Debat

Med strålekrans om tinde

Hver søndag har et navn i kirkeåret. I dag er det sidste søndag efter helligtrekonger. Læsningen i landets kirker er fra Matthæusevangeliet. Det er en af mine absolut favoritfortællinger fra det nye Testamente: Jesu forklarelse på bjerget. Hvad der gør indtryk, er ikke først og fremmest fortællingens dramatik, men det billede, det syn, som træder frem af teksten:

Jesus er sammen med tre af sine disciple steget op på et højt bjerg, og Jesus bliver på forunderlig vis forvandlet foran disciplenes øjne. Hans ansigt lyser op som en sol, hans klæder bliver hvide, og to sagnagtige personer fra Det gamle Testamente træder frem og taler med ham. Det er lovbringeren Moses og profeten Elias.

Jesu forklarelse på bjerget viser og tydeliggør, hvem Jesus er: Han er Guds søn. Synet af ham sammen med Moses og Elias sætter ham i sammenhæng med Loven og Profeterne. Han er opfyldelsen af det, som profeterne talte om i Det gamle Testamente med længsel og håb. Han kulminationen af Guds kærlighed, det stærke tegn på Guds nåde og vilje til at holde fast i den skabte verden og være tilstede i menneskers liv.

Jesu forklarelse på bjerget er således at se som en ikon, en tegn på det håb og den glæde, vi er givet. Vi mennesker bor ganske vist i det lave, men Gud har ikke overladt os til os selv. Guds søn er kommet til verden, født i en stald i Betlehem. Og hans ånd, Guds Ånd, blæser stadig på jord. Jesus gik efter samtalen med Moses og Elias sammen med de tre disciple ned af bjerget igen for fortsat at sprede sit ord og bære sin ånd ind i vi menneskers fællesskab. Ord og ånd, som forpligter, kalder os til ansvar overfor hinanden. Ord og ånd, som samtidigt gør, at vi kan møde dagen i dag og al fremtid med håb.

Grundtvig formuler det i den fine salme Med strålekrans om tinde (Den Danske Salmebog nr. 161), som sikkert bliver sunget i de fleste kirker denne søndag, med ordene: Guds Ånd er i vor kæde, / hans ord er i vor mund, / ham selv vi ser med glæde / nu om en liden stund.

God søndag!

Vi mennesker bor ganske vist i det lave, men Gud har ikke overladt os til os selv.

0/0
Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår

Klumme

Ugens Prædiken: Maria er Mor, og vi elsker hende for det

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Der skal fuldt blus på nyt mekka for de unge

Hvis man skulle lave en top 10-liste over faste samtaleemner blandt områdets unge, er der ingen tvivl om, at et af emnerne ville være, at der er alt for langt mellem steder, hvor unge kan mødes, hygge sig, lytte til musik, gå i byen og så videre. I flere år har det været et omkvæd, at: "Vi har kun McDonalds at hænge ud på" og "Der sker ikke en skid her i området". Måske ikke helt i takt med sandheden, men de unge har måske alligevel noget at have snakken i. Derfor er det også en god og spændende idé, som folkene bag Ringkøbing Invest - Boy Boysen, Jan Jessen og Bjarke Hansen - har sendt i luften her i påskeferien. De tre herrer har købt Ringkøbings gamle posthus, og deres ultimative drøm er at finde nogen, der har mod på og lyst til at drive et diskotek i den historiske bygning. "Det, synes vi, at Ringkøbing mangler" lyder meldingen, og de har fuldstændig ret. Om det så bliver døbt Diskotek Posthuset, må tiden vise, men det er på alle måder vigtigere end navnet, at tanken om et diskotek i Ringkøbing ikke kommer til at samle støv i en eller anden skrivebordsskuffe. Samtidig er det vigtigt, at ideen ikke bliver skudt i sænk med påstande om, at et diskotek da ikke kan løbe rundt i Ringkøbing. Det kan godt være, at der gennem årene er lukket forskellige diskoteker og andre steder af samme type i byen, men lige nøjagtig når det gælder det gamle posthus er der god grund til at tænke større. Hvorfor er der så det? Jo, det handler om bygningens placering. For det første ligger den tæt på både rutebilstation og banegård, og det vil gøre det forholdsvis nemt for gæsterne at nå både frem og hjem. For det andet ligger et af kommunens spillesteder, Generator, rundt regnet 10-11 spytklatter fra posthuset. Og for det tredje bliver der med Ringkøbing Udviklingsforum i spidsen arbejdet på højtryk for at gøre DSB's gamle stationsbygning til et hus for - ja, netop for de unge. Med tre så tætliggende steder, der på hver sin måde appellerer til de unge, er det lige før, det er i orden at sige, at 1+1+1 bliver til 4. Hvis - eller rettere sagt: Når der kommer mere konkrete planer for både et diskotek og et ungdomshus omkring Nørredige i Ringkøbing, vil de forskellige aktører forhåbentlig sætte sig sammen og udarbejde en fælles plan for et tæt samarbejde på tværs. På den måde kan et fælles fodslag være med til at sparke gang i noget, som mange ikke en gang har forestillet sig kunne blive virkelighed. Det kan godt være, det lyder lidt overdrevet, men en gang imellem skal man også turde lyde lidt overdrevet. Her fra skal overdrevet lyde sådan har: Der skal fuldt blus på et nyt mekka for de unge.

Klumme

Svar på de helt store spørgsmål