Annonce
Ringkøbing

Medie: Naturkraft er på liste over de 10 vigtigste byggerier i verden

Sådan kommer den færdige naturkraftpark til at se ud, når den åbner 4. juni. Visualisering: Thøgersen og Stouby
Naturkraftdirektør Peter Sand er meget tilfreds med, at den store omverden for alvor har fået øjnene op for det kommende oplevelsescenter Naturkraft. Senest har Politikens arkitekturredaktør udnævnt den vestjyske attraktion til et af de 10 vigtigste byggerier i verden, man bør opleve i 2020.

Ringkøbing: Mens håndværkerne arbejder på højtryk for at blive færdige med oplevelsescentret Naturkraft lidt uden for Ringkøbing, strømmer anbefalingerne til den kommende turistattraktion ind.

I denne uge udråber dagbladet Politikens arkitekturredaktør Karsten R. S. Ifversen Naturkraft til et af de 10 steder i verden, der bare skal opleves i 2020. Naturkraft scorer en syvende plads på listen, der opfatter det nye frihedsmuseum i København og det olympiske stadion i Tokyo.

Redaktøren skriver i sin anbefaling til "det første anlæg, der decideret er formet til klimaturisme":

"Naturens kræfter kender man alt til på Vestkysten. Bebyggelse, beplantning og vindmølleparker er formet efter årtusinders erfaring med at bo ved vandet og den evige vestenvind. Nu bliver naturkræfterne gjort til emne for et oplevelsescenter i en hypermoderne ringborg tegnet af SLA", skriver Politiken-redaktøren.

Peter Sand, der er direktør for Naturkraft, er meget tilfreds med placeringen på listen.

- Selvfølgelig er vi glade for, at vores byggeri bliver bemærket. I det her tilfælde sker det, uden at vi selv har søgt det, siger han.

Også Morgenavisen Jyllands-Posten har haft Naturkraft i spalterne, da avisen mellem jul og nytår bad direktør for Visit Aarhus, Pia Lange Christensen, om at udpege fem ting, man bør opleve i 2020. Og her nævner hun Naturkraft som det første sted.

Hun kalder naturens kræfter fascinerende.

- Det er en god måde at gøre klimadiskussionen synlig og skabe rum for, at man kan snakke om naturens ressourcer og menneskets behov. Jeg glæder mig i hvert fald til at komme på besøg, siger hun i avisen.

Naturkraft har inviteret til officiel indvielse 4. juni i år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Panda-diplomatiet og det sort-hvide verdensbillede

Panda-diplomati. Et ord, som har flere hundrede år bag sig, men som først blev alment kendt her i landet, da to kinesiske eksemplarer af Ailuropoda melanoleuca sidste år flyttede ind i Københavns Zoo. De sort-hvide bjørne er hverken købt eller skænket til os som gave; Danmark har bare lånt dem af Kina. Ud over en årlig leje på én million dollar er udlånet også et på andre måder værdifuldt redskab: 40 handelsaftaler blev underskrevet samtidig med aftalen om flytningen af Mao Sun og Xing Er, som de to bamser hedder. De sjældne bjørne kan desuden bruges som et sanktionsmiddel fra kinesisk hold: Ligesom en anden menneske-ambassadør, der er udsendt til et besværligt land, kan pandaerne kaldes hjem, hvis en nation ikke makker ret overfor Riget i Midten. Verdens mest nuttede form for magt, som Dagbladet Information skrev ved bjørnenes stærkt pressedækkede ankomst til København. Om Xing Er og Mao Sun skulle være på vej tilbage til de hjemlige bambusmarker, efter at Jyllands-Posten tirsdag dristede sig til at bringe en tegning af det kinesiske flag som illustration af den farlige coronavirus, der er udsprunget i Kina, er nok tvivlsomt. Men reaktionen fra deres fødeland er ganske voldsom: Kina forlanger en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten for den set med danske øjne helt uproblematiske tegning. På de såkaldt sociale medier bringer historien tydeligvis Muhammed-tegningerne frem i erindringen hos mange. Det er endda den samme avis, som nu igen bringer anstødelige tegninger, peger en del af meningsmagerne på. Må vi herfra pege på ordlyden af Grundlovens paragraf 77? Den paragraf, der slår fast, at enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Uanset panda-diplomati og handelsaftaler skal vi aldrig finde os i, at et andet land prøver at lægge pres på den frie danske presse. Et sort-hvidt verdensbillede som det kinesiske må ikke vinde indpas her hos os. Vi skal holde ytringsfrihedens kulørte fane højt - hvad enten den bærer Tibets, Danmarks eller Jyllands-Postens farver.

Annonce