Annonce
Videbæk

Midt i vintermørket: I Spjald fejrer de ældgammel lysfest

Idéen til Kyndelmisse i Spjald opstod den aften, ”de hellige tre konger” red igennem et par af byens gader. Foto: Keld Jørgensen
Til kyndelmisse opfordres Spjalds borgere til at stille lys i vinduet - det skal udmunde i en film, som kan styrke fællesskabet.
Annonce

Spjald: Der er lang tid til, at de lyse timer i døgnet får overtaget. Faktisk er vi knap nok nået halvvejs gennem vinteren, der i år måske har virket ekstra hård på grund af coronanedlukningen.

I Spjald vil man imidlertid tænde ikke bare ét, men mange lys i mørket, når man tirsdag 2. februar fejrer kyndelmisse. Det skriver sognepræst Anne Hillgaard i en pressemeddelelse.

- Den 2. februar er en gammel fest i kalenderen. Den har flere navne: Kyndelmisse, kermesse og kjørmes, og det er en fest med rødder i den katolske kirke og længere tilbage endnu. Festen handler om lys midt i vinterens hjerte, og det er lige det, vi opfordrer til: At vi skal tænde lys for hinanden. På samme måde som der er tradition for at sætte lys i vinduet 4. maj, vil vi foreslå, at I sætter lys i vinduet tirsdag den 2. februar, når det begynder at blive mørkt.

Annonce

Slow-tv fra lysfesten

Det er måske ikke alle, der har tænkt sig at bevæge sig ud i den mørke vinteraften, specielt ikke nu, hvor vinteren har skruet bissen på. Et hold af fotografer har dog tænkt sig at trodse kulden og sammen lave en film af alle husene i Spjald, der sætter lys i vinduet.


På samme måde som der er tradition for at sætte lys i vinduet 4. maj, vil vi foreslå, at I sætter lys i vinduet tirsdag den 2. februar.

Anne Hillgaard


- I år giver det særlig mening, fordi vi er lukket inde i vores hjem og ikke kan mødes og være der for hinanden, ligesom vi plejer; men hvis du sætter lys i vinduet, kan andre bagefter se det på skærmen og tage det som en hilsen fra dig. Du kan sætte dig med en computer, en tablet eller en smartphone og se alle de hilsner, de andre sender til os alle sammen, skriver Anne Hillgaard.

- I Norge er de kendt for timelange optagelser af togrejser og strikketøj. Vi kan også i Spjald, selvom det nok ikke bliver helt så langt. Vi arbejder for at videoen får en lydside med musik, der er skrevet og fremført af musikere fra Spjald.

Kyndelmisse er en gammel tradition, og ordet betyder lysmesse. Den falder på 2. februar og markerer midtpunktet på vinteren. Ifølge gammel overtro skulle man ud fra vejret på kyndelmissen, kunne forudsige resten af vinterens forløb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Skjern får sin egen tv-kanal: Underholdningsshow, natur, kultur og butikker skal fylde sendefladen

Ringkøbing-Skjern

Søndagens coronatal: Ingen nye smittede dagen før afgangseleverne vender tilbage skole

Skjern For abonnenter

Vestjylland skulle være Henris ferieflirt: Nu er han Skjern-mand og starter en lokal tv-kanal

Annonce