Annonce
Erhverv

Maja har valgt studieretning som smed: - Gør noget, du gerne vil og ikke kun, hvad dine venner gør

18-årige Maja Jensen er smedelærling hos Hvide Sande Shipyard. For tiden er hun på skole hos UCRS Skjern Tekniske Skole, hvor hun kombinerer gymnasiefag med det praktiske på EUX-uddannelsen. Foto: Thomas Maxe
Vestjylland har akut mangel på faglært arbejdskraft. De tekniske skoler opruster med bedre faciliteter og lækkert studiemiljø.

SKJERN: 18-årige Maja Jensens far er mekaniker og arbejder som skibsmontør. Så i virkeligheden er det måske ikke så underligt, at hun fik eftermiddagsjob som fejedreng - eller ”fejepige”, som hun selv kalder det - hos Hvide Sande Shipyard. Alligevel havde hun lidt af en overraskelse en dag efter fyraften.

- Jeg kom hjem og fortalte min forældre, at jeg var blevet tilbudt en læreplads som smed. Det var min mor ikke helt glad for, mest fordi hun var bekymret for, at jeg bare skulle stå i en bås og svejse hele dagen. Men sådan er det jo slet ikke, fortæller Maja Jensen.

Nej, langtfra! Faktisk sidder Maja i en sækkestol med sin bærbare pc og læser, mens et par drenge fra klassen spiller Fifa på en stor tv-skærm lige ved siden af. Det ligner en scene fra en ungdomsklub eller et gymnasium, og det er det sådan set også, for Maja er EUX-elev. Det betyder, at hun får både studentereksamen og svendebrev.

Annonce

- Vi har været i gang i halvandet år, så der er tre og et halvt år tilbage, konkluderer hun med hjælp fra en klassekammerat, som må tælle på fingrene for at få overblik.

EUX-uddannelsen kombinerer et praktisk håndværk med en studentereksamen. Så er det rart, at teorien kan indtages i en sækkestol, mens drengene tager en pause med et spil Fifa. Foto: Thomas Maxe

Men hvorfor lige smed?

- Jeg synes, det er spændende at se udviklingen af en metalprofil eller plade, som starter med at være helt flad og så bliver til noget - ja, lidt lige som, når man bygger med Lego. Så kan jeg bagefter sige, at ”det her har jeg lavet, og det kan faktisk bruges til noget”, forklarer Maja Jensen.

Ved siden af hende står chefkonsulent Hans Uhd Jakobsen, der er vejleder for EUX’erne på Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern. Han ligner én, der er lige ved at revne af stolthed, for det er netop den skabertrang og begejstring, som skolen i Skjern gerne vil fremelske hos eleverne.

- Vi gør meget ud af at stille praktiske opgaver, hvor eleverne begynder med selv at tegne eksempelvis maskindele, og så skal de selv finde ud af, hvordan de bygger det bagefter. Ofte får vi opgaver fra virksomheder, så eleverne kan se, at deres arbejde faktisk bliver brugt til noget. Det er meget motiverende, fortæller han.

Skjern Tekniske Skole har investeret i avancerede svejserobotter, som eleverne lærer at programmere, fortæller chefkonsulent Hans Uhd Jakobsen. Foto: Thomas Maxe

En rundvisning i værkstederne viser, at eleverne ofte arbejder i små grupper. Der bliver tegnet og regnet og diskuteret for at finde praktiske løsninger, mens de svejser og sliber deres forskellige metalkonstruktioner.

- Tavlerne er taget ud af klasselokalerne. I stedet hænger de rundt omkring på værkstederne, så vi kan løse problemerne ud fra det praktiske. Det gør det nemmere at koble teori og praksis, og det er jo også sådan, man arbejder ude i virksomhederne, forklarer Hans Uhd Jakobsen.

Der er ikke to ens opgaver, når smedelærlingene arbejder på værkstedet. Projekterne har de selv designet helt fra bunden, ofte på bestilling fra virksomheder, som skal bruge det færdige resultat bagefter. Foto: Thomas Maxe

Desværre kniber det stadig med at levere elever nok. Der er så mange ubesatte lærepladser i Ringkøbing-Skjern, at skolen nærmest kan garantere en læreplads til dem, der har evnerne og viljen.

- Til januar begynder der 30 elever på Grundforløb to. Men der er flere virksomheder i området, som fortæller, at de gerne vil op på at have otte-ti lærlinge ad gangen, så vi har brug for flere elever. Vi bliver også jævnligt kontaktet af virksomheder fra Herning og Skive, som savner lærlinge, siger Hans Uhd Jakobsen.

Måske et kollegium?

Ringkøbing-Skjern Kommune er i forvejen klassens duks, idet næsten 30 procent af de unge vælger en erhvervsuddannelse. Så er det realistisk at tiltrække endnu flere unge?

Når du har fået læreplads i en af de små byer, så kan du altså ikke møde klokken syv om morgenen, hvis du er afhængig af offentlige transportmidler.

Hans Uhd Jakobsen, UCRS Skjern Tekniske Skole

- Ja, det kan vi godt. Men et af problemerne er, at når du har fået læreplads i en af de små byer, så kan du altså ikke møde klokken syv om morgenen, hvis du er afhængig af offentlige transportmidler. Derfor er lærlingene typisk nødt til at flytte hjemmefra, tættere på arbejdspladsen, og det kan godt være lidt utrygt for nogle, siger Hans Uhd Jakobsen, som har et forslag til en god løsning:

- Jeg kunne godt ønske, at vi fik etableret et ”håndværkerkollegium” som det, man nu er ved at etablere i Herning. Vi har ganske vist et skolehjem, som er vokset fra 85 til 160 elevpladser, men der må eleverne jo kun bo, når de er på skolen - ikke i praktikperioden. Et kollegium, og gerne med pædagogisk opsyn, ville gøre det nemmere og mere trygt for unge at flytte hertil fra eksempelvis Østjylland, når de får læreplads.

Det kommende håndværkerkollegium i Herning får ifølge TV/Midt-Vest 70 lejemål. Bygherren BRF-fonden investerer 300 millioner kroner i byggeriet, som ventes klar til indflytning i 2025.

Annonce

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Hvide Sande For abonnenter

70-årige Ove har fisket fra Tyskerhavnen i over 50 år: Jeg ville være glad, hvis laksefabrikken blev væk

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Freja kunne ikke få en dagplejeplads til datteren Saga: Nu kæmper Hvide Sande for en vuggestue

Navne For abonnenter

Christina fra Skjern fandt en konkylie på stranden: Det fund har sendt hende i det internationale modemagasin Vogue

Sport

Trods kritik af Qatar fra hele verden tager Arne og Videbæk-Dannebrog til VM: - Qatar gør alt forkert, men det er ikke min kamp

Ringkøbing-Skjern

TP Kjoler fik navn på tyv på ét døgn

Morten Messerschmidt ny formand for Dansk Folkeparti

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Danmarkspremiere: Arkitekt Flemming Bay-Jørgensen designer stole af vand-rør og andre glimt fra Gamle Dage

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Ringkøbing-Skjern

Kjoleforretning offentliggør video af fræk tyv: - Jeg ved godt, det er ulovligt

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Sport For abonnenter

Nogen jagter det perfekte slag hele livet: Jytte fra Hover lavede 'hole in one' to gange på fire måneder

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern

Debat

Troen og tvivlen: Inger skal opstå fra de døde, siger Johannes. Hvis blot der er én af de tilstedeværende, der har troen!

Annonce