Hvide Sande

Major efter brand på militærområde: Vi vurderer risikoen fra øvelse til øvelse

Major Stig G. Larsen fortæller, at der laves en pyroteknisk vurdering inden alle øvelser i militærområderne. Arkivfoto: Morten Nielsen
Militær chef roser samarbejdet mellem tre beredskaber, da der opstod brand ved en skydeøvelse i Bjerregaard.

Bjerregaard: Tirsdag gik 3000 kvadratmeter marehalm op i røg, efter der var opstået brand i Nymindegab Skydeterræn ved Bjerregaard.

Årsagen til branden var en skydeøvelse, hvor en røggranat fik fat i den tørre vegetation.

- Der blev skudt med 40 millimeter granatkaster, og en af dem fik antændt marehalmen og startede en brand. Vi sendte straks et branddaskerkommando af sted og ringede efter et af vores egne brandslukningskøretøjer, som kom fra Nymindegab Lejren. Samtidig kom der også beredskab fra Sydvestjysk Brandvæsen i Nørre Nebel og fra Brand & Redning Midtvest i Hvide Sande. De fik i fællesskab kontrol over branden, og da der var østenvind, var der ikke fare for, at der gik ild i andet end marehalmen, og branden løb ud i klitterne, fortæller major Stig G. Larsen, der er chef for skydesikkerhedselementet i Oksbøl Skyde- og øvelsesterræn, hvor Nymindegab Skydeterræn hører under.

Pyroteknisk vurdering

Hos Forsvaret er man klar over risikoen for brand, ikke mindst efter den knastørre sommer i 2018.

- Vi vurderer fra øvelse til øvelse. Det er en afvejning af vindretning, vejrforhold, hvor mange folk vi har til rådighed, samt hvad konsekvenserne er, og om det står mål med træningsøjemedet, siger majoren.

- Vi laver en pyroteknisk vurdering af, hvilken ammunition vi skal bruge - om der for eksempel skal bruges røggranater og kanonslag, siger Stig G. Larsen.

- Vi er i løbende dialog med det civile beredskab om brandberedskab og forholdsregler.

Godt samarbejde

Selvom terrænet er tørt efter en nærmest nedbørsløs april, så er man dog ikke i nærheden af samme tørkesituation som sommeren i fjor.

Og når der alligevel opstår en brand, som ved øvelsen tirsdag, så er majoren glad for det gode samarbejde mellem Forsvarets eget brandberedskab, Sydvestjysk Brandvæsen og Brand & Redning Midtvest.

- Det var en en fin brandslukning, der blev gennemført. Med samarbejdet er der mulighed for, at vi kan nå hurtigt frem, siger Stig G. Larsen.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Ringkøbing For abonnenter

Planen var at blive elektriker - men nu er planterne blevet et livsværk

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce