Annonce
Udland

Mand dømt for racistisk drab er henrettet i USA

Mordet på afroamerikaneren James Boyd Jr. i 1998 i Texas sendte chokbølger gennem USA.

Den selverklærede racist John William King, der stod bag drabet på afroamerikanske James Boyd Jr., er blevet henrettet i Texas, USA.

Drabet på James Boyd Jr. bliver betegnet som en af USA's værste hadforbrydelser.

King blev erklæret død klokken 07.08 onsdag lokal tid efter at have modtaget en dødelig indsprøjtning i fængslet Texas State Penitentiary i byen Huntsville.

Den 44-årige morddømte havde ingen sidste ord inden henrettelsen, men skrev i et brev:

- Capital punishment (en amerikansk term for dødsstraf, red.). Dem uden kapital får straffen.

King var lederen af en gruppe, der i 1998 i Texas lænkede den 49-årige afroamerikaner Boyd Jr. fast til en Ford pickup og kørte bilen over fire kilometer, indtil Boyd døde af sine kvæstelser.

Gruppen efterlod herefter Boyd Jr.'s lig i vejsiden.

Drabet sendte rystelser gennem USA og satte lys på racediskrimination i Texas.

- Jeg håber ikke, at folk husker ham som et nummer i statistikken over hadforbrydelser. Det var en familiemand, en far, en bror og en søn, udtalte en af Byrd Jr.'s søstre tidligere ifølge NBC News.

John William Kings krop var prydet med racistisk motiverede tatoveringer, herunder en af en sort mand, der var blevet hængt i et træ, nazisymboler og ordene "Aryan pride" - på dansk "arisk stolthed".

King havde helt op til henrettelsen fastholdt sin uskyld og sagt, at han forlod gruppen inden drabet på James Boyd Jr.

Derudover sagde han, at drabet ikke var motiveret af had, men af en narkotikahandel, der var gået galt.

Ud over King blev Lawrence Russell Brewer henrettet for samme forbrydelse i 2011.

Den tredje person, der er dømt for drabet, Shawn Allen Berry, er blevet straffet med livstid.

Det var tredje gang i år, at staten Texas benyttede sig af dødsstraffen. Texas er den stat i USA, der oftest anvender dødsstraf.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Skjern For abonnenter

Nazi-hærværk mod jødiske gravsten: Samme bevægelse stod bag vandalisering af Per Arnoldi-kunst i Skjern og Tarm

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

DN skriver til ministre: Hjælp Ringkøbing-Skjern Kommune i sommerhussagen

Annonce