Annonce
Skjern

Michelin-restaurant er allerede vild med den: Westjysk Smag-likør vinder sølvmedalje

Benny og Dorte Agerbo er stolte af, at en af deres likører har vundet en sølvmedalje i en international konkurrence. Arkivfoto: Jørgen Kirk.

Finderup: - Vi er jublende glade. Det er lækkert at få den anerkendelse. At andre også synes om det, vi arbejder med.

Sådan siger Dorte Agerbo fra Westjysk Smag, efter likør- og eddikeproducentens aronialikør har vundet sølvmedalje ved konkurrencen The Liqueur Masters 2019.

- Det er mennesker, der ved, hvad det drejer sig om, og hvad det skal smage af. Vi er stolte af, at vores likør springer ud og kan være med, nu hvor de har fået så mange sendt ind, siger hun.

Dorte Agerbo og hendes mand Benny Agerbo driver sammen Westjysk Smag.

- Vi tager det nu meget roligt. Det kom ikke helt bag på os. Vi var efter sommerferien i København for at præsentere vores varer for Restaurant Høst, og de var også helt oppe at ringe over den. Men derfor er det stadig fedt at vinde en sølvmedalje, siger Benny Agerbo.

På restauranten Høst, der har fået udmærkelse i Michelin Guiden, kan man således nu købe et glas aronialikør til sin dessert for den nette sum af 135 kroner. Og Benny Agerbo har et klart bud på, hvorfor den likør kan noget særligt.

- Det er den rene smag. Den smager som at tage et aroniabær i munden - bare knap så surt. Den er mere rund og mild. Den har en dyb og lang smag. Det er svært at forklare, men den sure smag forsvinder over 10 måneder i gæring. Vi avler selv den ingefær, der er i. Det er vi lidt stolte af. I stedet for det skal importeres fra Kina, har vi faktisk planter omme bagved. Det eneste, vi køber, er limefrugter. Det kan vi ikke få til at gro, siger Benny Agerbo og fortsætter:

- Vi bruger likøren selv med ost og tapas. Den kan bruges mange steder, men den passer rigtigt godt med tapas, siger han.

Annonce
Det er den her likør, som både Michelin-restaurant og internationale dommere er faldet for. Foto: Oskar Rumle Rasmussen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Cirklen-byggeriet i Skjern: Byrådsmedlems tålmodighed er brugt op - stemmer nej til halv etage mere

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

112

Sprængningseksperter kaldt til Hvide Sande

Annonce