Annonce
Erhverv

Markedet koger: Klittens Tømrer vil gerne bygge dit nye sommerhus, men det bliver nok først næste år

Søren Kjærgaard (tv) og Martin Ahle, medindehavere af Klittens Tømrer, har travlt som aldrig før med at bygge og renovere sommerhuse. Foto: Thomas Maxe
Opgaverne vælter ind til de 30 mand hos Klittens Tømrer. Nu begynder det at knibe for leverandører af byggematerialer at følge med.

HVIDE SANDE: - Sidste uge var helt ekstrem. Der blev lukket rigtig mange handler, og mandag ringede der fem-seks stykker, som ville have os til at kigge på de sommerhuse, de havde købt.

Sådan lyder den korte analyse fra Søren Kjærgaard, medindehaver af Klittens Tømrer i Hvide Sande.

Han skænker kaffe, gnider sig i øjnene og gør status på nogle travle dage på kontoret. Dem har der været mange af, rigtig mange, for sommerhuse er blevet populære som aldrig før.

Faktisk rapporterer ejendomsmæglerkæden Nybolig, at den gennemsnitlige liggetid er faldet med tre måneder.

Før tog det i gennemsnit 279 dage at sælge et sommerhus. Nu er der blevet skåret 100 dage af ferieboligerne, som synes at gå som varmt brød.

Klittens Tømrer

  • Klittens Tømrer løser opgaver for både erhvervs- og privatkunder, lige fra nybyggeri til ombygning og mindre reparationsopgaver. Firmaet har egen tegnestue.
  • Byggelementer – for eksempel væg- og tagkonstruktioner - bliver så vidt som muligt færdigsamlet i firmaets eget værksted og transporteret ud til byggepladsen på lastbil. Det giver et langt bedre arbejdsmiljø for tømrerne og sparer kostbar tid på byggepladsen.
  • Tømrerfirmaet med afdelinger i Ringkøbing og Hvide Sande har 30 fastansatte, heraf otte lærlinge. Derudover lejer man ekstra arbejdskraft ind i perioder med spidsbelastning.
  • Virksomheden blev etableret i 1997 af Lars Timmer og Jan Abildgaard. Martin Ahle var tømrersvend i firmaet og blev senere videreuddannet som byggetekniker, inden han i 2010 trådte ind i ejerkredsen. Og i 2014 kom Søren Kjærgaard til som fjerde medejer.
  • Hjemmeside: www.klittens-tomrer.dk

Søren Kjærgaard og forretningspartneren Martin Ahle, bistået af en nyansat bygningskonstruktør, styrer slagets gang på kontoret, mens resten af tømrerfirmaet saver, hamrer og skruer på byggepladserne.

- Det kan være et sommerhus i en ellers god kvalitet, som folk køber. Og så vælger de at rive det ned og bygge helt nyt på grunden. Men omvendt, hvorfor ikke? Rigtigt mange har jo en god økonomi, lånemulighederne er blevet bedre, og renten er på nul, så i stedet for at bygge om eller bygge til, vælger flere kunder at låne lidt ekstra og bygge helt nyt, så de bedre kan sætte deres eget præg på indretningen. Det vil også gøre det nemmere at leje sommerhuset ud til en god pris, når det er helt nyt, fortæller Martin Ahle.

Annonce

Ikke boble endnu

Sommerhus-markedet er så varmt, at Finanstilsynet ifølge Berlingske Tidende har fundet luppen frem og vil følge markedet tættere.

Bekymringen er, at man nærmer sig en ”boble”, hvor markedet kollapser oven på en periode med store prisstigninger. I værste fald bliver nogle af ejerne pludselig teknisk insolvente, hvis de køber på toppen af priskurven, hvor efter husets ejendomsværdi falder.


Lige nu kunne vi formentlig få lige så mange opgaver, som vi kan skaffe folk til, men vi begynder også at se længere leveringstider på byggematerialer.

Søren Kjærgaard, Klittens Tømrer


I årene før finanskrisen steg priserne på sommerhuse med cirka 40 procent, indtil boblen bristede. Helt så slemt er det ikke i dag, men det seneste år er priserne ifølge vidensportalen Bolius steget med 26 og 27 procent i Odsherred og Gribskov på Sjælland.

På landsplan er salgspriserne på ferieboliger steget 15 procent. Det er ikke helt ”finanskrise-agtigt”, men dog en større stigning end på markedet for helårsboliger, som er steget mellem syv og 11 procent.

Naturen kan være ublide, når man bygger huse i klitterne ved Vesterhavet. Heldigvis kan Klittens Tømrer bygge en del elementer hjemme på værkstedet, hvor der er varmt og lyst. Foto: Thomas Maxe

I Hvide Sande og omegn er markedet stadig i høj vækst, og der er forrygende travlt i byggeriet.

- Vi er 30 fastansatte lige nu, inklusive otte lærlinge. Og så har vi lejet ekstra arbejdskraft ind for at klare spidsbelastning. Lige nu kunne vi formentlig få lige så mange opgaver, som vi kan skaffe folk til, men vi begynder også at se lidt længere leveringstider på byggematerialer, fortæller Søren Kjærgaard.

Martin Ahle supplerer:

- Det er altid sådan, at hvis man har en akut opgave – for eksempel, hvis en rude er knust, eller at der har været indbrud, og døren skal repareres - så skal vi nok komme og hjælpe i morgen. Men på planlagte opgaver, for eksempel udskiftning af vinduer og døre, så kigger vi lige nu cirka 11 uger frem.

Annonce

Godt firemands-team

Søren Kjærgaard er den nyeste af de i alt fire medejere af Klittens Tømrer. Han var ansat på et arkitektkontor i fem år, inden han trådte ind i tømrerfirmaet.

Martin Ahle har også suppleret sit tømrer-svendebrev med en uddannelse som byggetekniker, inden han trådte ind i ledelsen, og de to er enige om, at den ekstra uddannelse er godt givet ud, for papirarbejdet vokser og vokser i byggefagene.

- Bygningsreglementet er lige blevet opdateret igen. Der stilles meget store krav til det byggetekniske, og vi skal dokumentere meget mere, også i forhold til byggetilladelser, fortæller Martin Ahle.

Der skal holdes mange bolde i luften for at holde 30 mand i gang. Netop derfor er de to glade for, at de er fire i ejerkredsen.

- Hvis vi kun var en eller to, ville der være mange ting, man ikke havde tid til at deltage i, fordi man ikke kan overkomme det hele. Her tør vi at ”lukke øjnene” og stole på, at de andre gør tingene lige så godt, som vi selv ville have gjort, siger Martin Ahle.

Søren Kjærgaard glæder sig over, at de er så forskellige i ejerkredsen.

- Vi kommer med noget forskelligt, så vi supplerer hinanden rigtig godt. Det er faktisk også godt, at vi er to generationer i ledelsen – Lars og Jan, som startede firmaet, og så Martin og mig. Og selv om vi er ret forskellige, så har vi aldrig skændtes eller haft større diskussioner, siger Søren Kjærgaard.

Travlheden har betydet, at der har været overskud til at tage en ekstra lærling ind. Erhvervsuddannelserne er ellers i hård konkurrence med de boglige uddannelser, men Klittens Tømrer får mange ansøgninger fra unge, som vil være tømrer.

Martin Ahle tøver ikke med at give sin kollega en del af æren for det.

- Sådan var det jo ikke altid. Engang havde vi også svært ved at finde lærlinge, men Søren har flere gange besøgt skolerne her i området for at fortælle om, hvordan det er at være tømrer og har fortalt om, hvad vi laver i firmaet. Jeg er ikke i tvivl om, at det har givet flere af de unge lyst til at blive tømrer, siger Martin Ahle og hæver kaffekoppen i en salut til kollegaen.

Klittens Tømrer har lige nu otte lærlinge. De to næste, som begynder til sommer, er allerede fundet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Karakterer til Skjern Håndbold efter nedtur: Fløjene var på toppen - bagkæden havde problemer

Skjern Håndbold

Nedtur i Skjerns nøglekamp: Cheftræner tror, semifinaleplads kræver mindst 8 af 10 mulige point

Annonce