Annonce
Danmark

Mette F. afviser V-anklage: Regeringen kæmper for modtagecenter

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jakob Ellemann-Jensen mener, at regeringen er langt fra at nå i mål med ambition om modtagecenter uden for EU.

Regeringen gør alt for lidt for at få opfyldt sin ambition om at etablere et modtagecenter uden for EU, hvor flygtninge kan søge om asyl.

Det mener Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Under en partilederdebat tirsdag i folketingssalen retter han anklagen direkte mod statsminister Mette Frederiksen (S).

- Vil statsministeren garantere, at regeringen kommer til at levere på dette valgløfte om at oprette et modtagecenter uden for EU, spørger Jakob Ellemann-Jensen.

Spørgsmålet bliver blandt andet stillet på baggrund af en artikel i Berlingske tirsdag.

Her bliver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) refereret fra et samråd tidligere i januar.

Her siger han, at det foreløbig har været svært at komme igennem med planerne om et modtagecenter, blandt andet fordi ingen lande hidtil har udvist interesse for at huse det.

Mette Frederiksen er uenig i Jakob Ellemann-Jensens betragtninger.

Hun erkender dog, at opgaven med at få etableret et modtagecenter, der skal holde visse flygtninge væk fra Danmark, er svær.

- Er det nogen nem opgave? Nej. Og møder vi forhindringer? Ja, det gør vi, siger hun.

- Men vi møder også det modsatte, nemlig en stigende bevidsthed og en stigende erkendelse blandt i hvert fald nogle europæiske lande, i forhold til at det nuværende flygtningesystem ikke bare kan fungere.

- Så vi fortsætter ufortrødent vores arbejde. Men jeg vil da gerne have lov til at understrege, at jeg ikke alene håber på, jeg regner med opbakning fra Venstre til regeringens fortsatte arbejde på dette område, siger statsministeren.

Jakob Ellemann-Jensen lader sig imidlertid ikke spise af med den forklaring. Han holder fast i, at Socialdemokratiet for to år siden ville indføre et nyt asylsystem.

- Man lovede samtidig, at det kunne gennemføres af Danmark alene, hvis der ikke var opbakning til det i EU. Man lancerede det oven i købet under overskriften "retfærdig og realistisk".

- Så jeg vil gerne spørge: fremlægger regeringen en plan for, hvordan man vil gå dansk enegang med det her realistiske nye asylsystem, spørger Venstre-formanden.

Mette Frederiksen svarer, at hun på intet tidspunkt har sagt, at det vil blive let at få etableret et modtagecenter til flygtninge i et tredjeland uden for EU.

Hun understreger samtidig, at Danmark i første omgang prøver at finde en fælles løsning med EU.

- Selvfølgelig efterprøver vi først et europæisk spor. Men igen, det undrer mig, at Venstre bruger tid på at stille spørgsmål ved vigtigheden af denne opgave i stedet for at bakke regeringen op, siger hun.

/ritzau/

Annonce
Link til artikel fra Berlingske
Link til partilederdebat på Folketingets hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Børnetegning som altertavle og ingen Jesus på korset: Lettere amputeret kirke genåbner

Læserbrev

Burde Danmarks Naturfredningsforening skifte navn til Danmarks NaturForureningsForening?

Læserbrev: Jeg synes, det er beskæmmende endnu en gang at se Danmarks Naturfredningsforening demonstrere sin magt, bare fordi de kan, og samtidig bruge naturbeskyttelseshensyn som undskyldning eller påskud. Sagen vedrørende 11 sommerhusområder på Holmsland Klit, hvor der af juridiske årsager skal dispenseres fra §3-restriktioner, når der skal bygges om, bygges til eller nybygges, er endnu et eksempel på DN's evige trang til at demonstrere magt uden skelen til, om det nødvendigvis gavner naturen. Jeg tror, alle med bare minimal indsigt i denne sag er enige om, at det er rent juristeri, når kommunerne ikke i tide fik lokalplanerne på plads i disse såkaldte "aftaleområder", inden den nuværende naturbeskyttelseslov trådte i kraft i starten af halvfemserne. Nu er de berørte grundejere så blevet gidsler i en sag, hvor DN åbenbart har trang til at demonstrere sin magt. Dette uagtet, at parterne i sagen er enige om, at ingen har begået denne juridiske fodfejl med forsæt. Men tilbage til naturen, som bør være DN's fokus i denne sag. Foregår der rent faktisk overgreb på uerstattelig og jomfruelig klit hede i disse områder? For overblikkets skyld skal vi huske på, at små 10 procent af Danmarks areal for nuværende er §3-område og herunder stort set al ubebygget areal på Holmsland Klit. Vi vader i bogstaveligste forstand i natur til knæene, uanset hvilken vej vi skal. Det er efterhånden almindeligt at DN er første hurdle, uanset hvad der skal laves. Om det er oprensning af en gammel grøft eller renovering af en sti eller bare udskiftning af et tørrestativ, så skal DN høres og være tilfreds. I denne sag snakker vi om 7-800 sommerhusgrunde, altså sandsynligvis knap 100 hektar. Det kan så vurderes i forhold til de cirka 25.000 hektar §3-arealer, der er alene i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er da også forkasteligt, at vi som borgere skulle formaste os til at bruge en lille smule natur. Nu er DN heldigvis blevet enig med sig selv om, at hvis bare der er hyben nok på grunden, så vil man ikke bruge sin magt ... Så kære grundejere; få nu smidt nogle hyben i jorden, så er der ikke flere problemer med DN. Hyben er i øvrigt en invasiv plante, som stat, kommuner og private, herunder grundejerforeninger, bruger en masse energi og penge på at bekæmpe i klitterne.

Annonce