Annonce
Læserbrev

Midt i mørket: Friheden forsvandt for en tid, men håbet lever

Læserbrev: Onsdag d. 11/3 blev vores liv og hverdag pludselig forandret. Det er voldsomt at opleve, hvor meget verden og vores hverdag er forandret i løbet af de sidste få uger. Det er voldsomt at opleve, hvor store indgreb i vores frihed, som regeringen med et stort set enigt folketing har lavet med forsamlingsforbuddet og strikse regler om omgangsformer som vidtgående eksempler. Det er også ubeskriveligt og voldsomt at opleve, hvordan sundhedsvæsenet er presset helt i bund i flere vestlige lande og se de frygtelige valg som sundhedspersonalet skal træffe om hvilke mennesker, som de skal forsøge at redde.

Jeg er stolt over, at vi lever i et land, der er villig til at gå langt for at redde menneskeliv og beskytte de mest sårbare overfor coronavirus – også selv om det har en økonomisk pris. Jeg er stolt over, hvor meget vores medarbejdere i sundhedsvæsenet knokler og på rekordtid har omstillet sundhedsvæsenet til helt nye udfordringer. Det er fantastisk at se, at tusindvis af mennesker med sundhedsfaglig baggrund har meldt sig i de særlige corona-jobbase, og at folk frivilligt melder sig for at hjælpe andre.

Men jeg er dybt bekymret over den pris, som krisen vil få for vores velfærdssamfund og vores erhvervsliv fremadrettet. Det er meget bekymrende, at mange mennesker lige nu oplever stor ensomhed, angst og fratagelse af muligheder for at få besøg af pårørende. Der er mange børn og voksne, der er sårbare overfor andet end coronavirus, men lider netop nu f.eks. børn i alkoholramte familier eller psykiske syge, der har udskrevet sig fra psykiatriske afdelinger pga. coronavirus, men uden at være klar til at blive udskrevet.

Selv om det er godt, at vi i så høj grad indretter os efter myndighedernes anvisninger, er jeg faktisk også dybt bekymret over, hvor hurtigt vi accepterer en enorm ensretning af vores adfærd og at regeringen kan træffe store beslutninger om genåbning uden at inddrage folketingets partier i egentlige forhandlinger om hvilke trin, der skulle tages først.

Friheden er blevet taget fra os midlertidigt, men det må ikke få os til at flytte grænserne for statens magt over os fremadrettet. Når coronavirussen er under kontrol, skal vi derfor have en grundig debat om regeringens krisehåndtering og beslutningsprocesserne undervejs. Vores frihedsrettigheder og demokrati er dyrebart, og det skal hverken en sundhedskrise eller en økonomisk krise have lov til at tage fra os.

Midt i mørket er det vigtigt at holde fast i, at der er håb forude. Det blev en meget speciel påske i år med lukkede kirker, men vi må glæde os over, at påskens budskab ikke afhænger af, om vi kan mødes fysisk i kirkerne. Glædelig påske til alle.

Annonce
Navne For abonnenter

100-årige Kristiane ønsker sig en skabsfryser i fødselsdagsgave: Hun har selv bagt til festen med 91 gæster

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold

Efter to år på posten: Skjerns cheftræner stopper et år før tid

Erhverv For abonnenter

Fremtiden i Hvide Sande er usikker: Næsten hele Atlantic Sapphires fabrik er ødelagt af branden

Hvide Sande

Bådejere fik travlt med at flytte deres både under storbranden i Hvide Sande: - Vi skulle bare væk

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Skjern

39-årig kvinde snydt: Solgte iPhone til 6.500 kroner - modtog falske pengesedler

Hvide Sande For abonnenter

Hvide Sande Hallen lynhurtigt klar med husly: 50 mennesker evakueret under storbrand

Debat

Forhøjede dagpenge er hjælp til kortvarigt ledige

Hvide Sande

Farligt stof i fjorden efter branden: Fredag formiddag skal forureningen undersøges nærmere

Danmark For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Vestjylland

Forbløffet udvalgsformand anede ikke, at Husby Klitplantage var i spil som nationalpark

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Ringkøbing

Nu bliver Naturkraft også til koncertsted: - Vi vil gerne vise, at vi også kan spille en rolle som lokalt kulturhus

Annonce