Vestjylland

Mest på Vestkysten: Enlige sæler bekymrer danskerne

Sammenlignet med juni og juli måned i 2018 har juni i år allerede en stigning i opkald om sæler på 19 procent. Men der er sjældent tale om sæler i nød. Kun hvis mennesker kommer tæt på, er sælen i fare. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Fra 2018 til 2019 er antallet af opkald om sæler steget med 19 procent i højsæsonen.

Vestjylland: Hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 kan man godt mærke, at det er blevet sommerferie, hvor danskerne valfarter til landets kyster. I 2018 fik vagtcentralen 883 henvendelser om sæler, og alene i juni og juli kom de 249 af opkaldene. Men det tal har juni måned i år allerede overhalet med hele 297 opkald. Det svarer til en stigning på 19 procent.

- Selv om det er en voldsom stigning, kan det også vidne om, at flere danskere er blevet bekendt med 1812 frem for en stigning i antallet af sæler, der er i nød. Uanset hvad, så handler de færreste telefonopkald om en sæl, der rent faktisk er i nød, siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse.

Når en sæl ligger alene på stranden, bliver folk bekymret for, om den er strandet og derfor er i nød. Men det er oftest ikke tilfældet - medmindre den har synlige skader - og derfor skal man bare lade den være.

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 har fået rigtig mange opkald ind om sælunger den seneste måned. Flest er kommet fra region Midtjylland, men sælerne er ikke nød, blot fordi de ligger alene på stranden. Tværtimod kommer de først i nød, når mennesker begynder at nærme sig dem. Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Sælunger finder mor igen

Sælunger ligger ofte alene på kysten, fordi de midlertidigt er blevet væk fra deres mor. Men mor og unge finder næsten altid hinanden igen, hvis de altså ikke forstyrres. Derimod kan en sælunge blive permanent efterladt, hvis der er for mange mennesker omkring den.

Har sælen synlige skader, har den derimod brug for hjælp. Her er, hvad du skal gøre, hvis du ser en strandet sæl:

- Rør den ikke, og hold lang afstand.

- Har den synlige skader, så tag hurtigt et billede, og gå væk igen.

- Send billedet til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.

- Vagtcentralen vurderer, om sælen er i nød.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Vestjylland For abonnenter

Mellem hærværksmænd og Facebook-krigere: Alle siger, de vil redde ulven

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce