Annonce
Skjern

Markbrand på Dejbjergvej - landmænd, pas på!

En markbrand uden opsyn kan hurtigt komme ud af kontrol. Arkivfoto: Brand & Redning.

På landsplan tilkaldes brandvæsenet til 300 brande om året. Mandag var det til en lille brand på Dejbjergvej. Men det kan hurtigt være gået galt, så brandvæsenet opfordrer landmænden

e til at passe rigtig godt på i høsttiden.

Annonce

Dejbjerg: Mandag eftermiddag klokken 15.00 var indsatsleder Rune Madsen og tre brandbiler på vej hjem fra en markbrand på Dejbjergvej. Alarmen var gået en lille time før.


Det var heldigvis en mindre brand, der var ild i omkring 200 kvadratmeter stubmark. Men det kan jo hurtigt gå rigtig galt, så vi tog ingen chancer.

Rune Madsen, indsatsleder


- Det var heldigvis en mindre brand, der var ild i omkring 200 kvadratmeter stubmark. Men det kan jo hurtigt gå rigtig galt, så vi tog ingen chancer, siger Rune Madsen.

Annonce

Samarbejde mod markbrande

Hvert år tilkaldes brandvæsenet på landsplan i gennemsnit til at slukke over 300 markbrande. I den rekordtørre sommer i 2018 skete det knap 800 gange.

Landbrugets rådgivningscenter SEGES, de danske beredskabers organisation Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen har derfor i samarbejde skabt en række gode råd til landmanden, så man undgår, at høsten går op i røg. De simple forholdsregler er:

Annonce

Før høstarbejdet:

Sørg for at maskinen er vedligeholdt -smør maskindele, efterse remme, kontrollér køler og kølerslange, efterse det elektriske system, tjek bremser og lejer, udskift tærede og slidte dele og fjern rustskaller fra udstødningsrør.

Sørg for at slukningsudstyr er på plads og virker. Det kan være en god idé også at medbringe branddaskere/bladriver eller lignende.

Klargør og parkér gerne en ekstra traktor med vandfyldt marksprøjte eller andet udstyr med et redskab, der kan bruges til at lave et brandbælte eller anvendes som slukningsredskab ved den mark, du skal høste.

Download 1-1-2 appen og benyt denne i tilfælde af alarmering. Alternativ undersøg adressen hvor der høstes således korrekt adresse kan oplyses ved alarmering.

Tjek www.brandfare.dk for risikoen for, at brand kan opstå og spredes i naturen

Annonce

Under høstarbejdet:

Rengør jævnligt maskinen og rens særligt køleren og udstødningssystemet for støv og avner.

Skærp din opmærksomhed, jo tørrere, varmere og mere blæsende det er.

Giv dig selv og udstyret nogle pauser. Lad dog ikke den varme maskine stå stille på områder med høj tør bevoksning eller tæt på andet let antændeligt.

Husk mobiltelefonen til eventuel alarmering.

Undlad tobaksrygning under høstarbejdet

Annonce

Hvis uheldet alligevel er ude:

1. Bring altid dig selv og andre personer i sikkerhed – hvis muligt, så drej køretøjet mod vinden, så du undgår røg og flammer mest muligt ved udstigning.

2. Ring omgående til brandvæsenet på 1-1-2.

3. Hvis det er muligt, så prøv at begrænse eller standse branden uden at udsætte dig selv eller andre for fare:

a. Brug pulverslukker og håndslukkere til brand på maskiner.

b. Brug vand til at slukke ild i afgrøder, halm, støv, avner m.v.

c. Lav evt. et brandbælte i afgrøderne umiddelbart uden for brandens rækkevidde, hvis du har forberedt udstyr til dette.

d. Tag højde for vinden - ild spreder sig i vindretningen

4. Modtag brandvæsenet - en ”vejlods” vil kunne guide brandvæsenet den hurtigste vej.

Vær i øvrigt opmærksom på, at det ikke kun er mejetærskeren, der kan være ”synderen”, men også halmpresseren.

Annonce

Følg brandfare.dk

Organisationerne opfordrer også landmænd - og andre - til løbende at følge med i udviklingen af brandfaren i Danmark. På Brandfare.dk findes et brandfareindeks, der kan bruges til at vurdere risikoen for, at der opstår markbrande. Risikoen for brand stiger, når det er tørt, varmt og blæsende.

Når brandfareindekset er oppe i de orange og røde nuancer, skal man overveje at vente med høstarbejdet – eller i hvert fald være ekstra opmærksom på at undgå, at der opstår brand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Medarbejder er smittet: Folkeskole sender 130 børn og otte lærere hjem

Ringkøbing-Skjern

Ny strategi: Ansatte i hjemmeplejen og på ældrecentre bliver tilbudt corona-test

Annonce