Ringkøbing-Skjern

Med på den nationale navnemode: Det kaldte vestjyderne deres børn i 2018

Arkivfoto: Freja Ørsig Pedersen

Ringkøbing-Skjern: Om vestjyderne er, som folk er flest, er måske ikke sådan lige at finde ud af. Men når det kommer til navngivning af nyfødte, så ligger de gode borgere i Vestjylland sig tæt op ad resten af kongeriget.

I 2018 var der i landsdelen derfor flest små piger og drenge, der blev givet navnene Ida og William - nøjagtigt de samme navne, som flest forældre på landsplan kaldte deres nye små sidste år.

Især blandt de små piger er vestjyderne generelt på omgangshøjde med resten af landet. På top 5-listen over populære vestjyske pigenavne anno 2018 findes nemlig alle navne, som er at finde i den nationale top 7.

Her har vestjyske forældre kigget lige mere uden for toppen, når det gælder drengenavne. For nok er William i top på begge lister, men nummer to på den vestjyske liste, Magnus, skal men helt ned på den nationale 15.-plads for at støde på. Også den vestjyske femteplads, Emil, skal man ned på 11.-pladsen på landsplan for at finde.

Vestjyderne har til gengæld lagt afstand til forrige års favoritter, og Mille og Oliver er således røget helt ud af top 5 for begge køn i denne landsdel.

Ida og William var imidlertid også de mest populære navne på landsplan i 2017.

Mest populære navne i 2018

Mest populære pigenavne i Vestjylland

1. Ida (45)

2. Josefine (43)

3. Emma (42)

4. Alma (35)

4. Freja (35)

Mest populære drengenavne i Vestjylland

1. William (46)

2. Magnus (41)

3. Lukas (40)

3. Malthe (40)

5. Emil (36)

5. Oscar (36)

Mest populære pigenavne i Danmark

1. Ida (465)

2. Emma (453)

3. Alma (437)

3. Ella (437)

5. Sofia (423)

Mest populære drengenavne i Danmark

1. William (600)

2. Noah (528)

3. Oscar (506)

4. Lucas (495)

5. Victor (489)

-

Tallet i parentes angiver, hvor mange i henholdsvis landsdelen og hele landet, der fik navnet i 2018.

Kilde: Danmarks Statistik

0/0
Annonce
Tarm For abonnenter

Fra Holland til Tarm: Fiskesø var Willem og Jannies store drøm

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce