Annonce
Debat

Madaffald i skraldespanden: Tusindvis af arbejdsløse og hjemløse fra den 1. november

Vores kompostorme vil blive fodret som hidtil - og dermed vil der ikke være meget i den nye flotte Madordnings-del i containeren på Klostermarken 64, skriver Peter Graakjær. Arkivfoto: Christian Agerskov Munk
Annonce

Kommunen har jo bebudet, at alle kommunens borgere skal inddrages i en ny affaldsordning, og har hevet en gammel ide op af hatten. En ordning, der dengang hed Bioaffald og igen blev skrottet i nullerne, da det ikke var rentabelt. Alle husejere fik tilbudt en kompostbeholder, et tilbud som vi har haft meget glæde af, og den har beskæftiget og brødfødt flere tusinde kompostorme, der har omsat vores bioaffald til lækker kompost til haven.

Jeg sidder nu med en mærkelig fornemmelse af, at kommunen vil trække en ordning ned over hovedet på os, fordi man fra statens side har krævet, at der skulle reduceres i affaldet til forbrænding, og genbrugsprocenten skulle hæves. Vi halter jo også voldsomt bagud i forhold til mange andre kommuner, og har nok ligget på den lade side i mange år. Det kan også være svært at skulle præsentere noget nyt for borgerne, hvis de selv skal betale for det hele. Til gengæld er der ikke nogen øvre grænse for, hvad kommunen kan indføre i et forbrugerbetalt område, og det er så det, vi nu må stå model til.

Nu skal regningen så sendes videre for det geniale påfund af en ”Madaffaldsordning”, og det betyder, at jeg som husejer må tvinges til at deltage i en ordning, hvor jeg skal betale for den tredobbelte kapacitet (240 liter), som jeg IKKE har behov for, men kan klare mig med min 80 liters sæk til restaffald og min kompostbeholder i haven.

Her i huset har vi det skidt med at smide genbrugelige ting i restaffald, så derfor har vi jo spande, kasser, poser og sække, som vi bruger til de frasorterede genbrugsmaterialer. Disse bliver så kørt på genbrugspladsen og tømt, og dermed bruges tid, brændstof og CO2-udledning på at få det afleveret. Det samme gør sig så igen gældende, når det skal transporteres fra genbrugspladsen og til et behandlingsanlæg for videre bearbejdning. Hvis man kildesorterede genbrugsmaterialerne i containere hos forbrugerne, kunne disse tømmes og leveres direkte til behandlingsstedet.


Skulle man være lidt med på noderne fra kommunens side og tænke lidt samfundsmæssigt, kunne man kigge på de andre kommuner, der har fået udviklet ordninger, hvor der også er tænkt på sortering direkte til genbrug.


Skulle man være lidt med på noderne fra kommunens side og tænke lidt samfundsmæssigt, kunne man kigge på de andre kommuner, der har fået udviklet ordninger, hvor der også er tænkt på sortering direkte til genbrug. Jeg vil gerne opridse et par ordninger, som fungerer. Bemærk, at priserne er indhentet fra kommunernes oplysninger om takster/gebyrer.

Vejle-modellen - alle har 2 styk 240 liters containere. Den ene med rum til Restaffald og Bioaffald, den anden med rum til Plast/Metal og Papir samt en lille boks til farligt affald. Desuden en Storskraldsordning, hvor man kan få hentet sække med genbrugsmaterialer, bundtet pap og papir og andre store ting som f.eks. hvidevarer og møbler. Husejer: grundbeløb, genbrugsplads samt tømning af 240 liters restaffald. Pris i alt for ugetømning 3.502 kr. 14. dags-tømning 2.923 kr.

Rødovre-modellen - alle kan have 4 containere. En til Restaffald og Bioaffald (ugetømning), en til Papir og Plast (tømning hver 3. uge), en til Glas og Metal (tømning hver 8. uge) samt en til Pap (tømning hver 4. uge). Desuden en Miljøboks til Farligt affald. Storskraldsordning, hvor du kan få hentet næsten alt andet end bygningsaffald (hver 2. uge). Og sidst men ikke mindst kan du få afhentet haveaffald i ubegrænsede antal gratis udleverede papirsække 26 gange om året. Husejer: grundbeløb, genbrugsplads samt tømning af 240 liters restaffald. Pris i alt for ugetømning ca. 3.708 kr. Ingen mulighed for 14. dags-tømning

Ringkøbing/Skjern-modellen - du skal minimum have en 240 liters container til Restaffald og Madaffald med tømning hver 2. uge. Husejer: grundbeløb, genbrugsplads samt tømning af 240 liters restaffald. Pris i alt (ugetømning ikke muligt for helårshuse, men ville nok ligge på ca. 4.000 kr) (14 dages tømning) 2.452 kr.

Konklusion - skal man kigge på prisen og de muligheder, man bliver tilbudt med blandt andet kildesortering af alt genbrugeligt lige ved døren, Storskraldsordning, Haveaffaldsordning samt det miljømæssige indenfor affaldshåndteringen, er jeg ikke i tvivl om, at Rødovre Kommune vil stå til 5 stjerner ud af 5, Vejle mangler lidt med Haveaffald men fortjener 4 stjerner, og Ringkøbing-Skjern vil nok lige kunne klare en enkelt stjerne.

Så vi kan i Ringkøbing-Skjern stadigvæk prale af at være Naturens Rige (altså rige på natur), men ikke rige på stjerner. Det er da også muligt, at der efter næste kommunalvalg vil være en ny ”besætning” med visioner for fremtiden, og de vil kunne styre den store kommunale skude i en ny og ikke ”vi plejer” retning.

Vi vil her i husstanden ikke være skyld i tusindvis af arbejdsløse og hjemløse fra den 1. november og har ikke kunnet finde løsninger eller mulighed for ansøgning af hjælpepakker, tilskud eller genhusningsordninger, så vores kompostorme vil blive fodret som hidtil - og dermed vil der ikke være meget i den nye flotte Madordnings-del i containeren på Klostermarken 64.

Peter Graakjær, Skjern
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce