Danmark

Mette Frederiksen til 22 borgmestre: Vi lover at dække regningen

Mette Frederiksen taler på Konference om Danmark som grøn vindernation arrangeret af Concito i samarbejde med Synergi, Vindmølleindustrien og Ingeniørforeningen, i København, onsdag den 13. marts 2019. Regeringen og DF indgår aftale om at investere 112, 7 milliarder kroner i veje og jernbaner. Især nye vejprojekter prioriteres, hvilket skaber røre i rød blok. Det skriver Ritzau, onsdag den 13. marts 2019.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Socialdemokratiets statsministerkandidat, Mette Frederiksen, om de 22 borgmestres opråb:

- Hvad siger du til, at 22 borgmestre opfordrer dig til at bruge det meste af det økonomiske råderum på at finansiere, at der kommer flere ældre og børn?

- Det er jeg enig i, og på den måde er jeg jo mere enig med borgmestrene, end jeg er enig med Lars Løkke Rasmussen.

- Men regeringen gav jo i 2019 kommunerne penge nok til at dække det demografiske træk?

- Men det er jo ikke rigtigt. Der står det modsatte i regeringens egen økonomiske politik. Hvis regeringen var enig med borgmestrene, kunne de jo skrive det ind, ligesom vi har gjort i vores økonomiske politik.

- Borgmestrene er nervøse for, at også du udsteder for mange løfter i valgkampen, så der ikke bliver råd til at få dækket den demografiske udvikling?

- Jeg kommer ikke med alle mulige løfter i øst og vest, men jeg lover én ting, og det er, at jeg ikke kommer til at gå til valg på skattelettelser.

- Men Lars Løkke Rasmussen vil også give penge til kommunerne, så hvad er egentlig forskellen?

- Det er tomt, for afsætter man ikke pengene i sin økonomiske politik, så er det jo bare en påstand.

- Men I siger samtidig, at I vil effektivisere kommunerne. Giver I så ikke med den ene hånd og tager med den anden?

- Nej, for det afgørende er, om vi dækker det demografiske træk eller ej, og det gør vi. Og så har vi selvfølgelig også nogle idéer til, at der er nogle penge, man kan prioritere anderledes, men det kommer ovenpå.

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Danmark

DMI varsler hedebølge: Mere end 28 grader i flere dage i træk

Indland For abonnenter

16-årige Gitte blev myrdet for 40 år siden: Morderen er aldrig fundet

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Vestjylland

Lystfisker langer ud efter fiskeopsynsmand, der fangede 79 laksefisk

Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Annonce