Annonce
Hvide Sande

Major efter brand på militærområde: Vi vurderer risikoen fra øvelse til øvelse

Major Stig G. Larsen fortæller, at der laves en pyroteknisk vurdering inden alle øvelser i militærområderne. Arkivfoto: Morten Nielsen
Militær chef roser samarbejdet mellem tre beredskaber, da der opstod brand ved en skydeøvelse i Bjerregaard.

Bjerregaard: Tirsdag gik 3000 kvadratmeter marehalm op i røg, efter der var opstået brand i Nymindegab Skydeterræn ved Bjerregaard.

Årsagen til branden var en skydeøvelse, hvor en røggranat fik fat i den tørre vegetation.

- Der blev skudt med 40 millimeter granatkaster, og en af dem fik antændt marehalmen og startede en brand. Vi sendte straks et branddaskerkommando af sted og ringede efter et af vores egne brandslukningskøretøjer, som kom fra Nymindegab Lejren. Samtidig kom der også beredskab fra Sydvestjysk Brandvæsen i Nørre Nebel og fra Brand & Redning Midtvest i Hvide Sande. De fik i fællesskab kontrol over branden, og da der var østenvind, var der ikke fare for, at der gik ild i andet end marehalmen, og branden løb ud i klitterne, fortæller major Stig G. Larsen, der er chef for skydesikkerhedselementet i Oksbøl Skyde- og øvelsesterræn, hvor Nymindegab Skydeterræn hører under.

Annonce

Pyroteknisk vurdering

Hos Forsvaret er man klar over risikoen for brand, ikke mindst efter den knastørre sommer i 2018.

- Vi vurderer fra øvelse til øvelse. Det er en afvejning af vindretning, vejrforhold, hvor mange folk vi har til rådighed, samt hvad konsekvenserne er, og om det står mål med træningsøjemedet, siger majoren.

- Vi laver en pyroteknisk vurdering af, hvilken ammunition vi skal bruge - om der for eksempel skal bruges røggranater og kanonslag, siger Stig G. Larsen.

- Vi er i løbende dialog med det civile beredskab om brandberedskab og forholdsregler.

Godt samarbejde

Selvom terrænet er tørt efter en nærmest nedbørsløs april, så er man dog ikke i nærheden af samme tørkesituation som sommeren i fjor.

Og når der alligevel opstår en brand, som ved øvelsen tirsdag, så er majoren glad for det gode samarbejde mellem Forsvarets eget brandberedskab, Sydvestjysk Brandvæsen og Brand & Redning Midtvest.

- Det var en en fin brandslukning, der blev gennemført. Med samarbejdet er der mulighed for, at vi kan nå hurtigt frem, siger Stig G. Larsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skoleledere om folketingspolitikere: Et klart løftebrud!

Læserbrev: Regeringen går mod egne løfter, når den vil spare på erhvervsskoler og gymnasier. 28,9 mio. på erhvervsskolerne og 18 mio. på gymnasier: så meget vil Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Konservative, Alternativet og Liberal Alliance spare om året fra 2021-2023. Dét vil ramme skolerne hårdt. Allerede nu er både erhvervsskoler og gymnasier hårdt ramt af det berygtede 2% omprioriteringsbidrag – en pæn indpakning af en årlig besparelse, der ikke kan undgås at tage en bid af kvaliteten af uddannelserne. Så glæden var stor, da vi kunne se, at denne besparelse var fjernet med finanslovsforslaget for 2020. Nuvel, selv den største optimist forventede nok ikke, at vi fik de penge tilbage, som allerede var forsvundet (og netop allerede taget direkte fra vores unge menneskers uddannelser), men vi var alligevel lettede over at besparelserne nu var fortid! Sådan gik det ikke. Besparelserne er en direkte konsekvens af en underfinansiering af den nye uddannelse: Forberedende Grunduddannelse (FGU). Et manglende budget på intet mindre end 60 millioner! Lad os, før alt andet, slå fast: vi bakker op om den nye FGU. Men vi er uforstående over for, at man ikke har fundet ”nye” penge til dette formål. Det er en svinestreg, intet mindre – at ungdomsuddannelserne igen skal ”bøde” med besparelser for at finansiere nye tiltag. I de kommende 10 år vil vi lokalt i Ringkøbing Skjern se et drastisk fald i størrelsen af ungdomsårgange. Det presser vores ungdomsuddannelser til max. Sammenholdes denne udvikling med de mange besparelser, kan dét at bevare et attraktivt uddannelsestilbud til de unge blive svært udfordret – hvilket vil gå ud over bosætningen. Det vil være en katastrofe for en kommune, der i forvejen har svært ved at tiltrække tilstrækkelig arbejdskraft.

Videbæk

Intens eftersøgning endte lykkeligt: Hundehvalpen Nala stak af efter uheld på motorvej, men er fundet igen

Annonce