Annonce
Udland

Medie: Iranske styrker tilbageholder udenlandsk tankskib

Hamad I Mohammed/Reuters
En udenlandsk olietanker er blevet tilbageholdt i Iran, oplyser Irans Revolutionsgarde torsdag.

Irans Revolutionsgarde har tilbageholdt et udenlandsk tankskib, der sejlede i Den Persiske Golf.

Det oplyser statsligt iransk fjernsyn, der citerer Revolutionsgarden torsdag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Et udenlandsk fartøj, der smuglede en million liter brændstof ved Larak Island i Den Persiske Golf, er stoppet, oplyser tv-stationen.

Larak Island er en ø ud for Irans kyst. Ifølge Reuters' oplysninger blev skibet tilbageholdt søndag.

Iranske myndigheder har endnu ikke oplyst, hvad tankskibet hedder, eller hvilket land det kommer fra.

Irans statslige engelsksprogede tv-kanal har dog frigivet en video af det tilbageholdte skib. Af den fremgår det, at skibets registreringsnummer passer på et skib fra De Forenede Arabiske Emirater.

Skibet, der har navnet "MT Riah", sejlede ind i iransk farvand søndag og slukkede herefter for det signal, der deler skibets placering.

Storbritannien afviser samtidig, at det skulle være et britisk skib, der er blevet tilbageholdt af Irans Revolutionsgarde.

Britiske soldater opbragte 4. juli et iransk olietankskib ud for Gibraltar, under mistanke om at skibet ville bryde med EU-sanktioner og sende olie til Syrien.

Der har de seneste uger været uroligheder ved Den Persiske Golf.

USA har anklaget Iran for en række angreb på tankskibe fra De Forenede Arabiske Emiraters kyst. Det er anklager, som Iran afviser.

USA har torsdag opfordret Iran til straks at frigive det tilbageholdte skib.

- USA fordømmer på det kraftigste Revolutionsgardens fortsatte chikane af skibe og indblanding i sikker passage i og omkring Hormuzstrædet, skriver en talsmand fra USA's udenrigsministerium i en mail til Reuters.

Området ved Den Persiske Golf er ekstremt vigtigt for verdens olieeksport.

Omkring 40 procent af verdens olieproduktion sejler ifølge erhvervsmediet Bloomberg fra Den Persiske Golf gennem Hormuzstrædet og via Omanbugten ud på Det Arabiske Hav og videre til resten af verden.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce