Annonce
Rejser

Málaga har også sit Soho

Kedelige metalskodder pyntet med street art og kunst i bybilledet i Soho - district of art. Foto: Judith Betak
Engang residerede byens borgerskab her, men i et halvt hundrede år stod kvarteret slidt, forfaldent og med mange forladte bygninger. I dag spirer ny kreativitet, og kunsten sprudler i Málagas Soho, som bydelen nu kaldes.

Jo, den er god nok. Det er H.C. Andersen, der sidder dér i bronze med lår, der er slidt blanke af besøgende børn og selfie-glade turister.

Statuen af den danske eventyrdigter, som i 1862 skrev i sin rejsebog: "I ingen by i Spanien har jeg følt mig så veltilpas og så velkommen som i Málaga", blev sat her på Plaza de la Marina i 200-året for Andersens fødsel som bystyrets tak for reklamen.

Andersen kigger mod vest og mod indgangen til byens nye sprudlende, alternative kunstkvarter: Soho, som er et trekantet område mellem den brede gade Alameda Principal, floden Guadalmedina og mod syd havneområdet med Plaza de la Marina som trekantens spids.

Ved floden ligger CAC Málaga, et museum for moderne kunst, som især støtter nye lokale kunstnere og er rammen om en række kunstneriske arrangementer. Der er kunst fra 1950'erne til i dag i den permanente samling, og museet har adresse i historiske bygninger, som var et engrosmarked tegnet af Luis Gutiérrez Soto og bygget i 1939 i to etager med lige linjer og kubistisk rummelighed.

Da der i 1983 ikke mere var behov for markedet, overtog bystyret bygningerne, som senere blev erklæret "af historisk interesse". Det blev besluttet at indrette kunstmuseum, og det åbnede i 2003.

CAC Málaga og ikke mindst et MAUS-projekt for et par år siden (Málaga Arte Urbano Soho) har gjort kvarteret til byens nye kunstdistrikt med teater, musik og blomstrende bykunst - streetart – mellem nye forretninger med genbrug, gallerier, caféer og smårestauranter. Et mikrobryggeri, La Fabrica, er også etableret og er et af byens yndede gå i byen-steder.

Under MAUS-projektet satte berømte streetart-kunstnere som Faith 47, ROA, Sal East, D Face og Obey deres præg på kvarteret. På MAUS' hjemmeside er beskrivelser og kort, som viser, hvor man kan finde værkerne. Siden er andre kunstnere fulgt trop. Afdækning af renoveringsarbejder og forretningsskodder er dekoreret, og mure er kunstværker. Soho er et stort åbent kunstgalleri.

Hvor: CAC Málaga, Calle Alemania 2. Læs mere: www.cacmalaga.eu, www.mausmalaga.com og www.lafabricadecerveza.com.

Annonce

Lige i nærheden

På modsatte side af Alameda Principal, lige nord for Soho, ligger Mercado de Atarazanas, et stort indendørs marked bygget for 140 år siden i spansk-arabisk mudéjar-stil. Indgangen minder om en moské, og i modsatte ende af de store markedshaller er en gigantisk glasmosaik. Her er liv og leben, madvarer i høj kvalitet og borde og stole udenfor, hvor man kan spise tapas og nyde et glas vin købt i markedets boder. Især sidst på eftermiddagen er der tæt besat.

Hvor: Calle Atarazanas 10.
Læs mere: www.malagaturismo.com.

Málaga loves art - og elsker kunsten især i Soho-kvarteret. Foto: Judith Betak
Statuen af H.C. Andersen var Malagas hyldest til den danske digter i 200-året for hans fødsel. Andersen besøgte byen i 1862 og skrev pænt om den. Foto: Judith Betak
Museet for moderne kunst er indrettet i et tidligere engrosmarked. Foto CAC Málaga
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce