Annonce
Udland

Macron og Leyen ser frem til svært samarbejde med Johnson

Boris Johnson vil ændre brexitaftale med EU, men EU-ledere har sagt, at det ikke er muligt.

Flere frontfigurer i EU-samarbejdet ser frem til at samarbejde med Boris Johnson, der tirsdag ganske som ventet blev bekræftet som formand for Det Konservative Parti og dermed kommende premierminister i Storbritannien.

I Paris har præsident Emmanuel Macron tirsdag besøg af EU-Kommissionens næste formand, Ursula von der Leyen. De sender begge en hilsen til Johnson.

- Først og fremmest vil jeg ønske Boris Johnson tillykke med nomineringen som premierminister. Jeg ser frem til et godt samarbejde med ham, siger von der Leyen.

Johnson har varslet en helt anden og hårdere linje i forhandlingerne med EU om brexit. Den konservative leder vil ikke acceptere den aftale, som hans forgænger i Downing Street 10, Theresa May, indgik med EU i november 2018.

Skilsmisseaftalen bliver lavet om, har han lovet briterne. Han har også sagt, at han er sikker på, at de øvrige EU-lande er så bange for et aftaleløst brexit, at det ikke er en reel risiko for Storbritannien.

- Der er mange forskellige og svære sager, som vi skal håndtere sammen. Vi står foran en udfordrende tid, siger Ursula von der Leyen.

Den franske præsident, der har sagt, at EU ikke skal være bange for en papirløs skilsmisse, fokuserer tirsdag på det vigtige samarbejde med briterne.

- Jeg ønsker virkelig at samarbejde med ham så hurtigt som muligt. Ikke kun om europæiske emner og de fortsatte forhandlinger om brexit, men også om internationale sager, som vi koordinerer i tæt parløb med Storbritannien og Tyskland. Det kunne være om situationen i Iran, siger Macron.

Macron skal mødes med Johnson en af de næste dage, oplyser præsidentkontoret i Paris ifølge nyhedsbureauet Reuters.

EU's chefforhandler for brexit, Michel Barnier, gentager det standpunkt, som EU's stats- og regeringschefer har sagt i kor et utal af gange det seneste halve år:

Han ser udtrædelsesaftalen som færdigforhandlet, men man er parat til at ændre den politiske erklæring om det fremtidige forhold.

- Vi ser frem til at samarbejde konstruktivt med premierminister Johnson og muliggøre ratificeringen af udtrædelsesaftalen og opnå et velordnet brexit. Vi er klar til at ændre på den vedtagne erklæring om vores nye partnerskab, siger Barnier.

Det samme sagde EU-Kommissionens førstenæstformand, Frans Timmermans, på et pressemøde tidligere tirsdag i Bruxelles. Timmermans bliver også førstenæstformand i den næste kommission.

Timmermans har tidligere kritiseret Johnson. Hollænderen har med inspiration i den britiske tv-serie "Fars hær" sammenlignet de britiske brexit-forhandlere med idioter, der løber forvirrede rundt.

Førstenæstformanden var mere diplomatisk, da han tirsdag blev spurgt til samarbejdet med Boris Johnson.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Kommunalforsker: Der kan være tale om inhabilitet i Ørskov-sag

Læserbrev

Kære transportudvalg: Det er tid til handling på Rute 15

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune går det godt. Vi har en lav ledighed, erhvervsmæssig vækst - og vi har lige fået bekræftet, at vi er den foretrukne feriedestination for tyske turister i Danmark. Men vi risikerer, at udviklingen stopper, hvis Christiansborg ikke tager ansvar for hele Danmarks infrastruktur. I dag holder Folketingets Transportudvalg møde, og vi har fået 15 minutter til at forklare, hvorfor det er så presserende, at Rute 15 bliver udvidet til en 2+1 vej på strækningen mellem Herning og Ringkøbing. Rute 15 er en af kommunens vigtigste livslinjer til resten af landet. Men tæt trafik, dårlig sikkerhed og tung trafik af blandt andet store vindmølletransporter, mælketankbiler og landbrugsmaskiner sænker fremkommeligheden og gør det både farligt og vanskeligt at overhale. Vi har derfor brug for en bredere, bedre og mere farbar vej. På finansloven for 2019 blev der afsat penge til en såkaldt VVM-redegørelse. Nu har vi brug for, at der også afsættes de nødvendige midler, så arbejdet med at udvide Rute 15 kan gå i gang, så snart VVM-undersøgelsen er afsluttet. I Ringkøbing-Skjern Kommune viser vi år efter år, at vi er konkurrencedygtige og omstillingsparate. Vores virksomheder har landets højeste produktivitet, og vores BNP pr. indbygger er svimlende 23 procent højere end landsgennemsnittet. Men de positive resultater kommer ikke af sig selv. På Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed ligger Ringkøbing-Skjern Kommune på en fortjent tredjeplads. Det er vi stolte over, men vi ved også godt, at det er en tredjeplads, som det bliver svært at fastholde i de kommende år. Ikke mindst fordi infrastrukturen trækker os ned i den samlede bedømmelse. I kategorien ”Infrastruktur” ligger vi på en sølle 79. plads ud af de 93 deltagende kommuner. Virksomhederne i kommunen er afhængige af fremkommeligheden på Rute 15, og derfor efterlyser de i høj grad også bedre infrastruktur for at kunne skabe flere arbejdspladser og endnu mere vækst. I fællesskab argumenterer vi for, at hele Danmark skal kobles på den nationale infrastruktur. Vi forlanger ikke motorveje eller hurtigtog, men vi er nødt til at insistere på, at de indfaldsveje, der skal sikre, at vi kan udnytte det store potentiale, der ligger i hele Danmark bliver prioriteret på Christiansborg. Det er dét, vi vil gøre, når vi mødes med Folketingets Transportudvalg i dag.

Annonce