Annonce
Ringkøbing-Skjern

Magisk grænse: Vestkysten er tæt på at runde fire millioner turistovernatninger

Ude på kysten har Ringkøbing-Skjern Kommune et solidt trækplaster i skikkelse af Lyngvig Fyr, der i 2018 tiltrak 71.936 betalende gæster. Det er nok til en placering som nummer 81 på en top-300 over de mest besøgte attraktioner i Danmark. Arkivfoto: Jørgen Kirk
For femte år i træk blev der i 2018 sat nye rekord målt på antal turist-overnatninger i Danmark. Det afspejler sig også i Ringkøbing-Skjern Kommune, der i det lys er tæt på at nå en magisk grænse.

Ringkøbing-Skjern: Det kræver sin kvinde at være stuepige i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor man skal stå tidligt op for at kunne følge trit med at rede op til strømmen af turister.

- Når året er omme, kommer vi nok op i nærheden af fire millioner overnatninger, siger direktør hos Ringkøbing Fjord Turisme, Søren Lydig Kristensen, der dermed øjner muligheden for at krydse en magisk grænse.

I 2018 sneg antallet af turist-overnatninger sig op på knap 3,9 millioner i det vestjyske.

Med de mange opredninger bidrager landets geografisk største kommune solidt til Danmarks turisme-regnskab, hvor der sidste år blev noteret en ny rekord målt på overnatninger.

Udviklingen glæder erhvervsminister Simon Kollerup (S):

- Jeg er enormt glad for, at dansk turisme trives og har det godt, for turismen har en stor betydning i Danmark. Både økonomisk og ved, at vores gæster for eksempel efterspørger natur-, kultur- og madoplevelser, der også er med til at skabe gode lokalsamfund.

Annonce

Turist på kysten

Kyst- og naturturisme står for 71% af alle overnatninger i Danmark - det svarer til 38,2 millioner overnatninger.

Danmark har en samlet turismeomsætning på 128 milliarder kroner, hvoraf Region Midtjylland tegner sig for 21,8 milliarder kroner - det svarer til 17%.

Kyst- og naturturisme tegner sig for 48% - 61,6 milliarder kroner - af den samlede turismeomsætning i Danmark.

I Region Midtjylland giver turisme arbejde til 28.900 personer.

Ringkøbing-Skjern Kommune har en årlig turisme-omsætning på 3,5 milliarder kroner, hvilket giver en placering som nummer fem på en hitliste over kommuner med størst omsætning. Helt i top ligger København med en omsætning på 31,2 milliarder kroner.

84% af turist-overnatningerne i Ringkøbing-Skjern Kommune er udenlandske, hvilket er den højeste andel i Danmark. I top-fem ligger også kommunerne Fanø, Lemvig, Varde og København.

En gennemsnitlig, udenlandsk turist på kysten har et døgnforbrug på 750 kroner. Hos en tilsvarende dansk turist er døgnforbruget 50 kroner højere.

Kilde: VisitDenmark

For mange turister

Med samlet set 38,2 millioner overnatninger er kyst- og naturisme det største forretningsområde i dansk turisme. Siden 2013 har pilen peget i den rigtige retning, men generelt viser billedet, at væksten på netop dette område dog er markant mindre end hos vigtige konkurrenter som Holland, Tyskland og Sverige:

- Turismen er et vigtigt erhverv i vandkants-Danmark. Det er lige fra den nordjyske vestkyst til Bornholm, at turismen er med til at skabe vækst og arbejdspladser. Vi skal derfor fortsat udvikle kyst- og naturturismen, så vi kan følge med konkurrenterne, og så manglende investeringer ikke bliver en bremse for væksten, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Søren Lydig Kristensen mener, at konkurrenternes fremmarch kan hænge sammen med, at 'vi har været foran i mange år', og at der måske er opstået 'en eller anden form for mæthedsniveau.' Og det kan måske vise sig at være fint nok:

- Havde vi haft en højere vækst, kunne vi være løbet ind i de samme problemer, som det har været tilfældet i Holland, hvor der i nogle områder har været for mange turister. Den vækst, vi har nu, kan vi håndtere på en bæredygtig måde, siger direktøren hos Ringkøbing Fjord Turisme.

I 2018 havde Amsterdam besøg af 18 millioner turister, og det skønnes, at antallet i 2030 vil nå op på 42 millioner turister, hvis ikke der bliver trådt på bremsen. Det har bystyret gjort nu - ved blandt andet at stoppe rundvisninger i byens berømte og berygtede Red Light District.

3,5 milliarder i kassen

Søren Lydig Kristensen er fuldt ud opmærksom på, at det kan være farligt at sige 'Herzlich willkommen' i ét væk:

- Det er ikke kun gæsterne og turisterhvervet, vi skal arbejde for. De almindelige borgere i området skal også synes, at det fortsat er attraktivt at bo her, siger han.

Det er eksempelvis gået galt i byer som Barcelona og Venedig, hvor det evige rend af turister i stigende grad får lokale indbyggere til at bosætte sig andre steder.

- Jeg synes, vi har det helt rigtige tempo på væksten her ude - med tid til også at fortælle lokalbefolkningen, hvorfor vi investerer, som vi gør, tilføjer Søren Lydig Kristensen.

Ringkøbing-Skjern Kommune havde i 2017 en turisme-omsætning på 3,5 milliarder kroner, og der kommer givetvis både flere gæster og flere penge i kassen, når oplevelsescentret Naturkraft og Lalandia - med Nordeuropas største vandland - i de kommende år skyder op i henholdsvis Ringkøbing og Søndervig.

Det kan øge presset på opredning af nye sengepladser, hvilket direktør i udlejningsfirmaet Feriepartner Hvide Sande, Lykke Nielsen Høj, satte ord på for fire måneder siden:

- Hvis vi i de kommende år skal kunne tiltrække endnu flere turister, kræver det, at endnu flere gerne vil udleje deres feriehus, så der er senge nok til de mange, der gerne vil tilbringe deres ferie hos os.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Henriette Zobel er død 

Læserbrev

Åbent brev til byrådet: Tag hensyn til handicappede og bevar Jobcenter og Borgerservice i midtbyen

Læserbrev: Kære politikere, Når I tirsdag tager hul på den videre beslutningsproces vedrørende Innovest II, vil vi i Danske Handicaporganisationer gerne pege på, at en udflytning af Borgerservice og Jobcenter eller andre offentlige serviceorganer til Innovest er uhensigtsmæssig for mange persongrupper – ikke mindst personer med nedsat førlighed. Hvis der sker en flytning, langt væk fra rutebilsstationen og banegården, vil det således være ganske svært for mange at deltage i møder hos de to serviceorganer. I dag går der dog nogle busser til Skolebyen, men disse er naturligvis prioriteret efter skolens time-skema. Og skulle man, som person med funktionsnedsættelse, endelig komme helt ud i den ende af Skjern by, ligger Ringvejen som den næste store forhindring. At krydse ringvejen er særdeles farligt, hvis bevægeapparatet ikke er som en ung sportsudøvers. Langt de fleste personer med et handicap, vil meget gerne have et tilknytningsforhold til arbejdsmarkedet, men det bliver meget sværere, og for nogen umuligt, at deltage i møder på Innovest II, hvis man er tvunget til at benytte offentlige transportmidler og så dernæst skal bevæge sig den, iflg. Google Maps, lange tur på cirka 2 km til Innovest. Så kære politikere – tag hensyn til mobiliteten for personer med bevægelseshandicap og bevar servicefunktionerne i Skjern midtby.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce