Annonce
Kultur

Mach-Værk på Generator: De unge hylder den gamle med plade-indspilning

Mach-Værk under sidste års hyldestkoncert til Benny Andersen og Kim Larsen. Det er Torkild Mach bag klaveret. Arkivfoto Jørgen Kirk.
Søndag den 26. januar klokken 14.00 er der åben indspilning på Spillestedet Generator; bandet "Mach-Værk" bestående af fraflyttede musikalske ringkøbingensere, indspiller Torkild Machs egne numre.

RINGKØBING: - Jeg blev meget overrasket og vildt rørt, da jeg hørte, hvad "de unge" havde gang i!

Det fastslår Torkild Mach, gennem mange år en kendt skikkelse i det ringkøbingensiske musikliv. Især er han blevet kendt for sine talrige - og altid udsolgte - jule/nytårskoncerter sammen med Lars Egelund og en stribe musikere med Ringkøbing-rødder, blandt andet datteren, sangeren Rikke Mach.

Og det er præcis "de unge" - samlet i bandet Mach-Værk - der har formået at overraske "den gamle".

Søndag den 26. januar har de nemlig indbudt til åben indspilning af Torkild Machs egne numre - inklusive hans Danmarks-sang, der efter de flestes mening, hvis de bare én gang har sunget med på den, hører hjemme i Højskolesangbogen.

Mach-Værk består - ud over Torkild Mach selv - af Rikke Mach, Sune Skuldbøl, Peter Seebach, Søren Jensen, Knud Mortensen og Kasper Egelund.

Indspilningen er ikke til udgivelse; det er en personlig gave til Torkild Mach, fortæller Søren Jensen.

- Da vi er blevet glade for Generator, har vi indgået en aftale om at indspille her. Ikke mindst, fordi vi meget gerne vil have publikums nærvær og reaktioner med på indspilningen.

Annonce

En stor buket

- Indspilningen bliver derfor åben for publikum, som således både får en enestående mulighed for at høre en stor buket af hans numre og samtidig at opleve, hvordan en indspilning foregår, siger Søren Jensen.

Torkild Mach er glad for de unges initiativ.

- Men jeg har ikke haft noget med det at gøre, så hvilke numre, de vælge, og hvad der ellers skal foregå, ved jeg ikke noget om. Det vil jeg overlade til dem, siger Torkild Mach.

At begivenheden udspiller sig på Generator, er bestemt ikke nogen tilfældighed. Det er ikke bare "de unge", der er blevet glade for spillestedet. Også Torkild Mach har sin hyppige gang her som frivillig.

I Ringkøbing er han gennem årene blevet kendt som musikalsk ildsjæl, idémand, igangsætter, arrangør og tovholder for et utal af musikarrangementer, koncerter og meget, meget mere.

Og ind imellem har han altså fundet tid til at komponere sine egne sange og melodier, hvilket man altså kan høre den 26. januar.

Det officielle billetsalg starter den 9. december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

En forbistret regnefejl

Formanden for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen, er vred. Det har han god grund til at være. Når politikerne igen og igen foretager miljøindgreb i landbruget, må indgrebene i det mindste ske på et solidt videnskabeligt grundlag. Det ser bare ikke altid ud til at være tilfældet Først blev det afsløret, at Aarhus Universitet har undervurderet det areal, der i Danmark dækkes af lavbundsjorder. Universitetet regner nu med cirka 171.000 hektar kulstofrige landbrugsjorde i Danmark i stedet for 108.000 hektar. Senest er det kommet frem, at Aarhus Universitet har fejlberegnet og overvurderet landbrugets udledning af kvælstof med 3000 tons. Begge udregninger har direkte konsekvenser for landbruget. Tallet om lavbundsudtagning kan have store konsekvenser for klimaindsatsen, hvis Danmark skal blive klimaneutral. Udtagning af lavbundsjorder bidrager både til sikring af biodiversitet, reduktion af kvælstofudvaskning og lavere udledning af drivhusgasser; undervurderes arealet, får indsatsen ikke den forventede effekt. Med hensyn til kvælstofudledningen foretog regeringen kort før jul et lynindgreb mod landbruget, hvor der blev stillet krav om målrettede efterafgrøder på 380.000 hektar. Regnefejlen på de 3000 ton svarer til effekten af 326.000 hektar med efterafgrøder. Regeringsindgrebet betød et krav til landbruget om langt flere efterafgrøder allerede i år - men altså på et helt fejlagtigt grundlag. Ikke underligt, at Søren Christensen tordner mod "myndighedernes troværdighed". Regnefejlene er - for at sige det mildt - uheldige både for miljøet og for landbrugserhvervet. De politiske indgreb rammer et i forvejen presset erhverv, der er udsat for benhård konkurrence på verdensmarkedet, og som oven i købet i stigende grad møder uvilje fra en "klimabevidst" offentlighed. De to regnefejl kan godt foranledige skeptikere til at spørge, om andre beregninger så også er fejlbehæftede. Bygger kravene til landbrugets miljøindsats på et solidt videnskabeligt grundlag hele vejen igennem? Det lyder ærligt talt, som om hele vandmiljøområdet bør kulegraves - af hensyn til både landbruget og miljøet.

Annonce