Annonce
Navne

Manden bag genopretningen af Skjern Å er død: Fik hjertestop, mens han sov

Poul Hald-Mortensen blev 78 år og efterlader sig tre voksne børn og en kæreste. Privatfoto
Begravelsen blev forestået af Margrete Auken i sin egenskab af præst. Når hun var rejst til Øsløs, var det dog ikke kun for at forestå begravelsen, men også for at tage afsked med en god ven gennem et halvt århundrede.

Vestjylland: Poul Hald-Mortensen, Øsløs ved Vejlerne, er død, 78 år gammel.

En af de fineste kendere af dansk natur, biolog Poul Hald-Mortensen, er uventet død af et hjertestop, mens han sov. Gennem hele sit liv var han en passioneret naturelsker, der med naturens velbefindende som drivkraft arbejdede utrætteligt for at beskytte naturen i bred forstand.

At han gennem årtier spillede en nøglerolle i dansk naturbeskyttelse var næppe kendt af den brede offentlighed, men var helt åbenbart ved begravelsen i den fyldte Øsløs Kirke i Thy, der samlede en lang række profiler inden for Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Naturfredningsforening og Naturstyrelsen.

Annonce

Begravelsen blev forestået af Margrete Auken i sin egenskab af præst. Når hun var rejst til Øsløs, var det dog ikke kun for at forestå begravelsen, men også for at tage afsked med en god ven gennem et halvt århundrede.

- Når jeg skulle være sikker på, at mine udspil i Folketinget og i Europa-Parlamentet var naturfagligt korrekte, ringede jeg altid til Poul. Han var en sand danmarksmester i natur. Et meget vidende menneske, der gerne delte ud af sit omfattende kendskab til naturen, der både omfattede komplicerede økologiske problemstillinger og viden om de enkelte arter af dyr og planter og deres forekomst i naturen, påpegede Margrete Auken i sin tale i kirken.

Lige fra han var lille dreng, var Poul Hald-Mortensen betaget af naturen. Det var ikke tilfældigt. Han voksede op midt i naturen, idet han blev født i Østerild Klitplantage i 1943, hvor hans far var klitplantørassistent.

Familien boede derfor i et af Klitvæsenets huse midt i klitplantagen. Dengang blev ansatte i statens Klitvæsen jævnligt forflyttet, og hele familien måtte derfor flere gange flytte, men til sidst fik faderen en slutstilling i Tved Klitplantage ved Hanstholm og dermed tæt på Hanstholm Vildtreservat – et af Danmarks mest værdifulde naturområder.

Værnepligt på cykel

Efter sin studentereksamen ved Thisted Gymnasium i 1962 skulle Poul Hald-Mortensen aftjene sin værnepligt. Det skete naturligvis i naturens tegn. Da han allerede var kendt for sit indgående kendskab til fugle og natur, fik han tjenestefri, så han kunne cykle rundt i Jylland og opsøge de jyske heder for at finde frem til, hvordan det gik med den danske ynglebestand af hjejle.

Halvdelen af de heder, han besøgte, fandtes imidlertid ikke mere. De var dyrket op. Den danske natur var i disse år i rivende tilbagegang, da stadig flere områder med heder og enge blev pløjet op.

Som nyuddannet biolog i 1972 blev Poul Hald-Mortensen ansat i statsadministrationen. En af hans første opgaver var at arbejde med fremtidens planlægning af det danske landskab. Nu var det nemlig tydeligt for enhver, at der skulle gøres noget for at beskytte den danske natur.

Naturbeskyttelsen lå dengang i Kulturministeriet, men et par år senere blev Miljøministeriet oprettet, og Poul Hald-Mortensen var en af pionererne i det nye unge ministerium, hvor der blev arbejdet ihærdigt på mange fronter for at sikre Danmarks natur.

Efter sin studentereksamen ved Thisted Gymnasium i 1962 skulle Poul Hald-Mortensen aftjene sin værnepligt. Det skete naturligvis i naturens tegn. Da han allerede var kendt for sit indgående kendskab til fugle og natur, fik han tjenestefri, så han kunne cykle rundt i Jylland og opsøge de jyske heder for at finde frem til, hvordan det gik med den danske ynglebestand af hjejle.

Her var Poul Hald-Mortensen bl.a. med til at få etableret en lang række EU-fuglebeskyttelsesområder, som siden er blevet til Natura 2000-områder, der er det bærende led i EU's naturbeskyttelsesprogram.

Annonce

40 års forskning af skarver

Han har i 40 år forsket i skarvens fødevalg samt udgivet et stort antal faglige rapporter og artikler i videnskabelige tidsskrifter.

Poul Hald-Mortensen var kendt for en eminent evne til at formulere sine ideer og tanker overbevisende og resultatsøgende. Pionerånden i det nye miljøministerium svandt imidlertid lige så stille ind, efterhånden som ministeriet blev mere veletableret. Samtidig blev den gamle Fredningsstyrelse i 1987 lagt sammen med Skovstyrelsen til Skov- og Naturstyrelsen.

Det gav mulighed for, at der kunne ansættes biologer på skovdistrikterne. Poul Hald-Mortensen søgte derfor hjem til Jylland.

I første omgang som fuldmægtig ved Buderupholm Statsskovdistrikt i Rold, og siden til Tarm, hvor han var Miljøministeriets projektleder på Danmarks hidtil største naturgenopretningsprojekt, da Skjern Å og 22 kvadratkilometer af ådalen i årene 1987-2003 blev givet tilbage til naturen.

Tilbage i 1980’erne havde Miljøministeriet hvert år en stor pulje penge til opkøb af nye statslige naturområder, da der i Danmark er meget lidt statsejet jord i forhold til andre vestlige lande. På den måde lykkedes det for Miljøministeriet at købe bl.a. Møns Klint.

Annonce

Vejlerne var ikke til salg

Poul Hald-Mortensen blev kontaktet af de daværende ejere - et interessentselskab - af det 60 kvadratkilometer store naturreservat, Vejlerne, mellem Thisted og Fjerritslev, da selskabet var interesseret i at sælge området.

Derpå kontaktede Poul Hald-Mortensen kisteglad sine chefer i Miljøministeriet. Men på trods af, at Vejlerne med sine vidtstrakte enge og rørskove regnes for et af de vigtigste fugleområder i Nordeuropa, og Vejlernes store naturværdier tilmed var truet som følge af de vandstandssænkninger, som var fulgt efter flytningen af hovedvej A 11 til Bygholmdæmningen i 1964, var ministeriet ikke interesseret i at købe.

I stedet endte det med, at den naturbevarende Aage V. Jensen Naturfond købte Vejlerne. Dermed overlod staten det til Aage V. Jensen Naturfond at sikre de vigtigste danske naturområder, og Poul Hald-Mortensen blev i 1996 headhuntet til en stilling hos Aage V. Jensen Naturfond, hvor han blev ansat som rådgivende biolog med bopæl ved Vejlerne.

Fra 1996 til sin pensionering i 2013 bistod han Fondenes bestyrelsesformand Leif Skov i opkøbet af en række naturperler som Æbelø, Tofte Skov, Lille Vildmose og genskabelsen af Filsø.

Annonce

Næstformand i DN

Da han blev ansat hos Aage V. Jensen Naturfond, fik Poul Hald-Mortensen også mulighed for at blive aktiv i Danmarks Naturfredningsforening (DN). Mens han var ansat i staten, måtte han ikke bestride ledende poster i grønne organisationer, men nu blev han aktiv i både naturfredningsforeningens lokalafdeling samt i foreningens landsdækkende ledelse, hvor han i en årrække var næstformand - eller vicepræsident som man kalder det i Danmarks Naturfredningsforening.

Efter sin pensionering i 2013 fortsatte han med at være aktiv i naturfredningsforeningen og var også i bestyrelsen for Nationalpark Thy frem til sin død. I en periode var han også formand for Dansk Ornitologisk Forenings afdeling for Nordvestjylland.

Poul Hald-Mortensen efterlader sig tre voksne børn og en kæreste.

Annonce
Skjern For abonnenter

Økonomisk trængte står i kø for at få råd og vejledning: Marianne afviser flere på grund af mangel på frivillige rådgivere

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Klar besked til 800 festdeltagere efter to coronasmittede: Bliv testet så hurtigt som muligt

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Rokader i Skjern Håndbold

Ringkøbing

Gør-det-selv-folket og hobby-bygge-manden får i dag en ny favorit-genbrugsbutik

Debat

Naturkraft: Det er en god idé at have viden, før man afviser noget

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Udsatte unge cyklede til Frankrig og fandt vejen til et bedre liv: - Hele mit liv har forandret sig

Navne

Mindeord: - Nu er det sjove forbi, lød de sidste ord, inden 92-årige Johannes Kirk fra Spjald sov ind

Ringkøbing

Mistanke om corona-varianten Omikron på Ringkjøbing Gymnasium – 1. g’erne er sendt hjem

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Ringkøbing-Skjern

Snart er der hjælp til vaccine-presset: Læger må vaccinere mod corona i egen praksis

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Boligforening indgår aftale om specialpris: 1700 beboere tilbydes at skifte el-selskab

Ringkøbing-Skjern

Vindernumre i Lions Julelotteri 2021

Annonce