Ringkøbing

Midt i lægemanglen: Ung læge vil overtage praksis i Vorgod-Barde

Ringkøbing-Skjern har 31 læger fordelt på 15 praksisser. Arkivfoto

Kommunen vil arbejde på at søge penge fra staten til etablering af lægehus ved hallen.

Vorgod-Barde: Mens Tinghuslægerne i Skjern afleverer et ydernummer og sender 1000 patienter ud af klinikken og dermed forstærker lægemanglen i Ringkøbing-Skjern, er der er et enkelt lyspunkt.

Stella Reece, praktiserende læge i Vorgod-Barde, regner med at gå på pension i 2020, men hun har en afløser klar. Stella Reece har kontakt til en ung læge, som skriftligt har tilkendegivet, at han gerne vil overtage praksis i Vorgod-Barde efter færdiggjort uddannelse.

Bygningen, som huser den nuværende lægepraksis som et lejemål, er imidlertid i meget dårlig stand. Den unge læge stiller derfor som betingelse, at hans kommende praksis flytter i nye og tidssvarende lokaler.

Og her ligger planen klar. En borgergruppe har lavet et forslag om, at der bygges et nyt lægehus i tilknytning til hallen i Vorgod. Lægehuset skal indrettes, så der på sigt kan ansættes en ekstra læge, hvilket Stella Reece mener, der er basis for. Hun har 1.750 patienter og har lukket for tilgang af patienter uden for skoledistriktet.

Kompliceret

Sagen er imidlertid ikke ligetil.

For at få fingre i den statslige pulje til etablering af lægehuse kræves, at enten regionen, kommunen eller lægen selv kommer med penge til projektet. Da hverken kommunen eller regionen har afsat penge til det konkrete projekt i Vorgod-Barde, har borgergruppen sagt, at den vil arbejde på at finde penge. Desuden kræves det, at kommunen eller regionen skal stå som ejer af bygningen, som lægepraksissen så må leje sig ind i

Sagen var onsdag til debat i socialudvalget.

- Vi har besluttet at arbejde positivt med ansøgningen fra Vorgod-Barde, og vi anbefaler, at vi søger den statslige pulje og så finder ud af, hvordan konstruktionen skal være, siger socialudvalgsformand Lennart Qvist (løsgænger).

Han mener, at kommunen bør gribe muligheden for at få den unge læge til Vorgod-Barde og sikre lægedækningen i området i mange år frem.

- Når der er en navngiven lægen, der siger, at han gerne vil til Vorgod-Barde vil det være ulogisk ikke at udnytte den mulighed, når vi har lægemangel, siger Lennart Qvist.

Socialudvalget sender nu sagen videre til Økonomiudvalget, som skal vurdere, om kommunen skal gå ind i ejerskabet og give penge til et nyt lægehus i Vorgod-Barde.

Desuden skal sagen den 13. marts forelægges regionens udvalg for nære sundhedstilbud, der skal vurdere, om det Vorgod-Barde-projektet skal prioriteres af regionen, som altså bestemmer, hvem der skal have del i den statslige pulje.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Nyt samarbejde skal højne kvaliteten i turismeerhvervene

112

Fire blev bortvist fra Skolebyen

Ringkøbing For abonnenter

Skræmmebilledet er, at vi får små østeuropæiske ghettoer, hvor der ikke tales dansk

Ringkøbing

Helle Krogh har skabt et hyggeligt kontorfællesskab over biografen

Videbæk For abonnenter

Partifælle og højhusnabo: Dårlig stil, at inhabil KD’er deltog i gruppemøder om højhussag

Læserbrev

Kære forældre. Det er lykken at have en håndværker i familien

Debat: Cirka 100.000 unge fra blandt andet Midtjylland er nu gået i gang med deres muligvis sidste år i folkeskolen, inden de skal til at vælge deres videre uddannelsesvej. Og overvejelserne er mange både hos de unge selv og deres forældre. For hvad er det bedste valg, og hvilken retning skal man vælge for at få de bedste job- og karrieremuligheder? For de fleste unge – 72 procent i 2018 – bliver kursen traditionelt sat mod gymnasiet og endnu tre år med teoretisk undervisning som forberedelse til en efterfølgende, akademisk uddannelse. For en langt mindre del – 20,1 procent i 2018 – falder valget på en erhvervsuddannelse, som er skræddersyet til at udstyre de unge med nogle helt konkrete færdigheder, der sender dem direkte ud på arbejdsmarkedet. Men hvorfor er der ikke flere unge, der søger mod erhvervsskolerne? En stor del af forklaringerne skal formentlig findes i rendyrket vanetænkning – ikke mindst hos forældrene. Gymnasiet betragtes som det ”finere” valg, især hvis man er bogligt dygtig, mens erhvervsuddannelserne er for dem, ”der ikke kan komme på gymnasiet”. Og i takt med at Danmark har udviklet sig til et videnssamfund, er det blevet stadig mere naturligt for mange unge at vælge gymnasiet. Det til trods for, at tal fra de senere år viser, at op mod en femtedel af alle dem, der tager en studentereksamen, stadig ikke er begyndt på en videregående uddannelse 27 måneder efter, de har fået huen på hovedet. Alligevel er der tale om vaner og fordomme, som kan være svære at gøre op med. Men det er nødvendigt, hvis vi ikke om ganske få år skal stå med en akut mangel på dygtige faglærte. Samtidig er der meget langt fra de traditionelle forestillinger om det fysisk nedslidende og lavbetalte kæft, trit og retning-liv som håndværker til den virkelighed, man møder eksempelvis i nutidens tekniske brancher som el, industri og vvs. Her er der tale op højt specialiseret arbejde, hvor man både som lærling og udlært eksempelvis kommer til at stå i spidsen for den grønne omstilling eller den teknologiske udvikling indenfor eksempelvis automatisering og robotteknologi. Det er fag, hvor man kan se frem til et bredt udvalg af job-, karriere- og videreudddannelsesmuligheder – og til en løn, der lige fra starten langt overgår det, man får med mange akademiske uddannelser. Arbejdet som for eksempel elektriker, vvs-energispecialist eller industritekniker er topmoderne fag, hvor det gælder om at have både hoved og hænder skruet rigtigt på. Noget, der også går igen på mange andre erhvervsuddannelser. Samtidig har netop virksomhederne i de tekniske brancher åbnet op for et rekordhøjt antal lærlinge. En tendens, der ser ud til at fortsætte. Derfor, kære forældre og unge: Der er ingen grund til, at hverken unge eller deres forældre bruger det sidste folkeskoleår på at følge den slagne kurs mod gymnasiet. I stedet er der brug for at slippe vanetænkningen og åbne øjnene for erhvervsskolernes tilbud og muligheder. Vi har brug for jer!

Ringkøbing

Naturkraft fejrer rejsegilde med gourmethotdogs

Erhverv For abonnenter

Havmøllepark åbnet: Så er der strøm til kronebilen, skoleelevernes mobiler og statsministerens grønne visioner

112

Politiet efter en række indbrud i håndværkerbiler: Hold godt øje med afsidesliggende steder

Videbæk

Højhusnaboer giver ikke op

Annonce