvfølgelig! - har samme miljømyndigheder også en formodning om, at det stadig rummer bittesmå rester af mikroplast og mikrogummi.

Derfor er Ringkøbing-Skjern Forsyning kommet med i et projekt, søsat af Teknologisk Institut og to andre forsyningsselskaber samt firmaet TechRas Miljø, der går ud på nærmere at undersøge mulighederne for at mindske udledningen af disse mikropartikler.

De sidste 14 dage har et filteranlæg derfor været opstillet på renseanlægget i Tarm, hvor tromlen med "filttæppet"har filtreret de mikroskopiske plast- og gummerester i udløbsvandet.

Det er dette forsøgsanlæg, der i 14 dage har renset det i forvejen rensede spildevand i Tarm for mikropartikler. Foto: Poul Osmundsen
Annonce

Et stort problem

Miljøtekniker Gitte Kirkegaard har været tovholder på projektet, og hun understreger, at Ringkøbing-Skjern Forsyning straks sagde ja til at medvirke, da der kom en henvendelse fra Teknologisk Institut.

- I vores branche er vi meget opmærksomme på mikroplast og mikrogummi, og på at få resterne fjernet fra spildevandet. Undersøgelser tyder på, at renseanlæggene fjerner mellem 90 og 99 procent af mikroplasten i spildevandet. Men når det drejer sig om meget små partikler kender vi ikke så meget til renseaffektiviteten, og når det gælder mikrogummi i spildevandet - især gummipartikler fra dækslid - har vi næsten ingen viden, siger Gitte Kirkegaard.

Jo mindre partiklerne er, jo sværere er de at måle, og derfor har projektet fokuseret på netop de allermindste af slagsen - under 20 mikrometer og ned til én til fem mikrometer. En mikrometer er en milliontedel meter, så det er virkelig små partikler, vi taler om!

- Problemet med mikropartikler er, at de kommer ud i omgivelserne og i levende organismer; hvilken virkning, de har ved vi endnu ikke så meget om, men det er en forurening, vi helst skal undgå, siger Gitte Kirkegaard.

Annonce

Eksportmuligheder

I de sidste 14 dage har driftsassistent Niels-Erik Mikkelsen været travlt optaget af at betjene filteranlægget.

- Anlægget har kørt døgnet rundt, og vi har også taget målinger af det vand, der er blevet lukket ind, så vi ved, hvad der er i det. Det kan jo godt veksle fra time til time, siger han.

Først efter jul bliver anlægget afhentet. Men indtil da kører det videre i Tarm.

- Man kan sige, at vi tager forskud på at fjerne mikroplast og mikrogummi. Der er nok ikke tvivl om, at der på et tidspunkt bliver stillet krav om, at partiklerne fjernes, siger Niels-Erik Mikkelsen.

De data, der indsamles af de tre forsyningsselskaber, vil TechRas Miljø og Teknologisk Institut bruge til at udvikle en teknologi til rensning af spildevandet for de helt små partikler. Udviklingen af denne teknologi vil være banebrydende, både nationalt og internationalt og åbne for store eksportmuligheder.

- Vi regner med, at vi får resultaterne af forsøgene at vide i løbet af foråret, siger Gitte Kirkegaard.

Niels-Erik Mikkelsen har styret filteranlægget i de 14 dage, det har stået i Tarm. Foto: Poul Osmundsen
Det er dette filtagtige blå filter, der har fjernet mikropartiklerne fra det rensede spildevand. Foto: Poul Osmundsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

World Cleanup Day i Troldhede

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ny ejer skulle bruge mindre end et år på at gøre konkursbo til en god forretning: IPL Group har udsigt til overskud

Ringkøbing-Skjern

Ansat smittet med corona: Skole og børnehave opfordrer forældre til at hente børnene

Annonce