Annonce
Erhverv

Merrild: Vandløb skal holdes ved lige for alles skyld

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer. Pr-foto

Det har i udpræget grad været en vinterferie til de indendørs sysler. Hvis den altså blev holdt i Danmark. Halvvejs i februar har vi allerede fået dobbelt så meget regn, som måneden historisk set byder på i gennemsnit. Regnmængderne kommer efter et ekstremt vådt efterår, så de seneste 12 måneder har ifølge DMI bragt hele 968 mm, det er 63 mm mere end rekorden for et kalenderår.

Konsekvenserne er nemme at se, særligt i det jyske. Vandløb der er gået over deres bredder, marker der står under vand. Det er et rigtigt trist og nedslående syn. For landmænd med lavtliggende jorder kan det have temmelig alvorlige konsekvenser. Afgrøder, der er sået i efteråret, står og rådner, marker må sås om, i det omfang det er muligt, og mange steder er det umuligt at køre gylle ud. Det må man ifølge reglerne fra 1. februar, men typisk er det altså håbløst at komme ud med traktor og gyllevogn. Det lader sig simpelthen ikke gøre at køre på markerne. Landmændene må foreløbig trække på gode naboer med ledig kapacitet, men situationen kan hurtigt blive alvorligt.

Det er desværre ikke kun landmændene, der lider under oversvømmelserne. I de seneste par uger har hver dag bragt historier om lukkede veje, og kældre der står under vand. Mange byer har oplevet højt vand i gaderne, oversvømmede huse, og enkelte steder har man været nødt til at evakuere beboere af frygt for deres sikkerhed.

Det er ikke noget, vi er vant til at opleve i Danmark, men ifølge klimaeksperterne må vi forvente, at voldsommere vejr med lange perioder af tørke eller nedbør bliver meget hyppigere fremover.

Skal vi som samfund effektivt beskytte værdierne i by og på land, kommer vi ikke uden om at have en effektiv vedligeholdelse af vandløbene, så de kan bortlede de ekstra mængder vand. Vandløbene er ikke forskellige fra al anden infrastruktur. De har en rolle med at modtage og transportere vand, og bliver de ikke holdt vedlige og tilpasset det stigende behov, så kan de selvfølgelig heller ikke løse opgaven.

En af årsagerne er, at lovgivningen på området stammer tilbage fra 1982, længe før nogle talte om klimaforandringer. Derfor var lovens udgangspunkt også, at vandløbenes vandføringsevne skal fastholdes på samme niveau som dengang.

Selv denne beskedne ambition, som slet ikke er tilstrækkelig i dag, er det dog knebet for myndighederne at leve op til mange steder. Derfor er der behov for en ny vandløbslov, som sikrer at vandløbene kan håndtere klimaforandringerne.

Det skal blandt andet være muligt at udvide vandløbene, så de kan klare den stigende nedbør. Nogen steder skal der mere fokus på at få vandet væk, andre steder skal der passes bedre på naturen i vandløbet. De to hensyn behøver på ingen måde at komme i vejen for hinanden.

Jeg tænker, at alle der har kørt en tur i Jylland for nylig, eller måske bare har fulgt med i mediernes dækning af regnvejret, vil være enige i, at det simpelthen ikke er i orden over for hverken landmænd eller andre ramte borgere at fortsætte med en lovgivning og en forvaltningspraksis, som er så åbenlyst ude af trit med virkeligheden.

Der er behov for en ny vandløbslov, som sikrer at vandløbene kan håndtere klimaforandringerne.

Oversvømmede marker i Vendsyssel, 20. februar 2020. Det meget regnfulde forår og den våde vinter har betydet, at mange marker står under vand. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce