Annonce
Navne

Mejeri-bestyrer Tove Lauritsen vil gerne vågne ved lyden af små trin

I starten af februar var bestyrer af Mejeriet i Tarm, Tove Lauritsen, selv med på gulvet, da kulturhuset i Tarm dannede ramme om en danse-workshop. Arkivfoto: Jørgen Kirk

EN GOD SØNDAG FOR MIG ER EN DAG, hvor vækkeuret ikke ringer, men jeg bliver vækket af små trin på gangen. De vidner om, at et af børnebørnene er på besøg og nu er klar til at spise morgenmad - og derefter lege med farmor og farfar.

En søndag i selskab med børn, svigerbørn og børnebørn er altid dejligt. En god, lang gåtur er heller ikke at kimse ad.

HVIS JEG FÅR EN UDENBYS GÆST PÅ BESØG, SÅ VIL JEG HELT KLART VISE VEDKOMMENDE Mejeriet og Skjern Enge.

Jeg vil først give gæsterne en rundvisning i Mejeriet og fortælle om husets historie som kulturhus - startende med at fortælle om Tryllestaven, som har udbudt kreative kurser til børn og voksne gennem godt ti år - og herefter om Mejeriets opståen og udvikling igennem de seneste seks-syv år.

Jeg vil med stolthed fortælle om vævere, brodøser, keramikere og korsangere såvel som om koncerter, foredrag og projekter i samarbejde med andre kulturudbydere. Den kæmpestore betydning, som den stadigt voksende skare af frivillige har for stedet, vil også være en væsentlig del af fortællingen.

Derefter vil det give god mening at køre ud på Skjern Enge og gå en lang tur på en af de mange skønne stier - for at nyde den fantastiske vestjyske natur og det rige fugleliv.

MIT SENESTE BESØG I EN KIRKE VAR søndag 20. januar, hvor jeg som repræsentant for kirkehuset i Tarms kunstudvalg deltog i gudstjenesten med efterfølgende fernisering på en udstilling af Else Husted Kjær og Sofus Poulsen.

Det er altid dejligt at betragte Sven Havsteen-Mikkelsens flotte altertavle i Tarm Kirke før og under gudstjenesten. Motivet er opstandelsen - og alt efter, hvordan lyset udenfor er, fremstår altertavlen forskelligt.

HVIS JEG BLIVER BEDT OM AT VÆLGE EN SANG PÅ EN KARAOKEBAR, SÅ SKAL DET VÆRE ... Min første tanke var "Daddy sang bass" med Johnny Cash, da jeg lige har set filmen om Johnny Cash. Det kunne også være Elvis-sangen "Love me tender." Begge sange er fra min pure ungdom.

Jeg synger i koret Stok og Steen, så det kunne også være en af sangene, vi synger dér.

HVIS JEG UD AF DET BLÅ VINDER 50.000 KRONER TIL EN DRØMMEREJSE, SÅ VIL JEG sammen med min mand rejse til Australien og New Zealand - jeg har hørt, det skulle være så fantastiske rejsemål.

Vi havde en australsk spejder boende i nogle uger for en del år siden - og det kunne naturligvis være sjovt at se hans hjemegn. Han har besøgt os et par gange siden - blandt andet sidste sommer, hvor han var her sammen med sin kone og sine to små piger.

HVIS JEG KUNNE FÅ EN MIDDAGSAFTALE MED EN KUNSTNER, SÅ SKULLE DET VÆRE Bodil Jørgensen, som jeg er en stor beundrer af. Hun er en formidabel skuespiller - blandt andet i "Badehotellet" og i filmen om "Hvidsten Gruppen."

Jeg blev forhindret i at høre hendes foredrag på Blåkilde Efterskole for nylig - så at møde hende face to face kunne være helt vildt.

I NÆSTE UGE SER JEG FREM TIL hverdagene med mange forskellige gøremål og opgaver - blandt andet et besøg som kulturspire-konsulent i børnehaven Motorikken i Holstebro på torsdag.

Tryllestaven er med i projektet Kulturspirerne, som går ud på at klæde pædagogerne på til at arbejde med kulturelle aktiviteter i børnehaverne. Projektet er et samarbejde mellem seks kulturinstitutioner, og pædagogerne var på tre dagskurser i sensommeren. I løbet af året får de så 12 besøg af kulturkonsulenterne, som dels giver gode råd til pædagogerne og dels laver workshops med børnene sammen med pædagogerne. I dette skoleår skal jeg besøge ti forskellige børnehaver to gange hver.

Jeg ser også frem til fredag, hvor Raggedy Anns fra Aalborg-kanten spiller i Mejeriet.

Annonce

En søndag i selskab med børn, svigerbørn og børnebørn er altid dejligt. En god, lang gåtur er heller ikke at kimse ad.

Tove Lauritsen, bestyrer af Mejeriet i Tarm

Tove Lauritsen

ALDER: 62 år.PRIVAT: Gift med Kaj - ægteparret har fire sønner, fire svigerdøtre og fire børnebørn.

PROFESSION: Bestyrer af kulturhuset Mejeriet i Tarm og billedkunstlærer på Musikskolen Ringkøbing-Skjern.

HJEMBY: Foersum fem kilometer syd for Tarm.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern For abonnenter

Nazi-hærværk mod jødiske gravsten: Samme bevægelse stod bag vandalisering af Per Arnoldi-kunst i Skjern og Tarm

Erhverv

Esmark: Bedste sæson nogensinde

Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Skjern Håndbold For abonnenter

Genlæs livebloggen: Spænding til sidst - men Skjern tabte til Aalborg

Annonce