Annonce
Danmark

Mere end 50 landmænd risikerer politianmeldelse for svindel med miljømillioner

Avisen Danmark har tidligere talt med en af de politianmeldte landmænd, som afviser at have svindlet med ansøgningerne om projektstøtte. Han mener, at systemet er så indviklet, at det kan være svært at vide, om man overholder reglerne. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Landbrugsstyrelsen forventer i løbet af maj at politianmelde omkring 35 sager om mulig svindel med støttemidler, der skulle gavne miljø og dyrevelfærd. Tidligere er 17 landmænd anmeldt i sagen. I alt undersøges 140 sager.
Annonce

Svindelmistanke: Omkring 35 landmænd vil inden for den kommende tid sandsynligvis få besked om, at de er blevet politianmeldt for svindel med EU-midler. Landmændene er mistænkt for at snyde med støtte fra Landdistriktsprogrammet, som primært med EU-midler medfinansierer forbedringer af dyrevelfærd og en styrket miljø- og klimaindsats i landbruget. Det viser dokumenter fra Landbrugsstyrelsen, som avisen Danmark har fået aktindsigt i.

I marts blev 17 sager anmeldt til politiet med mistanke om svindel. Men flere sager er altså på vej, viser dokumenterne i sagen. Her fremgår det, at 35 sager i løbet af maj forventes at blive overdraget til politiet efter at være blevet vurderet hos Kammeradvokaten, der er statens faste advokat. Overdrages de 35 sager, betyder det, at 52 landmænd er politianmeldt for mulig svindel.

Og endnu flere sager kan være på vej. Landbrugsstyrelsen har i alt overdraget 85 sager, som skal vurderes hos Kammeradvokaten. Derudover skal yderligere 55 sager undersøges internt i Landbrugsstyrelsen. Det vil sige, at i alt 140 sager undersøges for mistanke om svindel. Landbrugsstyrelsen ønsker ikke at kommentere, hvor mange af sagerne der er færdigbehandlede hos Kammeradvokaten og Landbrugsstyrelsen. Styrelsen vil heller ikke fortælle, om de 35 sager nu er blevet anmeldt til politiet.

Annonce

Fiktive CVR-numre

Da 17 landmænd i marts blev politianmeldt, skyldtes det, at de ifølge Landbrugsstyrelsen havde opgivet fiktive CVR-numre, når der ifølge reglerne skulle indhentes tilbud fra to uafhængige leverandører, når de eksempelvis havde søgt om støtte til miljøforbedringer som eksempelvis mere energivenlig belysning eller miljøvenlige malkemaskiner til deres landbrug. Dengang fortalte Landbrugsstyrelsen, at der kunne være flere sager på vej. Landbrugsstyrelsen vil ikke fortælle, om de 35 sager, som forventes at blive anmeldt til politiet, har forbindelse til de første politianmeldelser, og om det igen er fiktive CVR-numre, som udløser en politianmeldelse.

- Landbrugsstyrelsen kan bekræfte, at der er blevet overdraget cirka 85 sager om formodet svig til Kammeradvokaten, hvoraf de 17 er blevet meldt til politiet. De resterende sager er stadig ved at blive undersøgt. Landbrugsstyrelsen kan derfor ikke uddybe yderligere om sagerne på nuværende tidspunkt, skriver styrelsen i et svar til avisen Danmark.

Syd- og Sønderjyllands Politi, som efterforsker sagerne med de 17 svindelmistænkte landmænd, oplyser, at politiet endnu ikke er færdig med efterforskningen af sagerne. Politikredsen har ikke modtaget yderligere anmeldelser fra Landbrugsstyrelsen, men er bekendt med, at styrelsen har varslet flere anmeldelser af landmænd.

Opdateret 22.05 kl: 09:22. I den oprindelige overskrift: "Mere end 50 landmænd politianmeldes for svindel med miljømillioner" kunne det opfattes som om, at landmændene allerede er politianmeldt. Som der står i artiklen, er landmændene dog endnu ikke anmeldt, men risikerer en anmeldelse. Overskriften er derfor ændret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce