Debat

Møller på land: Lod stemningen, Vestas

Læserbrev: Borgermødet i Lem Borgerforening om opsætning af op imod syv nye over 200 meter høje møller, strider direkte imod regeringens intention om at begrænse virkningerne imod miljøet og mennesker i Danmark. Og med fare for de repressalier, som kan ramme ved at have en anden mening, tillader jeg mig alligevel at have en holdning til dette.

De to nye 230 meter høje testmøller, Vestas fik presset igennem sammen med en konservativ erhvervsminister, er udelukkende for at få møllehøjderne op over 200 meter. Det kan man indirekte læse sig frem til ved at gennemgå det materiale, som blev anvendt i den indledende fase af Testmøllesagen. Her skriver Vestas direkte i 2014, at: "Hvis der opsættes mindre end 4 test møller, er det ikke repræsentative data, og da har testmøllerne ingen værdi." Samt at møllerne var af stor betydning for udviklingen af møllerne til Horns Rev 3, som jo er i gang med at blive opstillet nu. Hvis man skal teste nye generationer af Havvindmøller, bør det foregå på havet, så får man jo også direkte repræsentative data.

Før man begynder at opsætte nye over 200 meter testmøller, bør man undersøge, om de 150 meter høje møller, som står ved Lem Kær, overholder støjgrænserne i henhold til møllebekendtgørelsen af 2015, for mølleparker. Målingen skal foregå 5 gange rotor diametrene fra den mølle som ligger tættest op imod nærmeste husstand. Det er RKSK's kommunalbestyrelse, som har tilsynspligten, til at grænseværdierne faktisk overholdes.

Jeg tvivler på, de kan overholde grænseværdierne, som de er opstillede nu. Og der bliver gang i erstatninger og tvangssalg, hvis man tillader at der opsættes syv 230 meter møller i Lem Kær. Så ryger hele Koustrupvej og dele af Velling by.

Jeg er ikke imod Vindmøller, og ved at det er sprængstof at have andet end positive kommentarer her i Vestas-land. Men hensynet til mennesker bør også være en del af Vestas social care værdier, og corporate image. De bør også lodde stemningen i området og befolkningen generelt, og vurdere hvad er fornuftigt, og ikke bare kigge på bundlinien.

Vor planet består af 95 procent hav og vand, og de flydende havvindmøller er en succeshistorie, og i drift i Skotland. Økonomi og teknologi er økonomisk gunstig for at opsætte de næste generationer af 230 m høje Vindmøller på havet. Så hvorfor da belaste vores natur og flotte udsigter med 230 meter høje møller, midt i Naturens Rige. Det er totalt uforståeligt, beklager. Så mød talstærkt frem og giv jeres holdning til kende, også hvis den er positiv.

0/0
Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår

Klumme

Ugens Prædiken: Maria er Mor, og vi elsker hende for det

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Der skal fuldt blus på nyt mekka for de unge

Hvis man skulle lave en top 10-liste over faste samtaleemner blandt områdets unge, er der ingen tvivl om, at et af emnerne ville være, at der er alt for langt mellem steder, hvor unge kan mødes, hygge sig, lytte til musik, gå i byen og så videre. I flere år har det været et omkvæd, at: "Vi har kun McDonalds at hænge ud på" og "Der sker ikke en skid her i området". Måske ikke helt i takt med sandheden, men de unge har måske alligevel noget at have snakken i. Derfor er det også en god og spændende idé, som folkene bag Ringkøbing Invest - Boy Boysen, Jan Jessen og Bjarke Hansen - har sendt i luften her i påskeferien. De tre herrer har købt Ringkøbings gamle posthus, og deres ultimative drøm er at finde nogen, der har mod på og lyst til at drive et diskotek i den historiske bygning. "Det, synes vi, at Ringkøbing mangler" lyder meldingen, og de har fuldstændig ret. Om det så bliver døbt Diskotek Posthuset, må tiden vise, men det er på alle måder vigtigere end navnet, at tanken om et diskotek i Ringkøbing ikke kommer til at samle støv i en eller anden skrivebordsskuffe. Samtidig er det vigtigt, at ideen ikke bliver skudt i sænk med påstande om, at et diskotek da ikke kan løbe rundt i Ringkøbing. Det kan godt være, at der gennem årene er lukket forskellige diskoteker og andre steder af samme type i byen, men lige nøjagtig når det gælder det gamle posthus er der god grund til at tænke større. Hvorfor er der så det? Jo, det handler om bygningens placering. For det første ligger den tæt på både rutebilstation og banegård, og det vil gøre det forholdsvis nemt for gæsterne at nå både frem og hjem. For det andet ligger et af kommunens spillesteder, Generator, rundt regnet 10-11 spytklatter fra posthuset. Og for det tredje bliver der med Ringkøbing Udviklingsforum i spidsen arbejdet på højtryk for at gøre DSB's gamle stationsbygning til et hus for - ja, netop for de unge. Med tre så tætliggende steder, der på hver sin måde appellerer til de unge, er det lige før, det er i orden at sige, at 1+1+1 bliver til 4. Hvis - eller rettere sagt: Når der kommer mere konkrete planer for både et diskotek og et ungdomshus omkring Nørredige i Ringkøbing, vil de forskellige aktører forhåbentlig sætte sig sammen og udarbejde en fælles plan for et tæt samarbejde på tværs. På den måde kan et fælles fodslag være med til at sparke gang i noget, som mange ikke en gang har forestillet sig kunne blive virkelighed. Det kan godt være, det lyder lidt overdrevet, men en gang imellem skal man også turde lyde lidt overdrevet. Her fra skal overdrevet lyde sådan har: Der skal fuldt blus på et nyt mekka for de unge.

Klumme

Svar på de helt store spørgsmål