Der er flere udstillere på årets fødevarmemarked end tidligere - men der mangler fisk og firmaer fra Klitten.
Borris: Der var næsten optræk til kø, da Kulinarisk Vestjylland lørdag formiddag slog porten op til Kulinarisk Fødevaremarked - men så snart gæsterne havde overstået entrebetalingen og var sluppet ind i de hellige haller blev de belønnet med en maser af dejlig dufte - mest markant af røgede pølser.
Søgningen til årets fødevaremarked i i Fødevaremarked Skjern Enge var så massiv, at brunchen var udsolgt. De 120 portioner rakte ikke til efterspørgslen, så nogle gæster håbede på, at der kunne laves lidt flere.
Ellers var der flere muligheder for at få stillet i hvert fald den lille sult fra de mange stande. Rigtig populær var Erhvervsskolen Vestjyllands stand, hvorfra teamleder John Lauridsen serverede kalveculotte, som var sous vide't i form af en langtidstilberedning i otte timer ved 57 grader.
Culotten blev ledsaget af en rødvinsglace, ærtepuré og en langtidsbagt tomat. Selvom klokken kun var halv elleve om formiddag kunne gæsterne sagtes spise rosa kalvekød.
Den lækre lille ret var et eksempel på, hvad Madleverancen formår. Erhvervsskolen vil med Madleverancen levere mad ud af huset og skabe beskæftigelse til unge, der ingen uddannelse har eller blot har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Således kan culotte og arbejdsmarkedspolitik sagtens følges ad.
Jubilæum med malurt
Foreningen Kulinarisk Vestjylland holder fødevaremarkedet for tiende gang - og jubilæumsåret sætter rekord i antal udstillere. 34 udstillere er på plads, og de rækker vidt - både geografisk, hvor mange kommer uden for kommunen, og i variation. Her er alt fra spiritus, krydderier, grøntsager, smoothies, kød og sågar aloe vera-produkter.
Alligevel er der også malurt i bægeret. Her er nemlig ingen udstillere fra Klitten. Her er ingen Hvide Sande-fisk og ingen spændende varer fra Vestkysten Gårdbutik i Houvig. Newl Fisk fra Nr. Nebel havde ellers meldt sig til, men måtte melde afbud.
Det er også bemærket af formanden for Kulinarisk Vestjylland Kent Viborg.
- Jeg ærgrer mig over, at de ikke er med. Det er en tre stykker, som burde have været her. En forklaring kan jo være, at vi stadig er i turistsæsonen, og at de formentlig har travlt og ikke kan være to steder på én gang, siger Kent Viborg.
Han afviser, at foreningen Kulinarisk Vestjylland er ved at blive splittet i en øst- og en vestdel, foranlediget af, at de vestlige siver ud.
- Når jeg taler med medlemmerne i vest oplever jeg, at vi møder velvilje, men ingen opbakning. Vi har flere udstillere i år end sidste år, men det kan jo være, at Hvide Sande-firmaerne har vurderet, at de ikke kunne få praktikken til at gå op. Borris er jo langt væk fra dem, siger Kent Viborg.
Han er spændt på opbakningen til den fødevaremesse, som et privat firma - der ikke har til huse i Ringkøbing-Skjern Kommune - arrangerer i oktober i Hvide Sande.
- Om det har indflydelse på, at Hvide Sande-firmaerne ikke er med på vores marked, skal jeg ikke kunne sige. Jeg må blot konstatere, at vi er flere udstillere og i år har taget to haller i brug, hvilket har givet os plads til at lave cafézone og kids zone, siger formanden, der bebuder flere nye tiltag i Kulinarisk Vestjylland.
- Vi er blandt andet i gang med at lave en ny strategi, hvor vi ved hjælp af vækstmidler skal skabe merværdi for medlemmerne. Derfor skal vi have opbygget en større medlemsskare. Fødevaremarkedet er første skridt, det næste bliver at finde en distributionsløsning til fødevarer.