Videbæk

Maste-sagen: Vad og Søndergaard fra Herborg tager en ny tur til Christiansborg

Bent K. Søndergaard og Niels Henrik Vad har tidligere været på Christiansborg omkring mastesagen. Nu tager de turen igen. Arkivfoto
Herborg-borgerne Niels Henrik Vad og Bent K. Søndergaard har igen fået foretræde for Folketingets energiudvalg. Det sker på torsdag.

HERBORG: - Vi ved godt at vi er oppe mod de store drenge, og vi ved ikke, om vi får dem overbevist, men det skal i hvertfald have et forsøg, lyder det fra Bent K. Søndergaard, Herborg.

Sammen med Niels Henrik Vad tager han torsdag til Christiansborg, hvor de to har fået foretræde i Folketingets energiudvalg angående sagen om højspændingsledningerne gennem Vestjylland. Det var de to også for et år siden, og denne gang handler det om økonomien i Viking Link, som projektet hedder.

Nye beregninger fra Entso-e, den europæiske samarbejdsorganisation for transmissionsselskaber, fastslår at der ikke er økonomi i Viking Link. En række forskere er meget kritiske overfor Viking Link, og for at være helt sikker på, at politikerne bliver advaret, så har de to fra Herborg altså fået foretræde for energiudvalget.

- Vores mål er at blive fri for, at der ødelægges 175 kilometer natur i Vestjylland. Havde vi bare hørt een forsker sige, at Viking Link var en god ide, så havde vi bøjet os for det, men vi mangler stadig at finde en, der siger det. Det er kun strømproducenter, der får gavn af det, og de har ingen risiko ved det. Dem, der betaler gildet er forbrugerne, siger Bent K. Søndergaard, som mener, at Viking Link er spekulation under dække af at være grøn omstilling.

Må høre begge sider

De to har brugt meget af deres fritid gennem det seneste år på at sætte sig ind i sagen, og som lægfolk må de læne sig op ad forskernes viden. Det er en kamp op ad bakke, for mastesagen er så kompliceret, at folk er trætte af at høre om den. Men alternativet er, at to-tre ejendomme i Herborg bliver eksproprieret, og en masse ejendomme bliver usælgelige.

Vad og Søndergaard har haft en oplevelse af, at beslutningstagerne kun har lyttet til den ene side, og for at give politikerne et kvalificeret grundlag, så har de to valgt at søge foretræde.

- Vi håber at vi kan overbevise energiudvalget om at gøre indsigelse mod energiministerens beslutning, siger Bent K. Søndergaard.

Lige nu venter Christiansborg dog på det forestående folketingsvalg, og kommer det på tværs af det planlagte foretræde, har de to besluttet sig for at tage det, som det kommer.

Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Voldsom kritik af socialtilsynet i Schuberts Minde-sag: Det lugter af personlig hetz

Mest læste

Læserbrev

Højhuse og højspænding: Master, mandater og meninger

Læserbrev: I et læserbrev i Dagbladet søndag retter Bjarne Nielsen en skarp kritik af politikere i almindelighed og af mig i særdeleshed. Bjarne reflekterer over det forhold, at jeg har stemt for et etagebyggeri i Videbæk og nu personligt rammes af etableringen af 400 KV-ledningen, der antagelig bliver placeret meget tæt på Laugesens Have, hvor jeg er leder og hvor jeg har tjenestebolig med bopælspligt. I læserbrevet tillægger Bjarne Nielsen mig holdninger, jeg aldrig har haft, og udtryk, jeg aldrig har brugt. Jeg mener ikke, etagebyggeriet er uden betydning for de naboer, der bor tættest på. Og jeg har aldrig sagt det. Det ville højne kvaliteten af debatten, hvis Bjarne Nielsen ville holde sig til det, jeg faktisk mener, og det, jeg faktisk har sagt. Jeg har besøgt naboerne til etagebyggeriet. Jeg har talt med dem. Jeg har brugt langt mere tid på modstandere af projektet, end jeg har brugt på projektmagerne. I alle politiske sager mener jeg, det er en pligt at orientere sig grundigt, inden man tager stilling. Det har jeg gjort i den sag. Herefter har jeg taget stilling. I byrådet var der et flertal for etagebyggeriet. Det er mandaterne der tæller. Det er demokrati. Jeg forstår og anerkender fuldstændig de gener, det påfører beboerne på Dalsvinget. Det har jeg sagt gennem hele sagen. Det mener jeg stadig. Alle beslutninger i politik har konsekvenser for de mennesker, der bliver berørt af det. Særligt enhver form for udbygning eller udvikling - af hvad art tænkes kan. Vi ønsker øget bosætning i alle vores byer. Vi ønsker en bedre infrastruktur. Vi ønsker et bedre klima. Vi ønsker bedre og større bygninger til institutioner. Det er altid en knivskarp afvejning af fordele og ulemper. Det er et klassisk politisk dilemma. Vi er valgt til at træffe beslutninger. Det mener jeg, politikere skal gøre - og så i øvrigt tage ansvar for beslutningerne. For så vidt angår anlæg af en 400 KV-ledning tæt på Laugesens Have gælder præcis det samme forhold. Jeg er personlig berørt af projektet al den stund, at min bolig kan blive eksproprieret. Jeg er derfor inhabil i sagen - og må ikke deltage i den politiske behandling af sagen. Det beklager jeg. Men det er vel rimeligt, at politikere afholder sig fra at behandle sager, som de kan have personlige interesser i? Jeg er ansat som leder af Laugesens Have. Her er det min opgave at forsvare de forretningsmæssige interesser på stedet. Laugesens Have og jeg selv forventer at blive behandlet med samme rettigheder og pligter som alle andre borgere eller virksomheder. I den forbindelse vil jeg understrege, at Laugesens Have og jeg må tage de heraf følgende konsekvenser. Det er min mening. Jeg har aldrig sagt andet.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Mindreårig pige udsat for seksuelle overgreb af større dreng på Schuberts Minde

Skjern

Fredagen bød på flere færdselsuheld

Annonce