Annonce
Vestjylland

Midtjyske læger er gladest for deres it-system

Lægerne i Region Midtjylland er godt tilfredse med deres it-system.Arkivoto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Mens den udskældte "Sundhedsplatformen" dumpes af af yngre læger på Sjælland, er deres kolleger i det midtjyske markant mere gavmilde, når de skal give deres elektroniske patientjournal Midt EPJ karakterer.

Regionen: Dumpekarakter til Region Hovedstadens og Region Sjællands Sundhedsplatformen og tæt på topkarakter til den midtjyske pendant, Midt EPJ. Det er resultatet af en undersøgelse, som foreningen Yngre Læger offentliggjorde i november 2019.

Foreningen har blandt andet bedt sine medlemmer give det it-system, som de arbejder med til daglig, karakterer efter samme skala, som benyttes i landets skoler. Efter denne skala, skal man som bekendt have mindst 2 for at bestå, og Sundhedsplatformen har i gennemsnit fået karakteren 1,7.

I landets øvrige regioner benyttes forskellige alternativer til Sundhedsplatformen, og de scorer alle betydeligt højere end denne. De allerfineste karakterer scorer den elektroniske patientjournal, som anvendes i Region Midtjylland. Midt EPJ, som den hedder, får i gennemsnit karakteren 9,22.

Hele 87 procent af de yngre læger i Midtjylland er godt tilfredse med deres elektroniske patientjournal-system, hvilket kun er tilfældet for ti procent af deres sjællandske kolleger.

Lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital Jørgen Schøler Kristensen glæder sig over de gode karakterer til det midtjyske system, hvis udvikling han selv tilbage i 1999 var med til at sætte i gang i det daværende Aarhus Amt.

- Naturligvis det rart, at Midt EPJ tilsyneladende fungerer for sundhedspersonalet her i regionen. Men med til historien hører, at også det have startvanskeligheder. Det er blevet justeret og udviklet løbende, siden de første moduler af det var klar til at blive afprøvet i 2003, og sådan vil det altid være med it-systemer. Man må regne med, at det tager tid, ofte år, at indføre et nyt system, og det skal også løbende justeres, siger Jørgen Schøler Kristensen.

Første færdige version af Midt EPJ blev taget i brug på Regionshospitalet Randers 1. februar 2010, og allerede i juni samme år besluttede regionsrådet, at systemet skulle indføres på samtlige hospitaler i Region Midtjylland.

Og systemet vil blive endnu mere udbredt, idet både Region Syddanmark og Region Nordjylland, der i dag kører med to andre systemer, har besluttet også at indføre Midt EPJ på deres respektive hospitaler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce