Annonce
Ringkøbing-Skjern

Mastekritiker forventer handling fra energiminister efter afsløring

Bent K. Søndergaard, til venstre, og Niels Henrik Vad på et møde om højspædingsforbindelsen. Søndergaard opfordrer energiministeren til at genåbne sagen. Arkivfoto
Bent K. Søndergaard er rystet over, at Energinet ”har lavet fusk i rapporten” om højspændingsforbindelse og forventer, at energiministeren forlanger projektet gentænkt.
Annonce

Herborg: Afsløringen af, at den statslige institution Energinet pressede på for at få rettet og slettet flere passager i en rapport, som skulle undersøge muligheden for at lægge 170 kilometer højspændingsledninger i jorden i Vestjylland, ryster Bent K. Søndergaard. Som bosat i Herborg, hvorigennem linjen skal føres, har han i flere år kritiseret projektet.

- Jeg har vidst, at Energinet har fordrejet tingene og kun givet visse oplysninger. Energinet er ikke til at stole på. Jeg havde ikke troet, at en statslig institution ville gebærde sig på den måde. Vi har generelt ikke haft stor tiltro til Energinet, men at de direkte har fusket, havde vi ikke regnet med. Når Energinet har fået fjernet passager og fået tilføjet deres egne konklusioner er dét det nærmeste, man kommer på fusk, siger Bent K. Søndergaard.

Annonce

Rapport blev ændret

I en rapport, som det canadiske konsulentfirma WSP har lavet, blev der i konklusionen åbnet for, at halvdelen eller op mod hele linjen kunne lægges i jorden, hvis det blev undersøgt nærmere, hedder det i Jyllands-Posten. Da den endelige rapport blev fremlagt i december sidste år, var de kritiske afsnit væk, og hovedkonklusionen stemte overens med Energinets om maksimalt 15 procents kabellægning i jorden.

Ifølge Bent K. Søndergaard angav Energinet over for konsulentfirmaet kun én mulighed – nemlig, at højspændingsforbindelsen skal være etableret senest i 2023.

- Men alle muligheder, der ligger uden for det perspektiv er ikke undersøgt. De 15 procent, som Energinet siger, det er muligt at grave ned, er hevet ud af den blå luft. WSP siger, at de ikke ved, hvor de 15 procent kommer fra, siger Søndergaard.

Han mener, at energiminister Dan Jørgensen (S) nu må tage affære og undersøge muligheden for at få endnu mere af elforbindelsen lagt i jorden.

- Når man har hørt den tidligere og den nuværende energiminister sige, at hvor end de gerne ville grave mere ned, hvis det var teknisk muligt, ja så må de stå ved deres udtalelse og faktisk insistere på at få mere gravet i jorden. Det er jo åbenbart teknisk muligt, siger Bent K. Søndergaard.

Han peger på, at Energinet har beregnet, at det vil koste 28 kroner årligt pr. husstand at få forbindelsen lagt i jorden målt ud fra en 40-årig investeringshorisont.

- Dermed siger Energinet jo også, at det er teknisk muligt. Ellers giver det jo ingen mening at lave udregningen. Derfor skal hele projektet gentænkes, siger Bent K. Søndergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce