Annonce
Erhverv

Malaysisk ekspremierminister brugte millioner på en dag

Mohd Rasfan/Ritzau Scanpix
Under en retssag om korruption for milliarder mod Malaysias tidligere premierminister er kreditkort i fokus.

Retssagen mod Malaysias tidligere premierminister Najib Razak, der står anklaget for korruption og underslæb for milliarder af kroner, er begyndt. Og fokus er på hans forbrug.

Ifølge The Guardian har anklagerne fremlagt kvitteringer for Najib Razaks brug af kreditkort.

De viser, at han på en enkelt dag i august 2014 købte for 803.000 dollar - eller 5,3 millioner kroner - hos den schweiziske juveler De Grisogono i Italien.

Få måneder efter købte han for 715.000 kroner i Chanel på Hawaii og for over 200.000 kroner på Shangri-La hoteller i Bangkok.

Najib Razak skulle have begået det voldsomme underslæb gennem den statslige investeringsfond 1MDB.

Penge ført ind i fonden er senere overført til premierministerens egen konto og også til en række andre projekter.

Ifølge en amerikansk anklage er fonden samlet blevet frarøvet 4,5 milliarder dollar.

Najib Razak selv er anklaget for 42 tilfælde af korruption, blandt andet overførsler af 681 millioner dollar fra fonden til sig selv. De skal være gået til en ekstraordinær luksuriøs livsstil.

Den tidligere premierminister blev anholdt i 2018, hvor politiet konfiskerede 1400 halskæder, 567 håndtasker, 423 ure, 1600 brocher og 14 hovedsmykker til en værdi på 273 millioner dollar.

Ud over den tidligere premierminister er også hans kone og hans stedsøn anklaget. Sidstnævnte, Riza Aziz, er kendt som produceren på filmen "Wolf of Wall Street".

Riza Aziz, hvis produktionsselskab Red Granite Pictures har produceret ikke bare "Wolf of Wall Street" men også "Dum og Dummere 2", er anklaget for at have hvidvasket for 248 millioner dollar eller 1,6 milliarder kroner.

De skulle være kommet fra 1MDB via en konto i Schweiz.

Riza Aziz gav under indspilningerne af "Wolf of Wall Street" skuespilleren Leonardo DiCaprio en Oscar, der var vundet af Marlon Brando, til en værdi på 600.000 dollar i fødselsdagsgave.

DiCaprio har senere afleveret den til politiet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Urimeligt gebyr på affald fra genbrugsbutikker

Læserbrev: Så blev der endelig offentligt røre omkring gebyr til genbrugspladsen for frivillige organisationer. Da vi i Kirkens Korshær Genbrug blev præsenteret for gebyret, var vi af den opfattelse, at det måtte bero på en misforståelse. Så vi sendte en ansøgning om fritagelse med henvisning til vores organisations formål, nemlig at indsamle midler til gavn for udsatte mennesker i Danmark blandt andet ved drift af varmestuer og væresteder. Desværre blev vores ansøgning om fritagelse ikke bevilget. Vi er cirka 40 frivillige, som hver uge gør et stort arbejde i den gode sags tjeneste med sortering og salg af donerede effekter fra borgere, som kunne have afleveret direkte til genbrugspladsen, som de har betalt gebyr for. Vi er meget taknemlige for det, som vi modtager til videresalg. Men vi er også nødt til at bruge genbrugspladsen i forbindelse med sortering, og altså nu betale gebyr for at kunne aflevere. Hvilket vi synes er urimeligt i vores situation. Vi i Kirkens Korshær Genbrug tilslutter os fuldt ud argumenterne fremført i læserbreve fra Blå Kors Genbrug og Plejehjemmets Venner vedrørende emnet og ønsker også, at dette gebyr for genbrugsbutikker med videre genbehandles i udvalg og byråd.

Annonce