Annonce
Videbæk

Mejeri blev starten på Spjald by - og nu har det fået en mindesten

Mindestenen står naturligvis foran det gamle mejeri. På billedet er det f.v. Hans Jørgen Olesen, Kurt Smith og Ole Ramsing. Foto: Hans Erik Palmelund

Spjald: Der var sikkert ingen af de landmænd, der i foråret 1888 besluttede at starte et andelsmejeri i Brejning, der tænkte på, at de samtidig var med til at starte et nyt bysamfund i sognet. Men nu er der sat en mindesten over deres indsats.

Landets første andelsmejeri blev begyndt i Hjedding i 1882 med så stor succes, at andelsmejerier bredte sig som ringe i vandet i Danmark.

Landmændene i Brejning, Hover og Nr. Omme gik også sammen om at bygge et mejeri. Der var stiftende generalforsamling i februar 1888, og man kunne starte produktionen 24. juli samme år. Helt frem til 1988, hvor tidens krav betød sammenslutning i meget store enheder.

Frøet til en by var lagt, og omkring mejeriet voksede Brejning Mejeriby op. Byen skiftede navn til Spjald Mejeriby, da stationen blev bygget i 1911, for omkring 1921 blot at kaldes Spjald.

Mindestenen og pladsen foran det gamle mejeri er bekostet af Ole Ramsing og Hans Jørgen Olesen. Stenen har Anneberg givet, mens fragt og opsætning er sponsoreret af Vognmand Frank Nielsen og Viftrupgård. Kurt Smith har hugget det fine motiv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Annonce