Annonce
Skjern

Møllen drejer ikke kun som vinden blæser

<p>Møllens nav er afgørende for produktionen. Her siddder nemlig en mekanisme, der kan dreje vingerne.</p>

Kurt Østergaard, indehaver af KVA Vind i Astrup, har udviklet en ny mølle, der kan tilpasses nøjagtigt til kundens el-forbrug.

Annonce
Teknik i en vindmølle kan være vanskeligt at forklare på avispapir, så lad os indledningsvis gøre det så enkelt som overhovedet muligt: Kurt Østergaard, ejer af KVA Vind i Astrup, har designet en ny husstandsmølle, der kan lave strøm ved meget lave vindhastigheder, og ved meget blæst kan den justeres, så den ikke laver mere, end der er behov for. Kort og godt kan den indstilles til den produktion, der er behov for.
Kurt Østergaards mølle kommer til at stå på et tårn, der er 20 meter høj. Vingediameteren bliver på 9,9 meter.
»Når det blæser ad Pommern til, kan alt jo lave strøm. Kunsten er at få en mølle til at lave strøm, når det ikke blæser så meget,« forklarer Kurt Østergaard.
Møllens nav er afgørende for produktionen. Her siddder nemlig en mekanisme, der kan dreje vingerne.
Nacellen står lige nu i værkstedet på Borrisvej, og når der i den kommende weekend holdes energimesse i Astrup, bliver den kørt dertil på en trailer, så interesserede kan bese den.
Kurt Østergaard har brugt meget tid på at udvikle den nye mølle, der er på vej til at blive typegodkendt. Beregninger skal der laves mange af, og møllen er dimensioneret til at kunne holde til en vindhastighed på 57 meter i sekundet. Det svarer til dobbelt orkan. Foto: Jørgen Kirk
Når der til januar er Agromek i Herning, skal møllen vises frem der, og til den tid er den ved at være klar til at blive sendt på markedet. Inden da venter en typegodkendelse og en testperiode på møllen, som hvis den blev stillet op ved ejendommen i Astrup, ville kunne levere 40.000 kilowatt-timer årligt. Prisen er 385.000 kroner, eksklusiv montering.
Annonce

Drejelige vinger

Kurt Østergaard begyndte med at eksperimentere med vindkraft i 1981, hvor han byggede sin egen mølle til ejendommen i Astrup. Senere kom han til at arbejde med generatoranlæg, og på et tidspunkt begyndte han at opkøbe gamle Vestas-møller, renovere og ombygge dem, så de kunne bruges som husstandsmøller, og da der ikke var så mange at købe op af længere, besluttede han sig for at udvikle en mølle. Det var samtidig med, der kom en stor interesse for husstandsmøller, og den første mølletype er nu solgt i omkring 300 eksemplarer. Det er hensigten, at den hidtidige mølle skal udfases langsomt, og afløses af den nyudviklede mølle.
Den nuværende mølle har pitch-regulering af vingerne. Det betyder, at vingerne som udgangspunkt står, så de kan fange de lave vindhastigheder. Når det blæser meget, så kommer centrifugalkraften ind, og vingerne drejes, så møllen ikke løber løbsk, da en drejning har en bremsende kraft. Indtil nu er det foregået med kontravægt, men i den nye udgave er der sat motorstyring på. Det betyder, at styringen kan måle vindhastigheden og løbende justere vingerne derefter.
»Den kan starte op ved 2,5 meter i sekundet og alligevel lave strøm,« forklarer Kurt Østergaard om vindhastigheden, der svarer til, at et flag begynder at røre på sig.
Et af de svage punkter på en mølle har altid været gearingen, hvor hastigheden fra vingerne skal ganges op, så generatoren får nok omdrejninger til at producere strøm. Derfor er den nye mølle uden gear, men forsynet med en generator, der har så mange poler, at den kan lave strøm ved få omdrejninger.
I og med, at Kurt Østergaard har renoveret mange af de gamle møller, har han også kendskab til deres svage sider. De erfaringer er brugt i den nye møller, og den type møller, som Kurt Østergaard har renoveret, er den såkaldte V15 fra Vestas. Grundet sin slidstyrke, er den blevet kaldt vindmøllernes Rolls Royce, og den har været en inspirationskilde under udviklingsarbejdet.
Annonce

Klar til eksport

Husstandsmøllerne har gennem de senere år været genstand for forskellig lovgivning og afregning, og det har Kurt Østergaard også taget bestik af. Problematikken med overskudsstrøm er der taget højde for i denne mølle, da produktionen kan reguleres, og Kurt Østergaard ved, at de forskellige ordninger altid er på lånt tid.
Derfor gik han i gang med udviklingsarbejdet, mens politikerne drøftede ordningerne.
»Det har vist sig, at når man er godt foran, så står man med et velafprøvet produkt, når nye regler træder i kraft,« siger Kurt Østergaard.
Møllen er bygget til at kunne modstå en vindhastighed på 57 meter i sekundet, og det er med henblik på eksport til egne, hvor strømmen er dyr, og vejret noget andet end i Danmark.
»For at overleve i denne branche, skal vi have et produkt, der kan sælges rundt om i verden,« forklarer Kurt Østergaard, der har nogle kontakter til interesserede i udlandet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Justitsminister har bedt om redegørelse af kræmmermarkedsag: Rigspolitiet og Midt- og Vestjyllands Politi beklager vildledning

Annonce