Annonce
Erhverv

Møltrup-cafe er udsat indtil videre

Møltrup Optagelseshjem vil gerne udvide med en café ved ABC Lavpris i Videbæk, men har fået afslag. Arkivfoto
Lokalplan spænder ben for Møltrup-cafe ved ABC Lavpris.

VIDEBÆK: En kop kaffe og en bid brød med venner og bekendte, mens man får ordnet sin dagligvarehandel, er en tillokkende idé.

Den tanke har man også haft hos Møltrup Optagelseshjem, som allerede driver cafeer i Vildbjerg og Aulum. Optagelseshjemmet vil også gerne drive en café på frivillig basis med optagelseshjemmets egne hjemmedyrkede produkter ved ABC Lavpris på Høgevej i Videbæk.

Det fandt dagligvarebutikken var et godt forslag. Tidligere i år meldte medejer i ABC Lavpris, Torben Tobiasen, ud til Videbæk-Spjald Avis, at man ville undersøge mulighederne for en ny bygning på 300 kvadratmeter til formålet.

Annonce

Lokalplan skal ændres

Hos Ringkøbing-Skjern Kommune er man dog i første omgang nødt til at afvise ansøgningen om at bygge lokaler til en café på Høgevej i Videbæk.

- Lokalplanen er ganske enkelt ikke lagt ud til, at der skal være cafeer. Derfor har planafdelingen afvist ansøgningen, fortæller Henrik Brunsgaard, sagsbehandler ved kommunen.

Hvis Møltrup Optagelseshjem og ABC Lavpris stadig vil åbne en café ved butikken på Høgevej, skal de derfor søge kommunen om at få lokalplanen ændret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce