x
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Markarbejdet stander i våde: Overfyldte gylletanke og oversvømmede marker

Et syn, der kan få selv en hærdet landmand til at græde: Oversvømmede marker, som det er umuligt at få en traktor i. Foto: Johan Gadegaard.
Landbruget står i en enestående skidt situation efter den vådeste vinter i mands minde; hvis ikke snart, det bliver tørvejr, bliver det meget svært for landmændene at få forårssået i tide.

RINGKØBING-SKJERN: Vi skal vist være glade for, at Vorherre ifølge Første Mosebog satte regnbuen på himlen som tegn på, at han aldrig igen ville lade en syndflod udslette dyr og mennesker igen. Er man vestjysk landmand, kunne man ellers komme i tvivl om, hvorvidt vi ikke igen var ramt af en syndflod.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende, fastslår den erfarne plantekonsulent hos Vestjysk, Karsten Jensen.

- Markerne er fuldstændig gennemtrukne af vand, og det er ikke til at komme i markerne for landmændene, siger han.

Det store problem lige nu er overfyldte gylletanke.

- Det er næsten umuligt at køre gylle ud nu. Dels fordi man ikke må, hvis jorden er alt for våd; dels fordi markerne bliver kørt fuldstændig op af de tunge maskiner, siger Karsten Jensen.

Gylletanke er fyldt til bristepunktet, og lige nu klarer landmændene sig, som de bedst kan.

- Nogle får lov at fylde gyllen på beholderne hos kolleger, der endnu har plads, eller kører gylle ud på de få marker, hvor det kan lade sig gøre; det kan lige tage toppen af presset. Men der skal snart ske noget, fastslår Karsten Jensen.

Annonce

Masser af problemer

Landmændene er lige nu ramt af en række sammenfaldende problemer, påpeger Karsten Jensen:

Mange landmænd nåede ikke at få sået så store arealer med vinterafgrøder i september, som de havde håbet på. Og hvad angår de afgrøder, de nåede at få sået, har mange fået så store skader, at de skal sås om til foråret.

- Der er lave arealer, hvor afgrøderne er gået til. Men oven i de problemer, har regnen også vasket næringsstofferne ud af jorden, så man en række steder ser gule pletter, der viser, at afgrøderne lider af manganmangel. Det ville være godt for vinterafgrøderne, hvis vi kunne gødske markerne - men det kan ikke lade sig gøre, siger planterådgiveren.

- Dertil kommer, at landmændene mange steder ikke nåede at få sprøjtet for ukrudt i efteråret. Det er de så nødt til at gøre nu; men det nytter ikke noget, når det regner hele tiden, og når markerne ikke er tilgængelige.

Karsten Jensen peger på, at planterådgiverne opfordrer landmændene til ikke at køre i markerne, så længe de er så bløde som nu. De risikerer at ødelægge jordstrukturen.

Mod lysere tider

- Hvad vi har brug for nu, er tørvejr. Jeg har hørt, at vi her i Vestjylland har fået omkring 150 millimeter regn bare i februar, der plejer at være den tørreste måned. Landsgennemsnittet ligger på 43 millimeter, og selv om vi får noget mere regn her i Vestjylland, er det alligevel uden fortilfælde, at vi har fået så meget.

Heldigvis tyder vejrudsigten på, at vi går en tørrere og køligere periode i møde.

- Sker det, vil nogle marker forholdsvis hurtigt kunne dræne af, så markarbejdet kan begynde. Men afdræningen af andre marker vil tage uger og måneder, siger Karsten Jensen.

- Resultatet er, at markarbejdet vil blive koncentreret inden for en meget kort periode, hvor aktiviteterne nærmest vil eksplodere.

Karsten Jensen erkender, at det kan være svært for landmændene at finde optimismen frem.

- Nu skal jeg passe på med, hvad jeg siger, men det kan vel næsten ikke blive meget værre. Men i det mindste går vi mod lysere tider, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Unfair at A-kassemedlemmer behandles dårligere end selvstændige

Læserbrev: I kølvandet på coronavirussen har regeringen og Folketinget handlet effektivt: Den ene hjælpepakke har afløst den anden. I 3F er vi særligt glade for trepartsaftalen, der sikrer mange lønmodtagere deres job. Desværre melder mange nye sig hele tiden ledige. De ikke-forsikrede selvstændige har allerede fået deres hjælpepakke. Nu har vi også brug for en, der sikrer de forsikrede lønmodtagere en bedre dagpengesats. Siden statsminister Mette Frederiksen valgte at lukke Danmark ned, er der kommet 79 ekstra ledige i 3F Ringkøbing-Skjerns A-kasse. Det svarer til en stigning på 26,2 procent! Det er 79 lønmodtagere, der går væsentligt ned i indtægt som følge af coronapandemien. De lønmodtagere har krav på den samme beskyttelse som selvstændige, der er ramt af krisen. De selvstændige kan få en understøttelse på op til 23.000 kroner om måneden. Sådan skal det være. Desværre kan forsikrede medlemmer af 3F og andre A-kasser højst få ca. 19.000 kroner, som er den maksimale dagpengesats. Det er unfair, at medlemmer der solidarisk hver måned indbetaler til en A-kasse for at sikre sig mod løntab, får mindre end dem, der ikke betaler. Derfor bør der indføres et tillæg til de forsikrede lønmodtagere. Helt konkret skal satsen stige med en tredjedel af det nuværende beløb, hvilket betyder, at forsikrede vil få en sats på ca. 25.000. Højreorienterede debattører fra bl.a. Cepos har kritiseret forslaget, fordi de mener, at det vil være svært at rulle tilbage og giver et incitament til at gå arbejdsløs. Det giver ingen mening, fordi forslaget kun er målrettet coronakrisen og arbejdsløsheden er uforskyldt. Desuden kender jeg ikke nogen af mine medlemmer, der har lyst til at gå arbejdsløse. Ligesom de selvstændige, der har tabt deres livsgrundlag, ønsker ledige 3F’ere også kun at vende tilbage til deres arbejde. Ingen skal gå fra hus og hjem som følge af denne krise. Den øgede sats vil samtidig sikre, at efterspørgslen øges. Vi skal stå sammen i den svære situation. Derfor skal de ledige lønmodtagere også have ekstra hjælp!

Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Restriktioner betyder kreative metoder - baby vejet på køkkenvægt

Annonce