Danmark

Mette Frederiksen til 22 borgmestre: Vi lover at dække regningen

Mette Frederiksen taler på Konference om Danmark som grøn vindernation arrangeret af Concito i samarbejde med Synergi, Vindmølleindustrien og Ingeniørforeningen, i København, onsdag den 13. marts 2019. Regeringen og DF indgår aftale om at investere 112, 7 milliarder kroner i veje og jernbaner. Især nye vejprojekter prioriteres, hvilket skaber røre i rød blok. Det skriver Ritzau, onsdag den 13. marts 2019.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Socialdemokratiets statsministerkandidat, Mette Frederiksen, om de 22 borgmestres opråb:

- Hvad siger du til, at 22 borgmestre opfordrer dig til at bruge det meste af det økonomiske råderum på at finansiere, at der kommer flere ældre og børn?

- Det er jeg enig i, og på den måde er jeg jo mere enig med borgmestrene, end jeg er enig med Lars Løkke Rasmussen.

- Men regeringen gav jo i 2019 kommunerne penge nok til at dække det demografiske træk?

- Men det er jo ikke rigtigt. Der står det modsatte i regeringens egen økonomiske politik. Hvis regeringen var enig med borgmestrene, kunne de jo skrive det ind, ligesom vi har gjort i vores økonomiske politik.

- Borgmestrene er nervøse for, at også du udsteder for mange løfter i valgkampen, så der ikke bliver råd til at få dækket den demografiske udvikling?

- Jeg kommer ikke med alle mulige løfter i øst og vest, men jeg lover én ting, og det er, at jeg ikke kommer til at gå til valg på skattelettelser.

- Men Lars Løkke Rasmussen vil også give penge til kommunerne, så hvad er egentlig forskellen?

- Det er tomt, for afsætter man ikke pengene i sin økonomiske politik, så er det jo bare en påstand.

- Men I siger samtidig, at I vil effektivisere kommunerne. Giver I så ikke med den ene hånd og tager med den anden?

- Nej, for det afgørende er, om vi dækker det demografiske træk eller ej, og det gør vi. Og så har vi selvfølgelig også nogle idéer til, at der er nogle penge, man kan prioritere anderledes, men det kommer ovenpå.

0/0
Annonce
Erhverv For abonnenter

Fjordenhus i Vejle: Måske Danmarks flotteste hovedkontor

Annonce
Annonce
Danmark

Bestseller-milliardærs børn dræbt i terrorangreb

Danmark For abonnenter

Funding: Derfor venter vi stadig på Venstres valgprogram

Danmark

Redaktøren i den røde stol: Til forsvar for et skvadderhoved

Danmark

Flere blev sigtet for spritkørsel sidste år: Politiet sætter ind med massiv kontrol i påsken

Danmark For abonnenter

En dag, folk stadig husker

Debat

Det eneste, det giver mening at stemme på, er miljøet

I tirsdags holdt vi børnefødselsdag for mine to mellemste, som fylder syv i påsken. Det var en skøn fest i sol og vind. Der kom 18 børn og ti forældre; vi spiste frokost i laden, drog på skattejagt ved vandet, og timerne gik med leg og snak, så vi efterfølgende var glade og trætte på allerbedste vis. Det var med andre ord en ganske almindelig børnefødselsdag, og alligevel slog det mig, at meget er sket på de bare ti år, der er gået, siden vi holdt sådan én første gang. Forandringen handler om den måde, vi behandler os selv og vores planet, og det breder sig som ringe i vores måde at prioritere og tænke på. Samtlige gaver i tirsdags var således enten genbrugte eller hjemmelavede, og den spaghetti bolonaise, vi spiste til frokost, bestod af 80 procent grøntsager - alt sammen økologisk eller af egen avl, naturligvis. De små gæster forventede ikke farvestrålende slikposer, men var glade for den ene ispind de fik hver, og ellers blev der spist danske gulerodsstænger og agurker på stribe. Hvor end jeg ser hen i min omgangskreds, er det den vej, udviklingen bevæger sig: Væk fra blindt forbrug, meningsløs travlhed og konkurrence og i retning af frihed, overskuelighed og omsorg. Vi vil gerne være sammen; vil gerne købe brugt og købe mindre generelt, og helt grundlæggende er der ikke meget, vi ikke vil gøre for at hjælpe jordkloden i balance, men vi føler også alle sammen en overvældende magtesløshed i kampen for en mere bæredygtig fremtid. For hvad skal vi hver især stille op, når udfordringerne er så store, og intet politisk lader til at støtte tilstrækkeligt op om den nødvendighed vi så småt ser i øjnene? ”Den ene nabo undlader at flyve, og cykler til arbejde i stedet for at køre bil, mens den anden dropper kød, og ikke vasker sit hår med shampoo”, sagde en af vores gæster rundt om bålet til fødselsdagen. ”Men hver og én giver vi efterhånden op, når vi oplever, at det ikke gør en reel forskel. Så længe hver enkelt dansker udleder seks gange mere CO2 årligt, end jorden kan klare, kan vi ikke løfte opgaven selv, og det føles håbløst.” Vi må have politikerne på banen, for der er behov for en reel, klimavenlig lovgivning og langt mere realistiske rammer at bevæge os indenfor. Op med prisen på kød og på alle fødevarer, som produceres under forurenende og uetiske forhold. Op med prisen på alt det, der belaster klimaet mest og ned med prisen på det, vi rent faktisk ikke behøver have dårlig samvittighed over at investere i – som eksempelvis kollektiv trafik, cykler, genbrugte byggematerialer og så videre. Nu er det heldigvis valgår, og selvom jeg personligt har mange områder, der optager mig, og som er vigtige for min egen lille livskvalitet, er det eneste, det giver mening at stemme på, miljøet. Ganske enkelt og glædelig påske

Danmark For abonnenter

Claus og Heidis datter blev slået ihjel af en spritbilist: Savnet efter Camilla er tatoveret på deres hud

Danmark For abonnenter

11 dræbte og 36 kvæstede: Lyntogs-katastrofen i 1967, der satte Odense i stå

Danmark For abonnenter

Nysgerrige strømmede til, og trafikken brød sammen