Annonce
Indland

Medie: FE-sag handler om spionagesamarbejde med USA

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Forsvarets Efterretningstjeneste og NSA samarbejdede ifølge DR om elektronisk tapning af kabler.

Annonce

Det er et særligt samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og den amerikanske efterretningstjeneste (NSA), der ligger til grund for centrale dele af den kritik, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne har rejst mod FE.

Det erfarer DR Nyheder fra flere af hinanden uafhængige kilder. Der sættes ikke navn på kilderne.

Mere specifikt drejer det yderst hemmelige samarbejde sig om elektronisk indhentning af store mængder rådata fra en kabeladgang, som FE har givet NSA adgang til, erfarer DR Nyheder.

Den pågældende type kabler bruges til alle former for digital kommunikation, herunder telefonsamtaler, internet og sms-beskeder.

Dermed har NSA haft adgang til rådata, der kan have indeholdt danskeres personlige oplysninger og private kommunikation.

Både Forsvarsministeriet og FE afviser at udtale sig om samarbejdet med NSA:

- Forsvarets Efterretningstjeneste har ingen kommentarer, skriver tjenesten i en mail til DR Nyheder.

Overblik: Her er anklagepunkterne mod spiontjeneste  

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har varslet en undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste, efter at Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) i en analyse har rejst kritik af efterretningstjenesten.

Læs hovedpunkterne fra TET, som de er refereret i en pressemeddelelse, her:

 • Tilsynet vurderer, at Forsvarets Efterretningstjeneste fra 2014 til 2020 i forbindelse med kontroller har "tilbageholdt centrale og afgørende oplysninger for tilsynet og givet tilsynet urigtige oplysninger om forhold".
 • Det skulle være sket omkring, hvordan Forsvarets Efterretningstjeneste har indhentet og videregivet information.
 • Centrale dele af Forsvarets Efterretningstjenestes indhentning af information har risiko for, at der bliver indsamlet information om danske statsborgere.
 • Ledelsen har undladt at følge op på indikationer af spionage inden for Forsvarsministeriets område.
 • Tilsynet vurderer, at der i Forsvarets Efterretningstjenestes ledelse og dele af tjenesten har været en kultur, hvor "uberettigede aktiviteter eller uhensigtsmæssige forhold søges skrinlagt" og skjult for kontrollen.
 • Forsvarets Efterretningstjeneste har haft ulovlige aktiviteter, der blandt andet involverer "indhentning og videregivelse af en betydelig mængde oplysninger om danske statsborgere".
 • Forsvarets Efterretningstjeneste har "behandlet" oplysninger om en ansat i Tilsynet med Efterretningstjenester.

Kilde: Tilsynet med Efterretningstjenesterne.

/ritzau/

DR har også spurgt statsminister Mette Frederiksen (S) om de nye oplysninger.

Spørgsmål: DR fortæller, at kernen i sagen om FE er, at man har givet USA's efterretningstjeneste adgang til store mængder data, der kan rumme danskernes private kommunikation. Hvad er din kommentar til det?

- Tilsynet med FE har rejst en række alvorlige kritikpunkter. Det er en alvorlig sag. En anbefaling fra tilsynet er, at der igangsættes en undersøgelse. Grundlaget for den undersøgelse, det er regeringen ved at få tilvejebragt. Så skal den undersøgelse have lov til at gå i gang, og indtil det arbejde er afsluttet, så har jeg ikke yderligere kommentarer, siger hun.

Ifølge tilsynet tyder noget på, at FE i strid med dansk lovgivning kan have videregivet oplysninger om danske statsborgere.

NSA har ikke givet nogen kommentarer.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, har indkaldt forsvarsminister Trine Bramsen (S) til samråd i kølvandet af DR's historie.

- Der er tale om masseovervågning af rigtig mange danskere, hvis Forsvarets Efterretningstjeneste har tappet data, som DR nu beskriver det.

- Det her er ekstremt alvorligt, hvis det er tilfældet. Derfor har jeg straks kaldt forsvarsministeren i samråd. Det her hverken kan eller bør ties ihjel, skriver Flyvholm i en kommentar.

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at afklare, præcist hvornår det specifikke samarbejde med NSA er indledt, og om det stadig eksisterer. Men ifølge DR Nyheders oplysninger er der tale om et yderst værdifuldt samarbejde for FE.

Det har heller ikke været muligt for DR at afklare, hvorvidt det pågældende samarbejde med NSA er lovligt eller ulovligt, men indtil videre er flere nuværende og tidligere chefer fra FE sendt hjem på grund af sagen.

Det er tidligere blevet beskrevet i Information i 2014, hvordan FE angiveligt har samarbejdet med NSA om at suge oplysninger ud af fiberkabler.

Oplysningen kom på baggrund af lækkede dokumenter fra Edward Snowden, der tidligere var ansat i NSA.

/ritzau/

Fakta: USA's berygtede efterretningstjeneste NSA  

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA er torsdag blevet draget ind i sagen om kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

DR Nyheder erfarer fra flere af hinanden uafhængige kilder, at FE har givet NSA adgang til elektronisk indhentning af store mængder rådata fra en kabeladgang.

Her følger fakta om NSA:

 • NSA står for National Security Agency (Det Nationale Sikkerhedsagentur). Det er den største af de amerikanske efterretningstjenester.
 • NSA arbejder blandt andet med overvågningsprogrammer, kryptering, sikkerhed og beskyttelse af amerikanske kommunikationssystemer.
 • Der var oprindeligt en enhed under Anden Verdenskrig, som skulle afkode hemmelig kommunikation, men i 1952 valgte den amerikanske præsident Harry S. Truman at oprette det som et nationalt sikkerhedsagentur.
 • NSA hører under det amerikanske forsvarsministerium.
 • NSA har hovedkvarter på militærbasen Fort George G. Meade i Maryland tæt på Washington D.C.
 • NSA samarbejder med alle Nato-landes efterretningstjenester.
 • I 2013 lækkede den tidligere NSA-medarbejder Edward Snowden utallige efterretningsoplysninger, som blandt andet blotlagde NSA's globale overvågning.
 • Blandt andet skrev den tyske avis Der Spiegel, at NSA overvågede centrale EU-kontorer og diplomater. Avisen skrev også, at den tyske forbundskansler, Angela Merkel, var blevet aflyttet af USA.
 • Le Monde skrev, at franske forretningsfolk og politikere var blandt millioner af franskmænd, som fik deres telefonopkald registreret hos NSA.

Kilder: nsa.gov, DR Nyheder, Encyclopedia Britannica.

/ritzau/

DR-artikel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Vestjysk minkavler: Vi afliver ingen mink i weekenden - og jeg er ikke 100 procent sikker på, vi gør det på mandag

Annonce