Annonce
Skjern

Michelin-restaurant er allerede vild med den: Westjysk Smag-likør vinder sølvmedalje

Benny og Dorte Agerbo er stolte af, at en af deres likører har vundet en sølvmedalje i en international konkurrence. Arkivfoto: Jørgen Kirk.

Finderup: - Vi er jublende glade. Det er lækkert at få den anerkendelse. At andre også synes om det, vi arbejder med.

Sådan siger Dorte Agerbo fra Westjysk Smag, efter likør- og eddikeproducentens aronialikør har vundet sølvmedalje ved konkurrencen The Liqueur Masters 2019.

- Det er mennesker, der ved, hvad det drejer sig om, og hvad det skal smage af. Vi er stolte af, at vores likør springer ud og kan være med, nu hvor de har fået så mange sendt ind, siger hun.

Dorte Agerbo og hendes mand Benny Agerbo driver sammen Westjysk Smag.

- Vi tager det nu meget roligt. Det kom ikke helt bag på os. Vi var efter sommerferien i København for at præsentere vores varer for Restaurant Høst, og de var også helt oppe at ringe over den. Men derfor er det stadig fedt at vinde en sølvmedalje, siger Benny Agerbo.

På restauranten Høst, der har fået udmærkelse i Michelin Guiden, kan man således nu købe et glas aronialikør til sin dessert for den nette sum af 135 kroner. Og Benny Agerbo har et klart bud på, hvorfor den likør kan noget særligt.

- Det er den rene smag. Den smager som at tage et aroniabær i munden - bare knap så surt. Den er mere rund og mild. Den har en dyb og lang smag. Det er svært at forklare, men den sure smag forsvinder over 10 måneder i gæring. Vi avler selv den ingefær, der er i. Det er vi lidt stolte af. I stedet for det skal importeres fra Kina, har vi faktisk planter omme bagved. Det eneste, vi køber, er limefrugter. Det kan vi ikke få til at gro, siger Benny Agerbo og fortsætter:

- Vi bruger likøren selv med ost og tapas. Den kan bruges mange steder, men den passer rigtigt godt med tapas, siger han.

Annonce
Det er den her likør, som både Michelin-restaurant og internationale dommere er faldet for. Foto: Oskar Rumle Rasmussen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Panda-diplomatiet og det sort-hvide verdensbillede

Panda-diplomati. Et ord, som har flere hundrede år bag sig, men som først blev alment kendt her i landet, da to kinesiske eksemplarer af Ailuropoda melanoleuca sidste år flyttede ind i Københavns Zoo. De sort-hvide bjørne er hverken købt eller skænket til os som gave; Danmark har bare lånt dem af Kina. Ud over en årlig leje på én million dollar er udlånet også et på andre måder værdifuldt redskab: 40 handelsaftaler blev underskrevet samtidig med aftalen om flytningen af Mao Sun og Xing Er, som de to bamser hedder. De sjældne bjørne kan desuden bruges som et sanktionsmiddel fra kinesisk hold: Ligesom en anden menneske-ambassadør, der er udsendt til et besværligt land, kan pandaerne kaldes hjem, hvis en nation ikke makker ret overfor Riget i Midten. Verdens mest nuttede form for magt, som Dagbladet Information skrev ved bjørnenes stærkt pressedækkede ankomst til København. Om Xing Er og Mao Sun skulle være på vej tilbage til de hjemlige bambusmarker, efter at Jyllands-Posten tirsdag dristede sig til at bringe en tegning af det kinesiske flag som illustration af den farlige coronavirus, der er udsprunget i Kina, er nok tvivlsomt. Men reaktionen fra deres fødeland er ganske voldsom: Kina forlanger en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten for den set med danske øjne helt uproblematiske tegning. På de såkaldt sociale medier bringer historien tydeligvis Muhammed-tegningerne frem i erindringen hos mange. Det er endda den samme avis, som nu igen bringer anstødelige tegninger, peger en del af meningsmagerne på. Må vi herfra pege på ordlyden af Grundlovens paragraf 77? Den paragraf, der slår fast, at enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Uanset panda-diplomati og handelsaftaler skal vi aldrig finde os i, at et andet land prøver at lægge pres på den frie danske presse. Et sort-hvidt verdensbillede som det kinesiske må ikke vinde indpas her hos os. Vi skal holde ytringsfrihedens kulørte fane højt - hvad enten den bærer Tibets, Danmarks eller Jyllands-Postens farver.

Annonce