Annonce
Debat

Maleriet af 30 markante kvinder: 22 – 8 til rød blok

Læserbrev: I nogle af de landsdækkende aviser og blade har der siden første juledag været nogen debat om et stort maleri med portrætter af 30 markante kvinder, forhenværende og nuværende, som særlig har gjort en stor indsats for folkestyret siden 1915, hvor kvinderne med grundlovsændringen fik stemmeret.

Maleriet skal i hænges op i det flotteste værelse på Christiansborg, Samtaleværelset, hvor det store billede malet af Herman Vedel afbilder de 30 mænd, som forhandler om Danmarks Riges Grundlov af 5. juni 1915. Værelset bliver ofte brugt ved modtagelser af udenlandske delegationer.

Præsidiet har sat følgende kriterier for at kunne komme i betragtning: Siden 1915 have været en del af og haft betydning for kvinders demokratiske virke i Folketinget; Større repræsentativitet af kvinder i nyere tid; Rimelig politisk fordeling på tværs af det politiske spektrum; Medlemskab af Folketinget ikke nødvendigvis en betingelse, men en klar fordel; Anciennitet i parlamentet skal have en betydning; Hele rigsfællesskabet skal gerne være repræsenteret; Virke som minister eller formand for Folketinget, og antal poster og virkets længde; Andet politisk virke i amter, kommuner, regioner eller internationalt; Engagement i samfundsdebatten.

Annonce

Historiker og fhv. chefredaktør på avisen Politiken Bo Lidegaard har fundet medlemmer ud over ham selv, som har stået for valget af de 30 markante kvinder, som skal med på billedet. Valget er sket blandt 567 mulige. Valget er faldet på 11 socialdemokrater, 4 radikale, 3 konservative, 3 fra Venstre, 4 SF`ere, 1 centrumdemokrat, 1 fra Enhedslisten, 1 fra Dansk Folkeparti og 2 politikere fra hhv. Grønland og Færøerne, begge fra partier som er i familie med Socialdemokratiet. Ud fra disse valgte sat op i rød og blå blok, bliver regnestykket som i overskriften 22 – 8 til rød blok.

Jeg har intet imod de 30 kvinder, som er udvalgt til at komme med på maleriet, eller hvorfor de er valgt. Men ud fra Præsidiets kriterier må jeg spørge, hvordan har man kunnet undgå at udvælge Birthe Rønn Hornbech, Britta Schall Holberg og Eva Kjer Hansen. Hvad blev der af disse rigtige Venstre-mandfolk? Alle mangeårigt medlemskab af Folketinget, Eva Kjer også af EU-parlamentet. Har været ministre og ingen er i tvivl om deres demokratiske engagement.

Og husk lige, inden man hænger billedet op, at hovedmotivet på Herman Vedels grundlovsmaleri ikke er de mørkklædte mænd på billedet, men den historiske grundlovsændring, der gav kvinder stemmeret som udtryk for ligestilling, én af grundstenene i et demokrati.

Jeg har intet imod de 30 kvinder, som er udvalgt til at komme med på maleriet.

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

PFOS-sagen: Forsyningsdirektør overrasket over giftstof i Atlantic Sapphire-vandet

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Nye græsgange: Skjern Håndbold skal sælge tidligere anfører Bjarte Myrhols produkt

Navne For abonnenter

En advarsel fra kroppen gjorde udfaldet: Kirkegårdsleder i Ringkøbing takker af efter 48 år

Skjern

Lokal fagforenings-krig fortsætter: Lauge Bonde slæbes i Arbejdsretten

Hvide Sande

Lalandia rydder op efter blæsevejr: - Plastik og  byggeaffald kan komme alle steder fra, men vi tager hånd om det

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Skjern For abonnenter

Farmor var kogekone i Sædding Forsamlingshus, og far har drevet flere restauranter: Mads Bøndergaard har altid vidst, han skulle være kok

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Leder

Dagbladet mener: Mere end svært at se logikken i lukningen af akutklinikken

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Sport

Pyt med landskamp på tv: 100 tilskuere valgte at se håndbold live i Rækker Mølle

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Nyt gulvfirma, nyt transportfirma og seks andre nye selskaber

Ringkøbing-Skjern

Se, om du er med på listen: Her er de 50 mest populære navne i kommunen

Annonce