Annonce
Ringkøbing

Med soft-rockerne i Fjord MC på virksomhedsbesøg

Motorcykelhunden Xigo og hans ejer, Hayabusa-entusiasten, Søren Knud Glistrup Nielsen, suser af sted. Foto Henrik Olesen.

Motorcyklisme. Hvad laver de læderklædte, når de lufter kværnene?

Du har garanteret undret dig, når du har set en lang slange af læderklædte motorcyklister brumme forbi. Hvor mon de dog er på vej hen?

MC Fjord brummer ind på p-pladsen hos KP Komponenter.

Lidt farlige, lidt vilde ser de jo ud på deres store maskiner, formummet bag fullface hjelme og pansret i tunge sikkerhedsdragter; også selv om der »kun« står »Fjord MC« på ryggen af deres gule veste, ikke »Hells Angels« eller »Bullshits«.

MC Fjord klar til at tage på tur.

Er de mon på vej til et træf med ligesindede, hvor det går vildt for sig med heavy metal rock, kremering af pølser over åben ild, bællen af øl fra dåse og almindelige asociale aktiviteter?

Annonce
Fjord MCs breddeste baghjul og den stolte ejer Ove Jensen.

Overhovedet ikke!

På rundvisning i KP Komponenters produktion.

Forleden tog Dagbladet imod Henrik Olesens tilbud, kravlede op på bagsædet af hans 152 hestes Honda CBR 1100 Blackbird, og kørte på tur med Fjord MC. Og lad det være sagt straks: Målet for vores udflugt var ufatteligt seriøst. Vi var på virksomhedsbesøg hos KP Komponenter i Spjald!

Alle beundrer motorcykelhunden Xigo.

Men tilbage til starten. Jeg kan lige så godt indrømme det. Bortset fra to korte ture i hele mit liv, er jeg motorcykel-jomfru! Motorcykler skræmmer mig! Du sidder så udsat, og selv om de ikke kører mere, end de må, forekommer det så hurtigt, når en kværn drøner forbi.

Sikkerhedsdragt

»Bare rolig. Nu skal du først have en sikkerhedsdragt på,« siger Henrik Olesen, mens vi gør klar til start i hans hus på Bogfinkevej.

»Her har vi jakken. Du kan se, at der er plasticplader i skuldrene og i ryggen. Bukserne som der også er plasticplader i, lyner du fast til jakken, så dragten ikke skiller, hvis uheld skulle være ude, og du kurer hen ad asfalten. Her er handskerne. Og her er så hjelmen; det er varmt i aften, så du skal nok have visiret stående åben. Jeg kan se, du allerede har et par solide støvler på; det er vigtigt for at beskytte fødderne. Dragten her er af nylon; selv foretrækker jeg læder, fordi jeg synes, man ånder bedre i det. Ulempen er, at det ikke er vandtæt,« forklarer Henrik Olesen.

Da jeg har fået det hele på, føler jeg mig straks bedre tilpas! Med hjelm på hovedet er det lidt lige som at have en rustning på!

Mens Henrik Olesen hjælper mig på med tøjet, forklarer han lidt om glæderne ved motorcykelkørsel.

For ham - og de andre »softrockere«, som de vestjyske motorcyklister med klædelig selvironi kalder sig selv - handler det om livsnydelse.

Annonce

Duften af frihed

»Nogle elsker en god whisky, en sejltur på fjorden, at sidde i en hochsitz en tidlig morgen i skovbrynet og vente på, at en buk dukker op eller gå langs Hover Å og smide en flue i line ud og forsøge at få en ørred på krogen. Vi nyder friheden på to hjul, duftene fra en friskklippet hømark, den sødlige duft af de gule rapsmarker, duften af friskskovet træ i skovene eller lugten fra en gyllemark eller en minkfarm,« sige han.

»Samtidig elsker alle nok også accelerationen, som på de fleste motorcykler er voldsommere end i en Ferrari og det kraftoverskud, man får på to hjul. Mange motorcykler har en hestekraft til to kilo motorcykel; det svarer til, at min Ford Mondeo på 1400 kilo skulle have 700 heste! Samtidig kan man i dag anskaffe sig en motorcykel til rimelig pris. En brugt men pæn motorcykel kan fås for 40.000 kroner og opefter. En ny i luksusklassen kan til gengæld løbe op i 200.000-300.000 kroner.«

Henrik Olesen tilføjer - temmelig foruroligende - at hans Honda har en topfart på 290 kilometer i timen, og kun er ni sekunder om at accelerere fra nul til 200 kilometer i timen.

Annonce

På virksomhedsbesøg

Han lover dog at holde sig pænt inden for alle hastighedsgrænser; det gør MC Fjord altid, når de er på tur. Det er de tit. Der er afgang hver tirsdag klokken 18.30 fra p-pladsen ved Rådhuset i Ringkøbing. Og som regel er der et mål for udflugten, og meget tit er der tale om et virksomhedsbesøg; i aften altså den spændende Spjald-virksomhed, KP Komponenter.

Henrik Olesen triller stille og roligt gennem Ringkøbing ned til p-pladsen, og langsomt begynder jeg at slappe af. Nede ved fjorden er de første MC'er ankommet, og flere kommer til. Da vi er klar til at køre, er vi omkring 40; det er meget almindelig med så stor tilslutning.

Aldersmæssigt er der stor spredning. De fleste er vel, hvad man betegner som »midaldrende«. En af de ældste er Verner Nyhus, der er fyldt 70; men det skulle man nu ikke tro, når man snakker med ham! Motorcykler får i den grad drengen - eller den vilde pige - frem i enhver motor- og fartglad!

»Det lyder som en kliche, det er jo det alle motorcyklister siger, men det passer: Man har en følelse af frihed, når man kører af sted,« siger Verner Nyhus.

Han har haft motorcykelkørekort i 50 år, men tog først sin hobby op i 2001, da han blev pensionist.

»Jeg købte en gammel maskine, for jeg elsker at skrue på dem. De cykler, jeg har, skal jeg kunne pille i. Denne her er en Kawasaki. Min kone, Hulda, fik et nyt køkken, og så fik jeg den her.«

Annonce

Afgang i Spjald

Så suser vi af sted i en lang række, og jo - fornemmelsen af sidde på en mortorcykel er helt anderledes end at køre i bil. Man fornemmer farten på en helt anden måde; når vi tager svingene, mærker man tyngdekraften; man har vinden ind i ansigtet, og alle dufte kolliderer på det mest intense med ens næse.

For en motorcykel-jomfru en temmelig skræmmende men også spændende oplevelse! Og det skræmmende svinder, efterhånden som kroppen og bevidstheden vænnes til fornemmelsen af det anderledes.

Vi suser gennem det blide grønne sommerlandskab ad de små, snoede bagveje mod Spjald, og alt for hurtigt ankommer vi hos KP Komponenter, hvor kommerciel direktør Carsten Mumm og salgschef Stephan Neuert tager imod os for at vise os rundt. Turen måtte godt have været længere!

Godt en time senere er vi blevet meget klogere på den supermoderne virksomhed i Spjald, og gør klar til at vende forhjulet hjemad.

Annonce

MC-hunden Xigo

Uden for er Søren Knud Glistrup Nielsen og Zigo stødt til; de er kørende på Søren Knuds Suzuki GSX 1340 R Haybusa; en mildest talt voldsom sag på 197 heste, og en topfart oppe i det røde felt, hvis ikke den elektronisk var begrænset til at kunne køre højst 300 kilometer i timen.

Det er dog ikke så meget Søren Knuds kult-motorcykel, der tiltrækker opmærksomheden, som det er Xigo. Xigo er en godt fire år gammel Coton de Tulear - bedre kendt som en »bomuldshund« på grund af den bløde pels. I Xigos tilfælde er der snarere tale om en »motorcykelhund«, for han elsker at køre motorcykel.

Faktisk er han lige så vild med det som Søren Knud, der har købt en særlig taske til hunden, så den sidder på tanken med hovedet oppe og vinden lige i ansigtet, som han elsker det.

»Når farten bliver tilstrækkelig høj, kravler han ind i tasken,« forklarer Søren Knud, der har købt et par seje, pink beskyttelsesbriller til den fartglade hund.

Næsten lige så øm er han over Hayabusaen, der er alt det, han kunne forlange af en motorcykel.

»Jeg vil aldrig skifte til noget andet,« fastslår han, lige før han starter maskinen med et brøl, og svinger ud fra p-pladsen foran KP Komponenter.

Lidt senere suser Søren Knud og Xigo op på siden af os på vejen mod Ringkøbing. Xigo sidder med sine pink briller på, og bomuldshåret lige tilbage.

Han ser ud til at nyde suset lige så meget som Søren Knud!

Annonce
Skjern For abonnenter

Tyve brød gennem vægge og undgik overvågningskamera: To virksomheder mister over ét ton kobber

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Dagbladsredaktørs tragiske død oprullet på tv: Fokus på kødædende bakterier

Sport For abonnenter

Sådan gik det i weekendens kampe: Tophold smed point og fik profil langtidsskadet – men regner stadig med oprykning

Ringkøbing-Skjern

Vestas lukker tre steder i Europa - fabrik i Esbjerg rammes

Debat

Demokrati, miljø og penge: Er det en god ide, at vi skal have skilteskove op til et valg?

Hvide Sande

Fortsat for farligt: Politiet kan stadig ikke komme ind i laksefabrik for at tjekke årsag til katastrofe-brand

Ringkøbing For abonnenter

Nyt kølehus sikrer fjordfiskeriet: Nu kan fiskerne opbevare fangster, indtil de kan sælges på auktion

Ringkøbing

Velling Friskole kan det der med Facebook: Skolen er indstillet til national pris

Vestjylland

Gjort til grin for medalje-kommentar: Enhver kan jo se, at det er en talemåde

Danmark

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Debat

Møllenabo: Sørgeligt, Helge Albertsen

Danmark For abonnenter

Fup-mails vælter ind: Svindlere udnytter farvel til NemID til identitetstyveri

Ringkøbing IF

Ringkøbing IFs nye initiativ er en succes: - Danner grundlag for grin og gode stunder

Annonce