Annonce
Debat

Møllepenge giver os ny attraktion

Lyngsmose Jernalderlandsby vil tiltrække turister, så de 590.000 kr. fra møllepuljen ligner en fornuftig prioritering

Annonce

Hvem kan lade være med at dreje blikket mod højre, når man kommer kørende på hovedvej 15, på vej mod Ringkøbing, og ser den flotte indgangsportal til vindmølleland?

Her står de 22 Nørhede-Hjortmose-møller og byder velkommen. Og uanset hvad man måtte mene om vindmøller, er det et flot syn - de hvide tårne med vinger på rad og række med den store vestjyske himmel som baggrund. I denne Danmarks største land-vindmøllepark har vi fået et vartegn, der kan måle sig med mange andre markante bygningsværker i det danske landskab.

Og når man lægger »poesien« til side, kan man samtidig glæde sig over de kontante fordele ved de 22 møller. Seks millioner kroner er udløst i VE-midler, der skal gå til almene formål i nærområdet.

Det kommunale udvalg, der står for fordelingen af pengene, har spredt de seks millioner bredt ud til sognene Østrup, No, Hee, Hover og Højmark, der alle ligger inden for møllernes »gene-radius«.

Ølstrup Sogn, som føler sig som møllernes ejer, da to tredjedele af møllerne står hér, blev skuffet over kun at modtage to millioner.

Byens primusmotorer Ølstrup Udviklingsselskab og koordinationsgruppen Ølstrup 2020 har lanceret et meget ambitiøst projekt om at gøre Ølstrup til fremtidig modellandsby, og da projektet har et budget på 23 mio. kr., ville en større bid af de grønne penge have lunet.

Men så gør pengene gavn i nabosognene.

I dag fortæller vi om Højmark, der, lige som Ølstrup, har ambitioner om at gøre landsbyen med det flotte vue mod vest, til et godt sted at være.

Højmark er centreret om forsamlingshuset og hallen - og her skal der blandt andet investeres i et nyt køkken, der kan gøre Højmark »sund, bekvem og nem« at bo i.

Hvor er det godt, at vores landsbyer, ganske som Ølstrup, på den måde prøver at genopfinde sig selv og landsbylivet.

På den kulturelle front falder der 590.000 kroner til Lyngsmose Jernalderlandsby, og dermed får Ringkøbing-Skjern endnu museumsattraktion.

Jernalderlandsbyen, som ligger ud til Hover Å-dalen, blev fundet og udgravet for 14 år siden, men siden da har der været meget stille om stedet, der kun har været kendt i arkæologiske kredse.

Møllepengene muliggør nu, at landsbyen »genopføres« i en visualisering, så man kan se for sig, hvordan mennesker boede her for 2200 år siden.

Ringkøbing-Skjern Museum forventer, at Lyngsmose Jernalderlandsby vil tiltrække turister med interesse for kulturhistorie, så alt i alt ligner de 590.000 kr. fra møllepuljen en fornuftig prioritering fra kommunens side - en investering, der kan komme et udbytte af.

Tilmed bliver Lyngsmose Jernalderlandsby et rekreativt sted, hvor skoleklasser vil søge hen på tur og bruge shelters og lejrpladsen, eller måske endda ankomme i kano ad søvejen Hover Å.

Så selv om den store vindmøllepark ikke blev realiseret uden sværdslag, er der mange gode grunde til at sende initiativtagerne en tak. En af de rigtig gode grunde er vi nu får råd til Lyngsmose Jernalderlandsby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce