Annonce
Ringkøbing-Skjern

Med på den nationale navnemode: Det kaldte vestjyderne deres børn i 2018

Arkivfoto: Freja Ørsig Pedersen

Ringkøbing-Skjern: Om vestjyderne er, som folk er flest, er måske ikke sådan lige at finde ud af. Men når det kommer til navngivning af nyfødte, så ligger de gode borgere i Vestjylland sig tæt op ad resten af kongeriget.

I 2018 var der i landsdelen derfor flest små piger og drenge, der blev givet navnene Ida og William - nøjagtigt de samme navne, som flest forældre på landsplan kaldte deres nye små sidste år.

Især blandt de små piger er vestjyderne generelt på omgangshøjde med resten af landet. På top 5-listen over populære vestjyske pigenavne anno 2018 findes nemlig alle navne, som er at finde i den nationale top 7.

Her har vestjyske forældre kigget lige mere uden for toppen, når det gælder drengenavne. For nok er William i top på begge lister, men nummer to på den vestjyske liste, Magnus, skal men helt ned på den nationale 15.-plads for at støde på. Også den vestjyske femteplads, Emil, skal man ned på 11.-pladsen på landsplan for at finde.

Vestjyderne har til gengæld lagt afstand til forrige års favoritter, og Mille og Oliver er således røget helt ud af top 5 for begge køn i denne landsdel.

Ida og William var imidlertid også de mest populære navne på landsplan i 2017.

Annonce

Mest populære navne i 2018

Mest populære pigenavne i Vestjylland

1. Ida (45)

2. Josefine (43)

3. Emma (42)

4. Alma (35)

4. Freja (35)

Mest populære drengenavne i Vestjylland

1. William (46)

2. Magnus (41)

3. Lukas (40)

3. Malthe (40)

5. Emil (36)

5. Oscar (36)

Mest populære pigenavne i Danmark

1. Ida (465)

2. Emma (453)

3. Alma (437)

3. Ella (437)

5. Sofia (423)

Mest populære drengenavne i Danmark

1. William (600)

2. Noah (528)

3. Oscar (506)

4. Lucas (495)

5. Victor (489)

-

Tallet i parentes angiver, hvor mange i henholdsvis landsdelen og hele landet, der fik navnet i 2018.

Kilde: Danmarks Statistik

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce