Annonce
Livsstil

Mad til mor: Sådan laver du dejlig mad, der kan fryses, bringes, varmes og serveres for ældre, syge og sarte

Nanna Simonsen har skrevet en lang række kogebøger. Foto. Lars Rannek
Hvad stiller man op, når ens mor er så dårlig, at hun ikke længere selv kan lave mad? Man laver mad på samlebånd til fryseren. Kogekonen Nanna Simonsen har skrevet en kogebog, som trin for trin fortæller, hvordan man fryser velsmag ned i små portioner til gavn og glæde

Man skal ikke rangeres ud på et sidespor, bare fordi man er blevet gammel. Det mener kogekonen Nanna Simonsen, der blandt andet har skrevet kogebogssuccesen ”Smag på Danmark”.

Hendes seneste bog handler om at lave dejlig mad til ældre, syge og sarte. Bogen er dedikeret til Nanna Simonsen mor, som døde som 90-årig for tre år siden. Men inden da var der en lang periode, hvor hun ud over offentlig pleje fik en masse omsorg og nærvær fra familien.

- Vi – min søster, min moster og jeg – var ofte hos hende og sammen med hende. Vi fulgte hende, vi fulgte op, og vi sørgede for, at det praktiske fungerede. Vi passede hende og vi passede på hende. Og nok så vigtigt, vi sørgede for at hun fik spist og hver dag var glad og mæt og fik sit skrøbelige immunforsvar befæstet, fortæller Nanna Simonsen, som i høj grad tog ansvar for aftensmaden.

- Som madskribent og kogebogsforfatter med fast arbejdsplads hjemme var det mest oplagt, at jeg tog mig af det. Sådan foregik det i ti-tolv år, konstaterer Nanna Simonsen.

Annonce

Lidt - men lækkert

Nogle gange er det så lidt, der skal til.

Nanna Simonsen foreslår, at når man er hos besøg én, der er på offentlig bespisning, så gør noget for at opmuntre og lave afveksling i forhold til den institutionelle suppedas. Det kan være:

Server duftende friskristet, smørsmurt franskbrød med ost i håndskårne skiver

Server et blødkogt æg

Steg bacon og lad duften brede sig, mens du spejler friske æg til

Når der er nye kartofler, kan du servere dem med smør, lidt frisk dild og groft salt

Server friskdampede asparges med smør bare én gang i sæsonen

Server en rejemad af friskpillede rejer. Godt hvede- eller surbrød med smør eller mayonnaise og frisk citron hører sig til.

Glæde og udfordring

Erfaringerne fra de mange år er netop udgivet som bog.

Mad til mor. Sådan laver du dejlig mad, der kan fryses, bringes, varmes og serveres for ældre, syge og sarte.

- At have gamle forældre er selvfølgelig en glæde, men også en udfordring, understreger Nanna Simonsen, som mellem opskrifterne fortæller om nogle af de erfaringer, frustrationer, glæder og overvejelser, hun har haft undervejs.

Frustrationerne har ikke mindst gået på den mad, som kommunen kunne levere, der hverken var god, nærende eller nænsom nok. Som Nanna Simonsen skriver i bogen:

Den ene bakke efter den anden lignede dårlig, sløset mad og lugtede ligeså nedslående. Det kunne være skamkogt, udefinerbar, hvid fisk og skorpegule, seje, dampkogte kartofler i en gråhvid sovs. Eller kalkunbryst så blegt og tørt som hynder uden betræk, en buket broccoli, de samme kartofler og så en sauce. Nu en brun en. Det var bestemt ikke indbydende mad. Selvfølgelig ikke fordærvet, og den overholdt sikkert visse rigide ernæringstabeller.

Men den smagte bare utroligt ringe. Ukrydret, ukærlig og ofte ude af sync med årstiderne og dem, som den var tiltænkt: ældre, småt spisende og undervægtige.

Gamle skal ikke udliciteres

Nanna Simonsens mor spiste ikke den mad, som kommunen leverede. Derfor besluttede datteren sig for selv at lave sin mors aftensmad.

Og hun tilføjer, at det er vigtigt for familien og andre nærtstående, at vi gør noget selv. At vi deltager og engagerer os, så det at blive gammel ikke bliver en anonym, bortgemt og udliciteret tilstand.

- At blive gammel og måske få brug for hjælp er et fælles vilkår, og det bør betragtes som en sejr, en glæde – ikke en skam eller en byrde, fortæller Nanna Simonsen, der understreger, at man ikke skal føle sig som en fiasko, hvis man ikke magter at gøre noget tilsvarende.

- Lidt har også ret. Derfor er mange af mine råd i bogen i ”nå-højde”, understreger hun og nævner som eksempel, at man for eksempel kan tage en friskbagt linse fra bageren med, hvis det er yndlingskagen.

3 ting du skal huske på når du laver mad til din mor

Små portioner – Ældre spiser ikke ret meget og tit kan det være helt ødelæggende for den lille smule appetit de har, hvis portionen bliver uoverskuelig stor.

Maden skal kunne tygges og være mør – Mange ældre har problemer med tænderne. Derfor er det ekstra vigtigt, at maden er mør og tyggevenlig.

Tilbehøret – Husk at der altid skal være syltede rødbeder, asier, sennep og måske agurkesalat i køleskabet, så der er noget at supplere hovedretten med.

Mad er omsorg

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det ikke var hver eneste gang, jeg lavede mad, at jeg gjorde det med begejstring. Men så lærte jeg nogle fif, som for eksempel at lave større portioner af den mad, vi lavede her i familien og fryse den ned.

Mad er en af de mest basale måder at vise omsorg på, mener Nanna Simonsen, som kalder det en meget oplagt vej fra mig til dig. Hun sammenligner det med et slogan, der engang var om madpakken: En kærlig hilsen hjemmefra.

- På mange måder er mad noget, der binder os sammen. Lidt ligesom kærlighed – og det dur også når det kommer fra fryseren.

Blå bog

Nanna Simonsen (født 1956) er madskribent og kogekone. Hun har lavet en række tv- og radioprogrammer om mad og madkultur, blandt andet tv-serien Mad og herregårde og Hjemme i Nannas køkken på P1.

Nanna Simonsen har moderniseret og fornyet Frk. Jensens Kogebog samt udgivet mere end ti kogebøger, blandt andet Mit køkken på landet og Nannas smørrebrød, som hun modtog Det Danske Gastronomiske Akademis hædersdiplom for i 2003.

Bogen: Mad til mor, 173 sider, Illustreret, Kr. 249,95, Gyldendal

Velsmag før sundhed

Når man laver mad til ældre, skal man ikke tælle kalorier eller tilsætte revne grøntsager, frø eller kerner i dejen. De gamle skal have, hvad de fortjener, og det er efter Nanna Simonsens mening creme de la creme. Det betyder fløde i sovsen, fedtkanter og marmorering i kødet, sukker, smør, bær og friske frugter.

- Når man laver mad til gamle mennesker, er jeg tilbøjelig til at sige, at man bør prioritere velsmag frem for sundhed. Ældre skal have den mad, de er vokset op med og kender – gerne med en lille tidssvarende drejning og en tiltrængt forbedring.

Bogens "Mad til mor" er lavet med kærlighed. Foto: Gyldendal
Bagte fyldte grøntsager, en ret fra kogebogen. Foto: Gyldendal
Kyllingelår, en ret fra bogen. Foto: Gyldendal
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Henriette Zobel er død 

Læserbrev

Åbent brev til byrådet: Tag hensyn til handicappede og bevar Jobcenter og Borgerservice i midtbyen

Læserbrev: Kære politikere, Når I tirsdag tager hul på den videre beslutningsproces vedrørende Innovest II, vil vi i Danske Handicaporganisationer gerne pege på, at en udflytning af Borgerservice og Jobcenter eller andre offentlige serviceorganer til Innovest er uhensigtsmæssig for mange persongrupper – ikke mindst personer med nedsat førlighed. Hvis der sker en flytning, langt væk fra rutebilsstationen og banegården, vil det således være ganske svært for mange at deltage i møder hos de to serviceorganer. I dag går der dog nogle busser til Skolebyen, men disse er naturligvis prioriteret efter skolens time-skema. Og skulle man, som person med funktionsnedsættelse, endelig komme helt ud i den ende af Skjern by, ligger Ringvejen som den næste store forhindring. At krydse ringvejen er særdeles farligt, hvis bevægeapparatet ikke er som en ung sportsudøvers. Langt de fleste personer med et handicap, vil meget gerne have et tilknytningsforhold til arbejdsmarkedet, men det bliver meget sværere, og for nogen umuligt, at deltage i møder på Innovest II, hvis man er tvunget til at benytte offentlige transportmidler og så dernæst skal bevæge sig den, iflg. Google Maps, lange tur på cirka 2 km til Innovest. Så kære politikere – tag hensyn til mobiliteten for personer med bevægelseshandicap og bevar servicefunktionerne i Skjern midtby.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce