Annonce
Debat

Mange vil boykotte fodbold-VM i Qatar, men det er langt værre at tage til vinter-OL i verdens værste diktatur

Peter Orry er ansvarshavende chefredaktør for Jysk Fynske Medier. Foto: Jacob Schultz. Foto: Jacob Schultz

Man skal passe på med at kalde Kinas ministerpræsident, Xi Jinping, for "en klovn, der efterstræber magt". Det gjorde en kinesisk forretningsmand, Ren Zhiqiang, sidste år. De næste 18 år sidder han i fængsel.

Det kan man læse i Human Rights Watch' årsrapport for 2020 sammen med utallige andre eksempler på, hvordan styret i Kina er et af verdens måske værste diktatur. Dødsstraf, folkedrab og undertrykkelse af muslimske mindretal, ingen ytringsfrihed, intet demokrati, imperialisme og besættelse af Tibet. Og så videre. Nævn en overtrædelse af en menneskerettighed, og  Kina har begået den.

Dertil kommer en helt uhørt indblanding i andres lande forhold, som vi har også har mærket i Danmark: forsøg på at påvirke danske kunstneres kritik af Kina, fjernelse af kritiske valgplakater foran ambassaden i København og pres på danske myndigheder for ikke at lade  demonstranter være kritiske over for styrets topfolk, når de besøger København.

Annonce

Så er det bare, at man undrer sig over proportionerne. Danmark har spillet sig til VM i fodbold i Qatar om et år, og mange - i går var det Danske Fodboldfans i Radio4 - mener, at vi bør blive hjemme, fordi 6-7000 af de asiatiske arbejdere, som bygger de mange fodboldstadions, er døde under slavelignende forhold.

Qatar er et afskyeligt diktatur, men det er i langt mindre målestok end Kina, hvis man ellers kan sammenligne. Hvorfor er der så ingen, som mener, at vi skal boykotte vinter-OL i Beijing om to måneder? Her vil atleter fra 90 lande, også danske, samles for at dyste på is eller sne. Her hvidvasker vi for alvor verdens værste diktatur.

Der er ingen tvivl om, at Qatar er et afskyeligt diktatur, men det er i langt mindre målestok end Kina. Hvorfor er der så ingen, som mener, at vi skal boykotte vinter-OL i Beijing?

Forklaringen er som altid realpolitik og penge. Det er gratis at kritisere de små, mens det kan koste at gå i rette med de store. Derfor lyder Jeppe Kofod altid som udenomsminister i stedet for udenrigsminister, når han taler om Kina. Han har i den grad uld i mund.

I øvrigt bør vi ikke boykotte nogen af de to begivenheder. Det er bedre at tage afsted og så fortælle, hvad vi mener om dem. Men vi skal huske at gøre det begge steder - og mest i Kina.


Annonce
Tarm For abonnenter

En jul med stærke traditioner: 50 år i træk har Hardy hentet sit juletræ hos Inger

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Nu kommer PCR-test til Skjern: Testcenter åbner allerede i denne uge

Ringkøbing For abonnenter

Dansk er vejen til succes: Ngun har en dansk mand på arbejde og en burmesisk mand derhjemme

Ringkøbing

Tæt opløb ved kåring af fotoklubs bedste skud: Én og samme fotograf leverede årets skud i både 2020 og 2021

Ringkøbing-Skjern

Går glip af sit sidste byrådsmøde: Iver Enevoldsen har fået corona

Brostrøm: Der skal kigges på flere coronatiltag

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ribo Vinduer opfører ny fabriksbygning på 9500 kvm., Bechs Hotels ordrebog med alle 250 julefrokost-bestillinger forsvandt og andre glimt fra Gamle Dage

Debat

Dårlige historier og tåbelig politik: Socialdemokraterne er desperate

Hvide Sande For abonnenter

Naboer er rasende over erhvervsmands byggeri af swimmingpool og anneks midt i Søndervig

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Ringkøbing

Ny direktør vender hjem til Vestjysk: Landboforening skal nu ledes af tre direktører

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ridder af Hvide Sande og meget mere: Tidligere borgmester fik helt særlig overraskelse til sin fødselsdag

Ringkøbing

Stadig intet svar på Omikron-mistanke men ingen spredning efter gymnasiefest

Annonce