Annonce
Vestjylland

Møllelaug er klar til at rejse ny og endnu større mølle på havnen

Nissum Bredning Vindmøllelaug indviede de fire møller i Bredningen i 2018. Nu vil lauget stifte et nyt laug, der skal drive en femte mølle ved Thyborøn Havn. Foto: Johan Gadegaard
Kommunen har lavet ny lokalplan, der vil tillade en ny og større mølle på havnen i Thyborøn
Annonce

Thyborøn: Nissum Bredning Vindmøllelaug, der står bag de fire, folkeejede møller i Nissum Bredning, er nu klar til at udvide med en femte mølle.

Den skal efter planen placeres ved Thyborøn Sydhavn på samme placering som den tidligere, tobladede Envision-mølle.
Teknik- og Miljøudvalget har tidligere accepteret opstillingen og har derfor udarbejdet en lokalplan, der nu skal ud i offentlig høring. Den vil tillade en mølle på 197 meters højde, hvilket er højere end den tidligere Envision-mølle, der var knap 150 meter høj. Mens møllerne i bredningen står på et fundament på tre ben, skal den femte mølle bygges på land på et traditionelt, støbt fundament.

- Vi valgte at sige ja til lokalplanforslaget, men med en lille formulering om, at der bør strammes op omkring lysafmærkningen så vidt det er muligt, siger formanden for teknik- og miljøudvalget, Steffen Damsgaard (V).

Den enlige SF'er i udvalget, Arne Noe, var inhabil i sagen, da han har andele i Nissum Bredning Vindmøllelaug.

Annonce

Identisk mølle

Jens Jørgen Birch fra lauget er glad for, at kommunen er velvillig indstillet. Hvis lokalplanen senere bliver vedtaget, er lauget klar til at rejse den nye mølle.

- Vi har fået mulighed for at få en mølle magen til de fire, der allerede står i Nissum Bredning, siger Jens Jørgen Birch.

Faktisk er det en mølle, som Siemens har haft til test på den nye testcenter i Østerild. Den er nu taget ned igen og ligger foreløbigt på lageret hos Siemens - klar til at blive genopstillet. Det er derfor en mølle, der har et par år på bagen svarende til de, der allerede kører i Nissum Bredning. Simens er selv interesseret i at få møllen til Thyborøn for samtidigt at teste et såkaldt Power to X anlæg i forbindelse med møllen. Anlægget skal fremstille brint ved at spalte vand  fra Limfjorden ved hjælp af el fra vindmøllen.


Af praktiske hensyn er vi dog nødt til at oprette et nyt vindmøllelaug, der skal drive den nye mølle. Jysk Energi får denne gang kun 25 procent af andelene, mens resten bliver tilbudt folk bosat i Lemvig Kommune

Jens Jørgen Birch, Nissum Bredning Vindmøllelaug


- De vil bygge et 5MW anlæg i tilknytning til møllen, der bliver på 7 MW, siger Jens Jørgen Birch.

Det vil sige, at det nye brintanlæg vil være i stand til at aftage fem syvendedele af al den vindenergi, som den nye mølle vil frembringe på en god og blæsende dag. Siemens får således fortrinsret til at aftage strøm direkte fra møllen.

Annonce

Lokale kræfter

Nissum Bredning Vindmøllelaug ejes udelukkende af lokale kræfter. Jysk Energi ejer 45 procent af andelene, mens de øvrige ejes af borgere bosat i Lemvig Kommune. Tanken er, at den nye og femte mølle også skal sælges i form af "folkeandele".

- Af praktiske hensyn er vi dog nødt til at oprette et nyt vindmøllelaug, der skal drive den nye mølle. Jysk Energi får denne gang kun 25 procent af andelene, mens resten bliver tilbudt folk bosat i Lemvig Kommune, siger Jens Jørgen Birch.

En stor part vil blive tilbudt de eksisterende andelshavere, men en væsentligt del bliver også reserveret til nye anpartshavere, der har lyst til at komme med i et vindmølleprojekt. Formentlig skal der i alt udbydes 32.000 andele, men der regnes stadig på det nøjagtige tal og pris. Blandt andet er alle kontrakter ikke underskrevet, da man naturligt nok er nødt til at afvente både en lokalplan og en efterfølgende byggetilladelse. Forventningen er dog, at der skal sælges andele i omegnen af 70 millioner kroner for at realisere projektet.

Hvis alle tilladelser går i orden, vil et salgsprospekt ligge klar i første kvartal 2021. Arbejdet med at rejse en femte mølle vil tidligst gå i gang til efteråret 2021.

Set fra politikernes skrivebord er man ifølge Steffen Damsgaard meget tilfreds med, at projektet giver mulighed for, at nye, lokale ejere får mulighed af at blive medejere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce