x
Annonce
Erhverv

Malaysisk ekspremierminister brugte millioner på en dag

Mohd Rasfan/Ritzau Scanpix
Under en retssag om korruption for milliarder mod Malaysias tidligere premierminister er kreditkort i fokus.

Retssagen mod Malaysias tidligere premierminister Najib Razak, der står anklaget for korruption og underslæb for milliarder af kroner, er begyndt. Og fokus er på hans forbrug.

Ifølge The Guardian har anklagerne fremlagt kvitteringer for Najib Razaks brug af kreditkort.

De viser, at han på en enkelt dag i august 2014 købte for 803.000 dollar - eller 5,3 millioner kroner - hos den schweiziske juveler De Grisogono i Italien.

Få måneder efter købte han for 715.000 kroner i Chanel på Hawaii og for over 200.000 kroner på Shangri-La hoteller i Bangkok.

Najib Razak skulle have begået det voldsomme underslæb gennem den statslige investeringsfond 1MDB.

Penge ført ind i fonden er senere overført til premierministerens egen konto og også til en række andre projekter.

Ifølge en amerikansk anklage er fonden samlet blevet frarøvet 4,5 milliarder dollar.

Najib Razak selv er anklaget for 42 tilfælde af korruption, blandt andet overførsler af 681 millioner dollar fra fonden til sig selv. De skal være gået til en ekstraordinær luksuriøs livsstil.

Den tidligere premierminister blev anholdt i 2018, hvor politiet konfiskerede 1400 halskæder, 567 håndtasker, 423 ure, 1600 brocher og 14 hovedsmykker til en værdi på 273 millioner dollar.

Ud over den tidligere premierminister er også hans kone og hans stedsøn anklaget. Sidstnævnte, Riza Aziz, er kendt som produceren på filmen "Wolf of Wall Street".

Riza Aziz, hvis produktionsselskab Red Granite Pictures har produceret ikke bare "Wolf of Wall Street" men også "Dum og Dummere 2", er anklaget for at have hvidvasket for 248 millioner dollar eller 1,6 milliarder kroner.

De skulle være kommet fra 1MDB via en konto i Schweiz.

Riza Aziz gav under indspilningerne af "Wolf of Wall Street" skuespilleren Leonardo DiCaprio en Oscar, der var vundet af Marlon Brando, til en værdi på 600.000 dollar i fødselsdagsgave.

DiCaprio har senere afleveret den til politiet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Stram op – og hold fast i lukkeloven

Læserbrev: Over de sidste uger har butiksansatte knoklet r…. ud af bukserne. Uden at kny sørger medarbejderne i vores butikker for, at der er fyldt op på hylderne, så vi alle sammen kan få mad på bordet, toiletpapir og andre fornødenheder. Og mange danske familier har fået deres køkkenskabe fyldt godt op. De butiksansatte har brug for påskens fridage til et velfortjent hvil. Derfor bør man ikke suspendere lukkeloven henover helligdagene. I denne tid, hvor myndighedernes anbefalinger er at blive hjemme og undgå tæt kontakt til andre mennesker, løber butiksansatte en daglig risiko med kontakt med flere hundrede kunder om dagen. De sætter eget helbred på spil for at passe deres job. Butiksledelserne rundt om gør alt, hvad de kan, for at passe godt på de ansatte med håndsprit, hyppig håndvask, plexiglasplader ved kassen og ’Hold afstand’-skilte på gulvene. Stor ros for det. Men at arbejde under de forhold er anstrengende. Helligdagene i påsken med lukkede butikker kan også være med til at passe på de ansatte, så de kan blive ved med at passe deres arbejde, så længe corona-krisen varer. Derfor, kære politikere: Hold fast i lukkeloven! Og så skal familien Danmark altså stramme op. Lad nu være med at klathandle en liter mælk og en pakke gær. Køb ind til flere dage og lad én person klare det. Det er heller ikke nu, I skal hele familien afsted på ose-tur i de lokale butikker for at se på nye ipads, havetrampolin til ungerne eller lamper til stuen. Det er måske fristende for at skabe et afbræk i tiden med hjemmeskole, men lad være. Jo flere I kommer sammen, jo større risiko udsætter I butikspersonalet for. Ring til den lokale butik i stedet og lav en aftale om at få leveret varen – eller at I kan hente den pakket i en pose. Så kan I både støtte vores midt- og vestjyske butikker og passe godt på de ansatte og jer selv samtidig.

Annonce