Annonce
Debat

Mangel på arbejdskraft: Nej tak til lavere beløbsgrænse

"Udenlandsk arbejdskraft fra 3. verdenslande vil presse den danske model, hvilket de færreste – både arbejdsgivere, lønmodtager og politikere – ønsker", skriver debattørerne. Arkivfoto: Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix

Læserbrev: Erhvervslivet vil gerne have lov til at hente udenlandsk arbejdskraft i 3. verdenslande ved at sænke den såkaldte beløbsgrænse fra 445.000 om året til kun 360.000 kroner om året. Beløbsgrænsen er en minimumsgrænse for, hvad en udenlandsk arbejder fra lande uden for EU og EØS skal have i årlig løn inklusive feriepenge og pension for at kunne få arbejdstilladelse i Danmark.

I 3F vil vi gerne hjælpe virksomhederne med at finde den manglende arbejdskraft. Vi hjælper også gerne med at finde konstruktive løsninger på, hvordan papirarbejdet omkring udenlandsk arbejdskraft kan gøres enklere og mere smidigt. Vi er klar til en konstruktiv diskussion af, hvordan positivlisten kan gøres mere smidig, og vi minder dagligt arbejdsgiverne om, at de frit og kvit kan hente udenlandsk arbejdskraft i EU, hvor der i øjeblikket er cirka 14 millioner arbejdsløse.

Men vi siger klart og entydigt nej til at sænke beløbsgrænsen. Vi vil stærkt advare mod forslaget, fordi det vil få enorme negative konsekvenser for de danske lønmodtagere og hele det danske arbejdsmarked.

Annonce

En nylig undersøgelse fra AE viser, at 80 procent af de danske faglærte i dag får en løn på over 360.000 kroner om året. De vil derfor alle blive presset på lønnen af den udenlandske arbejdskraft fra 3. verdenslande, hvis arbejdsgiverne kommer igennem med deres ønske. Det vil være en katastrofe for de danske lønmodtagere, der skal betale husleje, bil og børnepasning i Danmark – hvilket udlændinge jo ikke skal.

Samtidig har vi set talrige eksempler på, hvordan skruppelløse arbejdsgivere har misbrugt udlændinge til at dumpe løn, arbejdsmiljø og arbejdsforhold på danske arbejdspladser. Det går simpelthen ikke på det danske arbejdsmarked, som i bred forstand er bygget på tillid og ordnede forhold.

Udenlandsk arbejdskraft fra 3. verdenslande vil presse den danske model, hvilket de færreste – både arbejdsgivere, lønmodtager og politikere – ønsker. Derfor opfordrer vi regeringen til blankt at afvise arbejdsgivernes og de blå politikeres ønske om at sænke beløbsgrænsen. Der må findes andre og bedre løsninger på de nuværende udfordringer.

Det vil få enorme negative konsekvenser for de danske lønmodtagere og hele det danske arbejdsmarked.

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

PFOS-sagen: Forsyningsdirektør overrasket over giftstof i Atlantic Sapphire-vandet

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Nye græsgange: Skjern Håndbold skal sælge tidligere anfører Bjarte Myrhols produkt

Navne For abonnenter

En advarsel fra kroppen gjorde udfaldet: Kirkegårdsleder i Ringkøbing takker af efter 48 år

Skjern

Lokal fagforenings-krig fortsætter: Lauge Bonde slæbes i Arbejdsretten

Hvide Sande

Lalandia rydder op efter blæsevejr: - Plastik og  byggeaffald kan komme alle steder fra, men vi tager hånd om det

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Skjern For abonnenter

Farmor var kogekone i Sædding Forsamlingshus, og far har drevet flere restauranter: Mads Bøndergaard har altid vidst, han skulle være kok

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Leder

Dagbladet mener: Mere end svært at se logikken i lukningen af akutklinikken

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Sport

Pyt med landskamp på tv: 100 tilskuere valgte at se håndbold live i Rækker Mølle

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Nyt gulvfirma, nyt transportfirma og seks andre nye selskaber

Ringkøbing-Skjern

Se, om du er med på listen: Her er de 50 mest populære navne i kommunen

Annonce