Navne

Mejeri-bestyrer Tove Lauritsen vil gerne vågne ved lyden af små trin

I starten af februar var bestyrer af Mejeriet i Tarm, Tove Lauritsen, selv med på gulvet, da kulturhuset i Tarm dannede ramme om en danse-workshop. Arkivfoto: Jørgen Kirk

EN GOD SØNDAG FOR MIG ER EN DAG, hvor vækkeuret ikke ringer, men jeg bliver vækket af små trin på gangen. De vidner om, at et af børnebørnene er på besøg og nu er klar til at spise morgenmad - og derefter lege med farmor og farfar.

En søndag i selskab med børn, svigerbørn og børnebørn er altid dejligt. En god, lang gåtur er heller ikke at kimse ad.

HVIS JEG FÅR EN UDENBYS GÆST PÅ BESØG, SÅ VIL JEG HELT KLART VISE VEDKOMMENDE Mejeriet og Skjern Enge.

Jeg vil først give gæsterne en rundvisning i Mejeriet og fortælle om husets historie som kulturhus - startende med at fortælle om Tryllestaven, som har udbudt kreative kurser til børn og voksne gennem godt ti år - og herefter om Mejeriets opståen og udvikling igennem de seneste seks-syv år.

Jeg vil med stolthed fortælle om vævere, brodøser, keramikere og korsangere såvel som om koncerter, foredrag og projekter i samarbejde med andre kulturudbydere. Den kæmpestore betydning, som den stadigt voksende skare af frivillige har for stedet, vil også være en væsentlig del af fortællingen.

Derefter vil det give god mening at køre ud på Skjern Enge og gå en lang tur på en af de mange skønne stier - for at nyde den fantastiske vestjyske natur og det rige fugleliv.

MIT SENESTE BESØG I EN KIRKE VAR søndag 20. januar, hvor jeg som repræsentant for kirkehuset i Tarms kunstudvalg deltog i gudstjenesten med efterfølgende fernisering på en udstilling af Else Husted Kjær og Sofus Poulsen.

Det er altid dejligt at betragte Sven Havsteen-Mikkelsens flotte altertavle i Tarm Kirke før og under gudstjenesten. Motivet er opstandelsen - og alt efter, hvordan lyset udenfor er, fremstår altertavlen forskelligt.

HVIS JEG BLIVER BEDT OM AT VÆLGE EN SANG PÅ EN KARAOKEBAR, SÅ SKAL DET VÆRE ... Min første tanke var "Daddy sang bass" med Johnny Cash, da jeg lige har set filmen om Johnny Cash. Det kunne også være Elvis-sangen "Love me tender." Begge sange er fra min pure ungdom.

Jeg synger i koret Stok og Steen, så det kunne også være en af sangene, vi synger dér.

HVIS JEG UD AF DET BLÅ VINDER 50.000 KRONER TIL EN DRØMMEREJSE, SÅ VIL JEG sammen med min mand rejse til Australien og New Zealand - jeg har hørt, det skulle være så fantastiske rejsemål.

Vi havde en australsk spejder boende i nogle uger for en del år siden - og det kunne naturligvis være sjovt at se hans hjemegn. Han har besøgt os et par gange siden - blandt andet sidste sommer, hvor han var her sammen med sin kone og sine to små piger.

HVIS JEG KUNNE FÅ EN MIDDAGSAFTALE MED EN KUNSTNER, SÅ SKULLE DET VÆRE Bodil Jørgensen, som jeg er en stor beundrer af. Hun er en formidabel skuespiller - blandt andet i "Badehotellet" og i filmen om "Hvidsten Gruppen."

Jeg blev forhindret i at høre hendes foredrag på Blåkilde Efterskole for nylig - så at møde hende face to face kunne være helt vildt.

I NÆSTE UGE SER JEG FREM TIL hverdagene med mange forskellige gøremål og opgaver - blandt andet et besøg som kulturspire-konsulent i børnehaven Motorikken i Holstebro på torsdag.

Tryllestaven er med i projektet Kulturspirerne, som går ud på at klæde pædagogerne på til at arbejde med kulturelle aktiviteter i børnehaverne. Projektet er et samarbejde mellem seks kulturinstitutioner, og pædagogerne var på tre dagskurser i sensommeren. I løbet af året får de så 12 besøg af kulturkonsulenterne, som dels giver gode råd til pædagogerne og dels laver workshops med børnene sammen med pædagogerne. I dette skoleår skal jeg besøge ti forskellige børnehaver to gange hver.

Jeg ser også frem til fredag, hvor Raggedy Anns fra Aalborg-kanten spiller i Mejeriet.

En søndag i selskab med børn, svigerbørn og børnebørn er altid dejligt. En god, lang gåtur er heller ikke at kimse ad.

Tove Lauritsen, bestyrer af Mejeriet i Tarm

Tove Lauritsen

ALDER: 62 år.PRIVAT: Gift med Kaj - ægteparret har fire sønner, fire svigerdøtre og fire børnebørn.

PROFESSION: Bestyrer af kulturhuset Mejeriet i Tarm og billedkunstlærer på Musikskolen Ringkøbing-Skjern.

HJEMBY: Foersum fem kilometer syd for Tarm.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Ringkøbing For abonnenter

Planen var at blive elektriker - men nu er planterne blevet et livsværk

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce