Debat

Møller og landbrug er en del af vestjysk klimaindsats

Læserbrev: Landbrug og Fødevarers fælles udmelding med Danmarks Naturfredningsforening om landbrugets potentiale i klimakampen lover godt for, at der landes en aftale.

Vestjylland kan i høj grad bidrage til reduktion af CO2. Vi gør det allerede ved at udnytte vinden. Det vil give god mening at tage lavbundsarealer ud af drift, vel at mærke arealer med et stort humusindhold, som afgiver CO2 i takt med jorden dyrkes, og jorden brænder sammen. Disse arealer er der mange af her i vest. Staten skal i stedet købe sund markjord som erstatning til landmænd, der afgiver jord. Det vil ikke bare give en vigtig klimagevinst, men også styrke en mere varieret natur. Det er en værdifuld sideeffekt.

SF har længe presset på for at inddrage landbruget i indsatsen for klimaet. Mellem 20 og 30% af CO2 udledningen kommer fra landbruget, og derfor skal de selvfølgelig inddrages. Nu venter vi bare på blå side i Folketinget, som hidtil er gået uden om dette for ikke at genere landbruget. Jeg mener dette er en fejlvurdering, hvad det fælles udspil fra landbrug og DN også viser. Mange landmænd vil gerne af med bøvlet lav jord mod at få erstatningsjord eller en sum penge for arealet.

Møller har længe været en del af det vestjyske DNA, idet vi udnytter de naturgivne betingelser med megen vestenvind. I Holstebro Kommune dækkes al strømforbrug i boliger og erhverv af grøn produceret strøm. I Ringkøbing-Skjern og Lemvig Kommuner produceres der endnu mere på grund af flere møller.

Vi skal dog gøre det endnu bedre, idet kun 60% af det samlede energiforbrug fra alle i Holstebro Kommune i dag dækkes af den grønne fossilfrie energi. Det skyldes, at vi fortsat stort set kun bruger benzin og diesel til transport. Dertil kommer, at vi stadig bruger megen olie og naturgas til opvarmning af boliger og i industrien. Vi skal have endnu større energiforbrug dækket af el fra varmepumper, sol og vindproduktion.

Derfor rykker møller nu også ud på havet. Jeg mener, det er ærgerligt, at de kystnære møller kommer så tæt på land, som det er besluttet. Jeg havde gerne set dem længere ud, men forskellige forhold gør, at de rejses, hvor det nu er besluttet. SF er part i forligskredsen om de kystnære møller. Det har jeg det fint med, om end jeg som sagt gerne havde set Vesterhav Syd og Nord længere ud.

Det er afgørende, at vi gør noget ved klimaændringerne. Noget af løsningen med møller vil være synligt for os. Det samme er havstigninger og mere ekstremvejr.

0/0
Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår

Klumme

Ugens Prædiken: Maria er Mor, og vi elsker hende for det

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Der skal fuldt blus på nyt mekka for de unge

Hvis man skulle lave en top 10-liste over faste samtaleemner blandt områdets unge, er der ingen tvivl om, at et af emnerne ville være, at der er alt for langt mellem steder, hvor unge kan mødes, hygge sig, lytte til musik, gå i byen og så videre. I flere år har det været et omkvæd, at: "Vi har kun McDonalds at hænge ud på" og "Der sker ikke en skid her i området". Måske ikke helt i takt med sandheden, men de unge har måske alligevel noget at have snakken i. Derfor er det også en god og spændende idé, som folkene bag Ringkøbing Invest - Boy Boysen, Jan Jessen og Bjarke Hansen - har sendt i luften her i påskeferien. De tre herrer har købt Ringkøbings gamle posthus, og deres ultimative drøm er at finde nogen, der har mod på og lyst til at drive et diskotek i den historiske bygning. "Det, synes vi, at Ringkøbing mangler" lyder meldingen, og de har fuldstændig ret. Om det så bliver døbt Diskotek Posthuset, må tiden vise, men det er på alle måder vigtigere end navnet, at tanken om et diskotek i Ringkøbing ikke kommer til at samle støv i en eller anden skrivebordsskuffe. Samtidig er det vigtigt, at ideen ikke bliver skudt i sænk med påstande om, at et diskotek da ikke kan løbe rundt i Ringkøbing. Det kan godt være, at der gennem årene er lukket forskellige diskoteker og andre steder af samme type i byen, men lige nøjagtig når det gælder det gamle posthus er der god grund til at tænke større. Hvorfor er der så det? Jo, det handler om bygningens placering. For det første ligger den tæt på både rutebilstation og banegård, og det vil gøre det forholdsvis nemt for gæsterne at nå både frem og hjem. For det andet ligger et af kommunens spillesteder, Generator, rundt regnet 10-11 spytklatter fra posthuset. Og for det tredje bliver der med Ringkøbing Udviklingsforum i spidsen arbejdet på højtryk for at gøre DSB's gamle stationsbygning til et hus for - ja, netop for de unge. Med tre så tætliggende steder, der på hver sin måde appellerer til de unge, er det lige før, det er i orden at sige, at 1+1+1 bliver til 4. Hvis - eller rettere sagt: Når der kommer mere konkrete planer for både et diskotek og et ungdomshus omkring Nørredige i Ringkøbing, vil de forskellige aktører forhåbentlig sætte sig sammen og udarbejde en fælles plan for et tæt samarbejde på tværs. På den måde kan et fælles fodslag være med til at sparke gang i noget, som mange ikke en gang har forestillet sig kunne blive virkelighed. Det kan godt være, det lyder lidt overdrevet, men en gang imellem skal man også turde lyde lidt overdrevet. Her fra skal overdrevet lyde sådan har: Der skal fuldt blus på et nyt mekka for de unge.

Klumme

Svar på de helt store spørgsmål